Hovedinnhold

Demonstranter til angrep på Liu Xiaobo-tilhengere

SINT: - Disse folkene er dårlige folk! De samarbeider med USA og lager bare problemer for Kina, ropte Ming Xin Dai (med ryggen til) oppskaket etter en av dem (mannen med kinesisk drakt) som viste sin støtte til fredsprisvinneren. Foto: ROGER NEUMANN
SINT: - Disse folkene er dårlige folk! De samarbeider med USA og lager bare problemer for Kina, ropte Ming Xin Dai (med ryggen til) oppskaket etter en av dem (mannen med kinesisk drakt) som viste sin støtte til fredsprisvinneren. Foto: ROGER NEUMANN
(VG Nett) Det ble bråk da tilhengere av fredsprisvinneren passerte en demonstrasjon i Spikersuppa.

Denne saken handler om:


Av INGUNN VIKEN, OLE N. OLSEN, ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL og ROGER NEUMANN (FOTO)

- Dette er grunnen til at ikke flere kinesere tør å vise at de støtter fredspristildelingen, sier en rystet Mandy Kam. Ved 13-tiden ble hun angrepet av personer som demonstrerte mot fredsprisutdelingen ved Spikersuppa i Oslo.

- Jeg vil bare uttrykke meningene mine, men det er ikke rart at mange kinesere er redde for å vise sin støtte til Liu Xiaobo når man blir angrepet på denne måten, sier hun.

I hendene har hun en istykkerrevet plakat med slagord om å sette Liu Xiaobo fri. Sammen med sin venn Timothy Chan spaserte hun over plassen ved Spikersuppa hvor et 40-talls personer demonstrerte mot fredspristildelingen. De kom ikke særlig langt før demonstranter gikk til angrep, ropte at de måtte komme seg vekk og prøvde å rive plakatene ut av hendene på de to.

Skjermet av politiet

Noen få minutter tidligere hadde tre andre personer som skulle på fredsprisutdelingen blitt forsøkt angrepet, men de ble skjermet av politiet.

- Mange kinesere ønsker å støtte Liu Xiabao, men kan ikke. Og her ser dere hvorfor, sier hun sjokkert.

Mellom 30 og 40 demonstranter markerte sin motstand mot at årets Nobelpris ble gitt til Liu Xiaobo i Oslo fredag.
Demonstrantene hadde plakater med påskriftene «Liu Xiaobo er en kriminell» og «Liu Xiaobo gjorde ingenting for fred».

Utover hendelsen hvor det oppstod bråk, gikk demonstrasjonen rolig for seg. Slagord på mandarin ble ropt ut med en megafon og gjentatt av de andre demonstrantene.

- Dømt etter kinesisk lov

Den tallmessig beskjedne demonstrasjonen ble holdt bare et steinkast unna Oslo rådhus, hvor gjestene til Nobelseremonien strømmet til i ettermiddag.

VGTV: Se fra demonstrasjonen

En talsmann for demonstrantene forteller til VG Nett at de fleste av de fremmøtte var kinesere bosatt i Norge, men sier også at kinesiske studenter deltok.

- Dette er en demonstrasjon hovedsakelig mot Nobelkomiteen, ikke mot Liu Xiaobo, sier Ya Ming Yuen til VG Nett på stedet.

Men hva mener dere med at Liu Xiaobo er en kriminell?

- Han er dømt etter kinesisk lov, sier han og forteller at demonstrantene mener at Nobelkomiteen har misbrukt prisen.

- Ikke en fredsforkjemper

Ya Ming Yuen mener det ikke hadde vært problematisk å gi en pris til Liu Xiaobo, dersom det var en menneskerettighetspris.

Han mener imidlertid at en fredspris blir det feil å gi ham.

- Vi er uenige med den norske Nobelkomiteen og mener at de misbruker denne prisen. Liu Xiaobo er ikke en fredsforkjemper. Han er en menneskerettsforkjemper, sier Ya Ming Yuen.

- Selvfølgelig er det positivt at en kineser får Nobels fredspris, men ikke til han som ikke har gjort noe for å gjøre Kina bedre, sier han.

- Frykter et sterkt Kina

Dette er absurd og har ikke noe med fred å gjøre, sier Bjørn Nistad.

Han underviser i russisk kulturhistorie ved Universitetet i Oslo og deltok på demonstrasjonen fredag.

- For meg er dette at vesten frykter et sterkt Kina og bruker denne prisen som et våpen, sier han.

- Hva tror du Nobelkomiteen ønsker å oppnå med denne prisen?

- Gudene må vite. Det skjønner jeg ikke. For å innynde seg hos amerikanerne eller få masse oppmerksomhet kanskje, sier Nistad.

Han stiller seg imidlertid ikke bak påstandene om at Liu Xiaobo er en kriminell som bør holdes fengslet, selv om han anser fredsprisvinneren for å være farlig.

- Jeg er ikke noe for at han eller noen andre skal sitte i fengsel på grunn av sine meninger noe sted i verden, sier Nistad til VG Nett.

Liu Xiaobo sitter for tiden i fengsel i Kina, og får ikke anledning til selv å ta i mot prisen. Den vil i stedet bli tatt i mot av advokat Yang Jianli, Maran Turner fra Freedom Now og den tidligere kanadiske statsministeren Irwin Cotler, som representerer vinneren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks