Hovedinnhold

Ndure-saken: Rettsmedisinere uenige om voldsbevis

<p>VITNET I RETTEN: Professor Lars Uhlin-Hansen fra Tromsø vurderer skadene på halsen annerledes enn førsteamanuensis Arne Stray-Pedersen ved rettsmedisinsk i Oslo.</p>

VITNET I RETTEN: Professor Lars Uhlin-Hansen fra Tromsø vurderer skadene på halsen annerledes enn førsteamanuensis Arne Stray-Pedersen ved rettsmedisinsk i Oslo.

Foto: Terje Mortensen, VG
LILLESTRØM (VG) Det er hentet inn en ny rettsmedisiner for å vurdere det sentrale halsskade-beviset i rettssaken mot friidrettsstjernen Jaysuma Ndure (32).

Denne saken handler om:

På siste rettsdag før sluttprosedyrene starter fredag, hentet forsvarer Mette Yvonne Larsen inn rettsmedisiner og professor Lars Uhlin-Hansen fra Tromsø. Fra før er førsteamanuensis Arne Stray-Pedersen oppnevnt av retten som sakkyndig.

Hansen har vurdert bildene som ble tatt da Stray-Pedersen undersøkte skadene på Ndures tidligere samboer etter den anmeldte voldsepisoden natt til 8. november i 2014. De er enige om funnene av blåmerker på kroppen, men vurderer de omstridte skadene på halsen forskjellig.

Ndure har innrømmet at han dyttet fornærmede slik at hun falt, men benekter å ha tatt grep rundt halsen hennes. Hans tidligere samboer fortalte i retten første dag at hun fryktet for å bli kvalt den kvelden politiet ble tilkalt til Ndures leilighet.

Hansen, som er en svært erfaren rettsmedisiner, mener det er sannsynlighetsovervekt for at skadene er forårsaket av annet enn fingre eller håndgrep.

– De spredte prikkene synes jeg kan være forenlig med noe løst tøy. Jeg vil ikke kategorisk utelukke at det kan skyldes grep med fingre, men ut ifra min erfaring vil jeg heller si det stemmer fra noe tøy, sa professor Lars Uhlin-Hansen.

Skadene som politiet dokumenterte i etterkant er diffuse. Det eneste man ser på bildene av halsen er en rekke små rød prikker. Hansen opplyste at det vanligvis vil være synlig blåfarge i huden på ofre som er utsatt for halsgrep.

<p>SKADENE: Disse rød prikkene på halsen til fornærmede ble dokumentert av politiet etter hendelsen natt til 8. november 2014.</p>

SKADENE: Disse rød prikkene på halsen til fornærmede ble dokumentert av politiet etter hendelsen natt til 8. november 2014.

Foto: Politiet, POLITIET

Da Stray-Pedersen vitnet i retten ble han spurt om merkene kunne skyldes at fornærmede ble dratt i genseren slik at det strammet mot halsen. Rettsmedisineren mente det ikke var sannsynlig.

– Det påfallende her, er at det er merker som er synlig halvannen dag etterpå. Det kan stemme at det er et grep med en genser innenfor, men at det skal være fra en genser som er dratt rundt er det ikke. Det ville gitt en annen type merke, sa Stray-Pedersen for fire uker siden.

Bortsett fra bildene av skader som politiet sikret etter hendelsen 8. november i fjor, finnes det ingen objektive bevis i saken. Påtalemyndigheten har tiltalt Jaysuma Ndure etter familievoldsparagrafen for gjentatte voldsangrep over en periode på 11 måneder i fjor. Når prosedyrene starter i morgen må de overbevise dommerne om at fornærmede snakker sant om disse episodene.

Ndures ekssamboer: «Jeg var som en puddel i det huset»

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har flere ganger underveis i rettssaken vært kritisk til den tidligere samboerens forklaring, fordi hun mener den tilpasses og endres når det kommer nye opplysninger.

– Jeg har ikke opplevd maken til slalåmkjøring når det gjelder hva man har sagt før og hva man sier nå. Jeg håper retten har fått det med seg, sa hun torsdag.

Den fornærmede kvinnen har flere ganger reagert med oppgitthet over at troverdigheten hennes trekkes i tvil av friidrettsstjernens forsvarere.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks