Hovedinnhold

Chaudhry vil reformere Nobelkomiteen

VIL REFORMERE: Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry mener Nobelskomiteen bør ha medlemmer fra hele verden. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/ VG
VIL REFORMERE: Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry mener Nobelskomiteen bør ha medlemmer fra hele verden. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/ VG
Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) vil ha utlendinger inn i Nobelkomiteen.

Denne saken handler om:

- Nobelkomiteen bør ha medlemmer fra hele verden. Hemmeligholdet bør erstattes med åpenhet, krever Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry, som nå tar initiativ til en reform av Nobels fredspris og en modernisering av Nobelkomiteens virke. Det skriver Ny Tid fredag.

Les også: Flere hundre hyllet fredsprisvinneren

Initiativet kommer i et brev til til Nobelkomiteens medlem Ågot Valle og SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell I brevet heter det:

«Jeg vil be Nobelinstituttet om å nedsette et utvalg som gjennomgår instituttets og komiteens sammensetning og måte å jobbe på, og om å fremlegge sine anbefalinger om hvordan komiteens selvstendighet kan markeres bedre.»

I tillegg til internasjonale komitémedlemmer og større åpenhet foreslår Chaudhry fireårsperioder for medlemmene og mulighet for innspill om kandidater fra folket.

Les også: Jagland og Støre på CNN

I dag er det bare parlamentarikere, regjeringsmedlemmer, universitetsprofessorer i enkelte fag, universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk som kan foreslå kanddater. I tillegg har tidligere prisvinnere og tidligere medlemmer av Den Norske Nobelkomite forslagsrett.

Medlemmene velges i dag av Stortinget for en seksårsperiode med en politisk fordeling som tilsvarer partienes styrkeforhold i Stortinget. De fleste av komiteens medlemmer har bakgrunn fra Stortinget, eller fra annen politisk virksomhet. Det er ikke noe formelt krav om norsk statsborgerskap, men hittil har ingen utlendinger vært medlem av komiteen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks