Hovedinnhold

- «Neger» helt OK

Politimester nekter å etterleve «politisk korrekt» språkbruk

POLITIMESTER: Truls Fyhn synes det er greit å benytte seg av ordet «neger». Foto: Ronald Johansen
POLITIMESTER: Truls Fyhn synes det er greit å benytte seg av ordet «neger». Foto: Ronald Johansen
TROMSØ (VG/Bladet Tromsø) Politimester Truls Fyhn vil ikke reagere mot politifolk som bruker ordet «neger».


Av TROND HAAKENSEN

- I mine øyne er dette et helt akseptabelt ord. Jeg ville aldri finne på å påtale bruken av det, sier politimester ved Troms politidistrikt.

Les også:- Det er nedverdigende

Han mener begrepet «rasisme» etter hvert har fått et helt meningsløst innhold.

- Jeg klarer ikke å være med på de språklig politisk korrekte holdningene. Jeg er meget var på dette, sier Fyhn.

Sier seg enig i

En spørreundersøkelse som ble lagt fram i forrige uke, viste at 11 prosent av de ansatte i Sør-Trøndelag politidistrikt sier seg enig i en påstand om at det forekommer rasisme blant ansatte i politidistriktet.

Nesten hver tiende aksepterer uttrykk som «neger», «svarting», «pakkis» og «guling».

- Uttrykk som «pakkis» og «svarting» er, i motsetning til «neger», tradisjonelt nedsettende betegnelser. Dette er ordbruk jeg ikke aksepterer, og som jeg ville ha slått ned på dersom noen av våre ansatte brukte dem, sier Fyhn.

- Det er et språklig minefelt dette her?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg blir helt matt når folk er opptatt av at faren til Pippi Langstrømpe er «negerkonge». Eller når noen reagerer på gamle barnesanger, som visen om vesle Hoa hottentott. Da melder jeg meg ut.

Understreker

Politimester Truls Fyhn understreker at han både forlanger og gir uttrykk for i ulike sammenhenger at alle mennesker skal behandles ordentlig av politiets ansatte - uansett hudfarge og nasjonalitet.

- Det viktige er at våre ansattes grunnholdning er som den skal. Vi skal møte alle med respekt. Forskjellsbehandling skal ikke forekomme. Det er et budskap jeg synes man kommer langt med i alle sammenhenger, sier Fyhn.

- Men hva om noen føler det stigmatiserende å bli karakterisert som «neger» av politiet?

- Det er sjelden at man bruker begrepet i direkte tale. Det ville vært en unaturlig språkbruk.

- Drøyt

Fyhn forteller at han ble meget provosert etter de første meldingene om hendelsen i Sofienbergparken i august, der 37 år gamle Ali Farah ble slått ned. I kjølvannet ble også polititjenestemennene på stedet beskyldt for rasisme.

- Men så viste det seg at beskyldningen mot politiet baserte seg på bruken av ordet «neger». Jeg synes det er temmelig drøyt, sier Truls Fyhn.

Ifølge politimesteren er det meget, meget sjelden polititjenestemenn ved Troms politidistrikt anmeldes for rasisme.

- Jeg har ikke registrert eksempler på rasisme her på huset. På den annen side kan jeg vanskelig ha noen formening om hva tjenestemennene sier seg imellom, sier Truls Fyhn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks