Hovedinnhold

Nils (52) lette med desperat ektemann: - Hun lå livløs i vannet med ansiktet vendt nedover

TJØME/OSLO (VG Nett) - Jeg kjørte nesten over henne, sier Nils Thorsheim (52) som natt til i går havnet midt dramaet da trolig tre mennesker mistet livet i en båtulykke.

Tips oss

Båteieren ligger fortøyd med sin cabincruiser bare et titalls meter unna der Rib-båten med fire personer forliste ved Flåteskjær på Tjøme natt til onsdag.

VGTV: - Traumatisk å se lik i vannet 

BAKGRUNN: Ny båtulykke i Vestfold: To kvinner omkom - en savnet 

En sommernatt ved skjærgården i Tjøme ble plutselig forvandlet til et mareritt.

- Jeg våknet av at noen febrilsk banket på båtdøren min klokken 04. Jeg trodde først det var noen rampestreker, men da jeg åpnet sto det en forskrekket mann og skrek om hjelp, forteller Thorsheim til VG Nett.

Mannen som banket på Thorsheims dør var Asbjørn Aasheim (41).

Den erfarne båtmannen skjønner raskt at noe grusomt har skjedd, og kaster på seg klær og en redningsvest.

- Han ropte at båten med tre andre personer hadde truffet et skjær, og kastet dem over bord. Jeg rakk ikke å tenke før jeg var på vei ut døren, sier Thorsheim.

Vet du noe om dette?
Kontakt VG Netts journalister her! 

Tidligere i dag viste han VG Nett stedet hvor dødsulykken skjedde og den desperate letingen fant sted.

- Svømte i land

Han forteller at Aasheim var svært desorientert og i sjokktilstand.

Les videre under bildet!

ULYKKESBÅTEN: Denne 29 fots RIB-en skal ha kjørt på et skjær ved Flåtskjær utenfor Tjøme natt til onsdag. Foto: PRIVAT
ULYKKESBÅTEN: Denne 29 fots RIB-en skal ha kjørt på et skjær ved Flåtskjær utenfor Tjøme natt til onsdag. Foto: PRIVAT


- Han sa at han hadde svømt i en halvtime for å komme frem til båten. Han hadde først prøvd å komme opp igjen i egen båt uten å lykkes, forteller 52-åringen.

Les også: Kiwi-milliardær savnet

Asbjørn Aasheim, som var gift med Anne-Lene Novak Aasheim (41), en av de to omkomne kvinnene, skal ha krabbet opp på et skjær og banket på vinduet til Thorsheims båt som lå fortøyd der. Han forteller at en mann kom stormende.

- Han hadde ikke på seg redningsvest, men var i stand til å svømme fra forliset, forteller båteieren som husker godt de dramatiske timene grytidlig onsdag morgen:

Vennene forsvant

I all hast hopper Thorsheim og Aasheim i en lettbåt som ligger inntil cabincruiseren. Thorsheim ringer nødsentralen og forteller hvor båten forliste, og begynner å søke etter overlevende i havoverflaten.

Les også: - Ingen av de fire ombord hadde redningsvest

- Jeg var i sjokktilstand og gjorde alt på instinkt. Han hadde ikke sett noe til vennene sine etter de falt av Rib-en, og var allerede overbevist om at ingen hadde overlevd. Men vi kunne ikke gi opp håpet, sier Thorsheim.

Les også: - Livsfarlig å kjøre for fort med båt i mørket

Ulykkesbåten hadde blitt tatt av strømmen og strandet på et skjær bare femti meter unna båten hans.

Les videre under bildet!

LØFTES I LAND: Her løftes ulykkesbåten i land på Tjøme onsdag formiddag. Foto: Pernille Dvergedal
LØFTES I LAND: Her løftes ulykkesbåten i land på Tjøme onsdag formiddag. Foto: Pernille Dvergedal


- Han var helt i tåken, og husket ikke hvor uhellet skjedde. Jeg handlet på instinkt, det var adrealinkicket som gjorde at jeg glemte kulda og at jeg lette etter mennesker. Jeg skjønte fort at de ikke kunne ligge der han pekte, fordi vindretningen var feil, sier Thorsheim.

Fant livløs kvinne

Han setter seg bakerst i lettbåten for å styre. Asbjørn Aasheim sitter foran ham, tydelig oppskaket og ifølge Thorsheim ute av stand til å kunne bidra med hjelp.

Thorsheim holder hele tiden kontakt med nødsentralen på sambandet, og forteller om hva han ser. Etter et knapt kvarter kommer den første redningsskøyten.

Les også: Lette forgjeves etter kone og vennepar

- De tar hånd om Aasheim, og jeg snur for å hente en større båt, sier han.

Nils Thorsheims kamerat og hyttenabo, Bjørn Knutsen, kommer styrtende til og hjelper ham med å søke videre. Blant dykkebåter, redningsskøyter og Sea King-helikopter, leter de to kameratene fra skjær til skjær etter overlevende.

- Bølgene gjorde det nesten umulig for meg å se hvor personene lå. Men etter et kvarters leting fant vi en kvinne. Hun lå livløs i vannet med ansiktet vendt nedover. Jeg kjørte nesten over henne, forteller Thorsheim, fortsatt preget av det han har opplevd.

- Var dårlig kledd

Akkurat i det han strekker armen ut for å ta tak i kvinnen, oppdager han et Sea King-helikopter som kommer flygende over ham. Piloten veiver med armene og gir ham beskjed om å trekke seg unna.

Thorsheim kjører båten til side, mens en redningsmann firer seg ned en fra line og henter kvinnen.

- Vi fant henne her, sier Thorsheim, og peker midt mellom flere skjær i sjøen når VG Nett er med han tilbake på stedet.

- Uff, det var et så forferdelig syn. Jeg har aldri vært vitne til noe verre, sier han.

Men Thorsheim og Knutsen tenker ikke over det ute på havet. De fortsetter å søke i over tre timer før de får beskjed om å ta seg en pause.

Opprørte feriegjester

- Jeg var dårlig kledd og fortrengte både inntrykk og kulde ute på sjøen, sier Thorseim.

- Det er først nå jeg begynner å bli kvalm av opplevelsen. Akkurat da var det uvirkelig, og jeg tenkte ikke noe over dramatikken i det.

Thorsheim forteller at alle på feriestedet er veldig opprørte etter to dødsulykker på to døgn.

- Det er så forferdelig trist det som har skjedd. I går kveld satt vi og sørget over de druknede ungdommene på Nøtterøy, og nå rammes vi av nok en ulykke, sier Thorsheim.

Nils Thorsheim er bosatt i Spania, men hver sommer ferierer han og familien i cabincruiseren i Norge. De siste 20 årene har de seilt fra Oslofjorden og ned mot Tjøme. Han er ikke overrasket over at ulykkene inntreffer.

- Det er et svært krevende havområde med mange undervannsskjær og uforutsigbart terreng. Hvis man er uforsiktig skal det ikke mye til før det tragiske skjer, sier han.

Ifølge Thorsheim er ikke alle skjærene merket, og man kan ikke stole på stakene som står i sjøen.

- Det er helt nødvendig å lese båtkart. Farvannet er så uoversiktelig at man må finstudere kartet hele veien, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks