Hovedinnhold

- Fredsprisvinner Liu likte whisky og norske blondiner

I NORGE: Liu Xiaobo bodde tre måneder i Oslo. Her er han fotografert på Norsk Folkemuseum på Bygdøy sommeren 1988. Foto: Cheng Maiping
I NORGE: Liu Xiaobo bodde tre måneder i Oslo. Her er han fotografert på Norsk Folkemuseum på Bygdøy sommeren 1988. Foto: Cheng Maiping
(VG Nett) Da han underviste i Oslo i 1988, fikk fredsprisvinner Liu Xiaobo sin første smak av frihet fra kommuniststyret.

Denne saken handler om:

I 1988 landet en sint, ung mann på Fornebu. Det var første gang den kommende fredsprisvinneren Liu Xiaobo var utenfor Kina.

- Han var kompromissløs, og hadde allerede kritisert de fleste kinesiske forfattere. Han var en rebell, sier den kinesiske forfatteren, Cheng Maiping, som bodde sammen med Liu på Kringsjå studentby.

Da var fredsprisvinneren gjesteforsker ved Universitetet i Oslo, mens Maiping studerte Ibsen. Han bor nå i Sverige, men er i Norge for å delta på en gjesteforelesning om sensur i Kina tirsdag.

LES OGSÅ:Ekspert: - Liu kommer neppe til Norge

- Likte norske blondiner

Forfatteren forteller at Liu var opptatt av politikk og litteratur, og at han likte å utfordre kinesiske tradisjoner og etikette.

- Hvis vi spiste middag ute, bestilte vi ofte vin til maten. Xiaobo ville heller ha whisky eller Cognac. Han likte det. Han var en modig mann, som ville gå i mot det som var typisk kinesisk, sier Maiping til VG Nett.

- I stedet oppsøkte han det som var vestlig. Han var opptatt av å være som «mannen i gata», og han likte norske blondiner, legger han til.

LES OGSÅ:Kinesisk avis: - Nobelprisen er en skam

- Likte å være i opposisjon

Kina-forsker Harald Bøckman husker også Liu godt fra tiden i Oslo.

UNG MANN: Liu Xiaobo fotografert i Beijing i 1987, like før han reiste til Norge. Foto: Mi Qiy
UNG MANN: Liu Xiaobo fotografert i Beijing i 1987, like før han reiste til Norge. Foto: Mi Qiy


- Jeg var på en av forelesningene hans. Han begynte med å si at 98 prosent av kinaforskere i Norden ikke holdt mål. På den tiden var det kanskje 40-50 som drev med dette, mange av oss satt i salen. Han var ikke redd for å provosere, humrer Bøckman.

Liu hadde klare forventninger til vestlig frihet, selv om ikke alle var like realistiske.

- Han hadde noen forestillinger om hvor fritt det var her. En av dem var at man kunne gå ned på Karl Johan og klemme på damene. Det sluttet han med ganske fort, sier Bøckman.

LES OGSÅ:Jagland tror kinesernes sinne vil avta

- Likte å være i opposisjon

Nåværende professor ved Universitetet i Oslo, Halvor Eifring, var tidvis tolk for Liu i 1988. Han mener fredsprisvinneren på den tiden var intellektuell og en rabagast.

- Han likte å være i opposisjon. Jeg tror at ansvarsgraden steg etter demonstrasjonene på Den himmelske freds plass året etter, han ble nok mye mer alvorlig, sier Eifring til VG Nett.

Etter oppholdet i Norge, reiste Liu videre til USA, før han returnerte til Kina i 1989, der han deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass.

- I ettertid tror jeg oppholdet i Vesten var viktig. I løpet av de månedene han var her, tok hans virksomhet en klar vending fra å være litteraturkritiker til å bli systemkritiker. Han reflekterte nok mye over sitt eget land da han var her, sier Bøckman.

Les også:Fredsprisen kan koste Norge 380 millioner

- Overraskende

Liu fortsatte kritikken av kommunistpartiet etter studentopprøret i 1989.

På 90-tallet ble han igjen fengslet for sine politiske aktiviteter i demokratibevegelsen. Senest i 2008 fikk han problemer med kinesiske myndigheter igjen da han undertegnet et politisk manifest om økt demokrati i Kina.

NTNU-professor:- Totalt misforstått fredspris

Liu ble i fjor dømt til 11 års fengsel for å ha vært medansvarlig for demokratioppropet Charter 08.

Maiping sier at han ikke ville drømt om dette da de delte studenthybelen på Kringsjå. Ikke i sine villeste fantasier trodde han at Lui kom til å vinne Nobels fredspris.

- Ja, dette er i bunn og grunn overraskende. Selv om det i det siste har ligget an til seier for ham.

Ekspert:- Liu kommer neppe til Norge

OMDISKUTERT VINNER: Formannen i den norske Nobelkomitéen, Thorbjørn Jagland, kunngjorde fredag at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (på bildet Jagland holder) er tildelt Nobels fredspris for 2010 Foto: Scanpix
OMDISKUTERT VINNER: Formannen i den norske Nobelkomitéen, Thorbjørn Jagland, kunngjorde fredag at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (på bildet Jagland holder) er tildelt Nobels fredspris for 2010 Foto: Scanpix

- Ingen er perfekt

Tildelingen har skapt sterke reaksjoner i Kina. Landet sier Nobelkomiteen bryter prinsippene sine ved å hedre det de mener er en kriminell mann. Det kinesiske utenriksdepartement melder ifølge nyhetsbyrået AP at tildelingen vil få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina. Og den kinesiske avisen Global Times mener på lederplass at nobelkomiteen har skjemt seg ut ved å gi Nobelprisen til Liu Xiaobo.

Forfatteren erkjenner at valget er kontroversielt.

- Det er vanskelig å si om han fortjener prisen. Ingen kandidat er perfekt, men jeg vil uansett gratulere ham med seieren. Det er hvert fall positivt for menneskerettighetene i Kina, sier Maiping.

SAMLESIDE:Les alt om Nobels fredspris her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks