Hovedinnhold

Ga råd til Bush:

- For å skape fred må fattigdom bekjempes

NOBELPRISVINNER: Muhammad Yunus. Foto: SCANPIX
NOBELPRISVINNER: Muhammad Yunus. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Fredsprisvinneren Muhammad Yunus nølte ikke på spørsmål om han hadde noen råd til den amerikanske presidenten om håndteringen av krigen i Irak.

Denne saken handler om:

En smilende fornøyd fredprisvinner møtte i formiddag pressen på Nobelinstituttet i Oslo.

- Jeg er svært takknemlig for at vi ble valgt til å få Nobels fredspris. Tildelingen sender en viktig beskjed til verden om at fred og fattigdom henger sammen, innledet Yunus da han for første gang fikk snakke om prisen som han så overraskende vant.

Muhammad Yunus mener at det følger to viktige budskap med tildelingen av årets fredspris.

Det ene er at fattigdommen er en fare for freden i verden. Det er en direkte sammenheng, sa Yunus.

- Det andre budskapet er at Grameen Banks system med mikrokreditt er et egnet middel til å avskaffe noe av fattigdommen. Det betyr en anerkjennelse som betyr mye for oss, sa fredsprisvinneren.

- Det at Nobelkomiteen knytter mikrokreditt til en måte å fjerne fattigdom på, er en stor inspirasjon for oss alle, sa Yunus.

Råd til Bush

På spørsmål om han har et råd til president Bush, og måten han håndterer Irak-krigen svarte han:

- Som alle andre i denne verden har jeg et råd til Bush. Terrorisme kan ikke bekjempes med militære og våpen. Det kan undertrykkes, men vil ulme og presse seg frem. Man må gå til roten, årsaken til terror, sa Yunus.

- Overalt hvor det er urettferdighet og fattigdom vil det være god grobunn for terror. Det må vi gjøre noe med. For å skape fred må fattigdom bekjempes, sa Yunus.

Muhammad Yunus annonserte i begynnelsen av denne måneden at han vil ta opp kampen med Telenor, som han mener tar ut profitt fra et mobiltelefonselskap på bekostning av fattige bangladeshere.

Men da pressekonferansen på Nobel-instituttet i startet klokken 13 i formiddag hindret Nobel-instituttets direktør, Geir Lundestad, raskt og effektivt alle spørsmål om Telenor.

- Vi har noen noen gjenstående problemer å ta opp med dem. Men i dag vil vi fokusere på feiring, sa en avvæpnende Younus som ikke var særlig lysten til å snakke om Telenor-problemene.

LES MER I E24:- Feiret i med Telenor i dag.

Yunus måtte også svare på kritikken om at mikrokreditt setter allerede fattige mennesker i mer gjeld.

- Veldedighet begrenser fattige folks muligheter, men business gir ubegrensede muligheter. Derfor mener vi at mikrokreditt er et mye bedre system for at folk skal komme seg ut av fattigdommen, sier Yunus og mener eierskap er et viktig moment for å motivere folk ut av fattigdommen. Han har et mål om at alle mennesker i Bangladesh skal være ute av fattigdom i 2015.

Overraskende

Sent i går kveld, og svært forsinket,

ankom fredsprisvinneren Norge. Etter pressekonferansen på Nobelinstituttet står generalprøve i Rådhuset på prisvinnerens program, før intervju med BBC og middag med Nobelkomiteen. I morgen er det duket for den stor prisutdelingen.

Det vakte både overraskelse og begeistring da Nobelkomiteen tidligere i høst kunngjorde at Mohammad Yunus og Grameen Bank er årets fredsprisvinnere.

Verken Grameen Bank eller Mohammad Yunus var nevnt blant favorittene til å få fredsprisen, og overraskelsen var derfor stor da Den Norske Nobelkomité annonserte årets fredsprisvinnere i oktober.

Prisen blir delt mellom Mohammad Yunus og Grameen Bank for deres arbeid i kampen mot fattigdom. Yunus opprettet Grameen Bank i 1983 for å kunne drive med mikrokreditt, det vil si små lån til fattige som ellers ikke har mulighet til å få lån i vanlige banker.

Lånene gis først og fremst til kvinner, og banken skryter av en skyhøy tilbakebetalingsprosent.

- Å utrydde fattigdom kan gi varig fred. Det gir ingen selvrespekt og status å være tynget av fattigdom. Jeg håper det vil bli ekte fred i dette landet og resten av verden når vi alle jobber sammen for å fjerne fattigdommen, sa Yunus etter at han fikk beskjeden om pristildelingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks