Hovedinnhold

- Nei, mobilstråling er ikke farlig

Norske myndigheter er sikrere enn før

LETT Å REDUSERE: Selv om Folkehelseinstituttet ikke har funnet noe som tyder på at mobilstråling påvirker helsen din, anbefaler de at du ikke utsetter deg for mer stråling enn nødvendig. Denne illustrasjonen viser hvor lett du kan redusere strålingen til et minimum. Illustrasjon: SIMEN GRYTØYR
LETT Å REDUSERE: Selv om Folkehelseinstituttet ikke har funnet noe som tyder på at mobilstråling påvirker helsen din, anbefaler de at du ikke utsetter deg for mer stråling enn nødvendig. Denne illustrasjonen viser hvor lett du kan redusere strålingen til et minimum. Illustrasjon: SIMEN GRYTØYR
Folkehelseinstituttet har konkludert: Ingen ting tyder på at stråling fra mobiltelefoner er helseskadelig.

Men fremdeles anbefaler de at du ikke utsetter deg for mer stråling enn nødvendig.

Funnene ble lagt frem på en pressekonferanse klokken 10.30 i dag.

«Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at de svake elektromagnetiske feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr gir helseskader», konkluderer rapporten.

Ekspertgruppen er nedsatt av Folkehelseinstituttet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Samferdselsdepartementet, med medlemmer fra norske og svenske forskningsinstitusjoner.

Assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet har ledet utvalget.

Liten usikkerhet

Tidligere har norske myndigheter understreket at vi fortsatt er usikre. Denne gangen sier ekspertgruppen at usikkerheten er liten.

«Ekspertene mener at det er lite sannsynlig at lang tids bruk av mobiltelefon gir helserisiko som i dag er ukjent», skriver Folkehelseinstituttet.

At mange opplever å bli varm rundt øret etter å ha snakket i telefonen, har en helt annen forklaring, sier Jan Alexander:

- At huden varmes opp litt skyldes varme fra batteriet, og ikke fra radiosenderen i telefonen. Det elektromagnetiske feltet vil i svært liten eller ingen grad bidra til oppvarmingen, sier han.

El-overfølsomhet?

Ekspertgruppen mener heller ikke at mobiltelefoner og annet utstyr kan gi andre helseplager, slik som el-overfølsomhet.

- Vi har intet grunnlag for å si at plagene er innbilte. Men et stort antall studier tyder på at plagene må ha andre årsaker, sier Alexander.

Han mener likevel at pasienter som opplever slike plager må tas på alvor i helsevesenet.

- Det er behov for økt kompetanse i helsetjenesten om denne pasientgruppen, sier Alexander.

Slik reduserer du strålingen

Ekspertgruppen anbefaler fremdeles at du viser «generell forsiktighet», altså at du ikke eksponerer deg for mer stråling enn nødvendig.

Med to enkle knep kan du redusere strålingen fra din egen mobil til nesten ingen ting:

1. Bruk håndfrisett. Strålingen kommer fra telefonen, ikke øreproppene. Håndfrisettet flytter dermed strålingen bort fra hodet. 50 centimeter avstand betyr at strålingen mot hodet reduseres til én hundredel, ifølge Statens strålevern.

2. Sørg for god dekning. Jo bedre dekning, jo mindre strøm bruker mobilen til å sende, og jo lavere blir strålingen.

Mobilen bruker mer strøm i det gamle GSM-nettet enn i det nyere 3G-nettet. Som regel velger telefonen selv hvilket nett den bruker, men i grisgrendte strøk er GSM ofte eneste alternativ.

Med topp 3G-dekning kan telefonen bruke ti millioner ganger mindre strøm enn med dårlig GSM-dekning, ifølge tall VG har fått fra Telenor. Da blir også strålingen tilsvarende mye mindre.

Her finner du en liste over strålingstall for forskjellige mobilmodeller.

Storbritannia: Ingen helseeffekt

Tidligere i år slo også britiske helsemyndigheter fra at ingen forskning tyder på at mobilstråling har noen helseefekt.

Heller ikke trådløse datanett har noen påviselig skadelig effekt, ifølge rapporten «Helseeffekter fra radiofrekvente elektromagnetiske felt» utgitt av det britiske Health Protection Agency (HPA).

- Det finnes fremdeles ingen overbevisende vitenskapelig dokumentasjon på at eksponering for radiofrekvente felt fra mobiltelefoner og andre radioteknologier påvirker menneskelig helse, så lenge eksponeringsnivåene er under internasjonale grenseverdier, konkluderte HPA-direktør John Cooper.

I fjor satte Verdens Helseorganisasjon (WHO) mobilstråling på listen over ting som kan være «mulig kreftfremkallende».

Kategorien «mulig kreftfremkallende» er den svakeste av tre nivåer, under «sannsynligvis kreftfremkallende» og «kreftfremkallende».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks