Hovedinnhold

NAV slår alarm om økende fattigdom i Norge

<p>BEKYMRET: Tirsdag legger NAV fram rapporten «Fattigdom og levekår i Norge»</p>

BEKYMRET: Tirsdag legger NAV fram rapporten «Fattigdom og levekår i Norge»

Foto: Morten Holm, NTB scanpix
Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige i Norge opp fra 7,7 prosent til 9,3 prosent av befolkningen. Det viser en ny rapport fra NAV.

Denne saken handler om:

Tirsdag legger NAV fram rapporten «Fattigdom og levekår i Norge». Resultatene i rapporten bekymrer NAV, skriver Klassekampen.

– Det går ikke rette veien. Andelen med lavinntekt øker over tid, samtidig som vi ser at inntektsforskjellene øker, og de rike blir rikere, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV til avisen.

Rapporten viser særlig tre forhold som ansees som bekymringsfulle. Definert ut fra EUs fattigdomsgrense (de som tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten) har altså andelen fattige i Norge gått opp fra 7,7 prosent i 2011 til 9,3 prosent fire år senere.

Les også: Aldri før har en lavere andel nordmenn vært NAV-avhengige

Hele 17,5 prosent av alle barn i Oslo bor i husholdninger som har vedvarende lav inntekt, og personer med innvandringsbakgrunn utgjør hele 43 prosent av alle fattige. Denne andelen har økt jevnt og trutt.

Det er særlig i aldersgruppen 18–34 år at rapporten viser at andelen fattige øker, fra rett under 10 prosent til over 14 prosent.

Fikk du med deg: NAV foreslo at unge samboere kunne bo i telt

Rapporten viser også at realinntekten for de fattige i praksis har stått stille i perioden 2012 til 2015, slik at gapet til både de rikeste og resten av befolkningen har økt.

– Mangel på arbeid, og lav inntekt, gir betydelige helseutfordringer. Om man blir ekskludert fra arbeidsmarkedet vil flere bli avhengige av offentlig forsørgelse. Nasjonaløkonomisk er ikke det heldig. Det påvirker livene til de det gjelder, og det preger barndommen til mange, sier Åsholt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks