Hovedinnhold

NHO-sjef Bernander sikret seg gullpensjon

NHO-SJEF: John G. Bernander har forhandlet seg frem til en gunstig pensjonsordning (AFP). Foto: Tore Kristiansen/VG
NHO-SJEF: John G. Bernander har forhandlet seg frem til en gunstig pensjonsordning (AFP). Foto: Tore Kristiansen/VG
( VG Nett) Mens John G. Bernander (53) ledet harde lønnsforhandlinger med LO, sikret han seg 700.000 kroner i årlig førtidspensjon fra NHO - selv dersom han går av som 57-åring.

«Vårt signal er at det skal lønne seg å arbeide», sa Bernander på NHOs årskonferanse i januar.

Men i vår sørget han for at det ikke akkurat blir ulønnsomt for ham selv å bli pensjonist, heller.

- Sitter i glasshus

Omtrent samtidig som Bernander ledet forhandlingene i vårens lønnsoppgjør med LO, forhandlet han opp sin egen pensjonsavtale med NHO-styret og presidenten Kristin Skogen Lund.

Om Bernander forlater NHO etter at han har fylt 57 år - som er drøyt tre år fra nå - vil han få det NHO kaller en «begrenset førtidspensjon» på 25 prosent av sin årslønn.

NHO: Utbyttestopp vil gjøre at private kutter tilbud

Forbedringen i mars besto i at avgangsalderen ble senket fra 58 til 57 år og at prosentsatsen i den begrensede førtidspensjonen ble økt fra 22 til 25.

Hovedregelen i arbeidslivet er at du ikke har rett til noen tilleggsytelser ut over det som er opptjent i pensjon, dersom du slutter før avtalt pensjonsalder.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim ber NHO-sjefen huske at han selv sitter i glasshus når det skrives pensjonsavtaler:

- Det er viktig at vi som ledere og forvaltere av pensjonsordningene, lever opp til de samme reglene som vi forventer at andre skal følge, sier Kvalheim til VG.

Med dagens årslønn på 2,8 millioner kroner, vil Bernander få 700 000 kroner i året i førtidspensjon. Denne superpensjonen vil Bernander få utbetalt fra han fyller 62 og fram til han får tjenestepensjon ved fylte 67 år.

Øker kraftig

Førtidspensjonen blir virkelig høy dersom Bernander står løpet ut i NHO fram til høsten 2019, når han fyller 62 år. Da vil han få 66 prosent av sin årslønn som førtidspensjon, fram til han fyller 67. Etter dagens kroneverdi vil han da få utbetalt 1,8 millioner kroner i året.

Les også: NHO vil ha normerte sykmeldinger

NHO-sjefen er den eneste i organisasjonen som har avtale om tidligpensjon. De øvrige ansatte må stå i jobb til de fyller 67.

Samtidig har NHO forpliktet seg til å kompensere Bernander for eventuell manglende opptjening i folketrygden i løpet av førtidspensjoneringen.

For andre tidligpensjonister uten lønnsinntekt vil opptjeningen stoppe idet de tar ut tidligpensjon. Det er en del av innstramningen i det nye folketrygdsystemet.

Opptjent fra 62

Bernander vil ikke kommentere sin egen pensjonsavtale overfor VG. Han viser til NHO-president Kristin Skogen Lund, som sier:

- Mens forgjengeren Finn Bergesen hadde en lineær opptjening fram til tidligpensjon fra fylte 62 år, så opptjener ikke Johnny noen slik rett før han fyller 57 år. Slutter han etter fylte 57 vil han ha opparbeidet seg rett til en andel av førtidspensjonen som utbetales fra han fyller 62 år. Fra 62 år har Bernander både rett og plikt til å avslutte sitt arbeidsforhold, og vil da ha opptjent full rett til førtidspensjon frem til han fyller 67 år, sier NHO-president Kristin Skogen Lund til VG.

- Hvordan harmonerer dette med NHOs uttalte mål om å få folk til å stå lengre i arbeid?

- Det er helt vanlig at man har en annen pensjonsinnretning enn det som er normalt i utsatte topplederstillinger.

- Men han har en langt bedre pensjonssikring enn arbeidstagere flest?

- Dårligere avtale

- Johnny har en vesentlig dårligere pensjonsavtale enn sin forgjenger, og det har han akseptert. Finn Bergesen hadde rett til en ytelsesbasert alderspensjon, mens Johnny har akseptert en innskuddspensjon fra NHO, med de begrensninger og risikoer det innebærer, forklarer NHO-presidenten.

LO-sjef Roar Flåthen ønsket ikke å kommentere Bernanders pensjonsordning i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks