Hovedinnhold

Thorvald Stoltenberg: – Det finnes bare ett svar. Du må ikke gi opp

<p>ENGASJERT: Thorvald Stoltenberg mener tabuene rundt rus er til hinder for en bedre ruspolitikk.</p>

ENGASJERT: Thorvald Stoltenberg mener tabuene rundt rus er til hinder for en bedre ruspolitikk.

Foto: Line Møller, VG
Thorvald Stoltenberg sto ved datteren Ninis side i kampen mot rusen i nesten 20 år. Han mener tabuene rundt rus fremdeles er for mange, og mener åpenhet er nøkkelen.

– Det aller viktigste er at flere får øynene opp for hvilken tragedie narkotika skaper for samfunnet vårt. For det enkelte menneske som blir fanget inn av dette og for slekt og venner til den som fanges, sier Thorvald Stoltenberg til VG.

I en stor spesial presenterer VG historiene til fem familier som står igjen etter å ha mistet en av sin kjære til rusen.

Felles for mange av dem er fortvilelsen over at systemet ikke fungerer, at de ikke fikk nok eller god nok hjelp før det var for sent.

Bakgrunn: Unge, usikre, prøvende. Samtidig glade, håpefulle, elsket. Hvert år dør 260 mennesker av overdose i Norge. Dette er historien om fem av dem. 

Samarbeidet med Nini

Stoltenberg er blant dem som har engasjert seg lenge og mye i ruspolitikken, og har vært åpen om datteren Ninis rushistorie. Han vet hvor krevende det er å være pårørende til en som er avhengig.

– Det var lett å samarbeide med Nini, som ville ut av dette selv, men det var mange skuffelser. Da vi snakket om dette første gang, Nini og jeg, lagde vi en plan for to års arbeid, så skulle hun være ute av det. Det tok nesten 20 år, men hun kom ut av det, sier Stoltenberg.

Nini Stoltenberg døde etter lengre tids sykdom i 2014.

I ruspolitikken synes han det skjer for lite og at det går for sakte. I 2009 ledet han et utvalg oppnevnt av regjeringen for å gi forslag til hvordan de mest helsetrengende rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp. Rapporten kom ut i 2010.

– Det skjer relativt lite hvert år. Man vinner ikke mange stemmer på å ta opp de narkomanes sak, enten det er i bystyret eller Stortinget, mener han.

Les også: Bent Høie tror på nedgang i antall overdosedødsfall

<p>MISTET DATTEREN: Nini Stoltenberg døde sommeren 2014, 51 år gammel. Her er Thorvald Stoltenberg og sønnen Jens Stoltenberg i begravelsen.</p>

MISTET DATTEREN: Nini Stoltenberg døde sommeren 2014, 51 år gammel. Her er Thorvald Stoltenberg og sønnen Jens Stoltenberg i begravelsen.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Mange tror det er selvforskyldt

Han mener det ikke stilles sterke nok krav fra folket om at en skal få bukt med rusproblemene.

– Politiske vilje kommer jo av politiske prioriteringer, og politiske prioriteringer kommer mye som et resultat av engasjement. Jeg tror det er mange grunner til at folk ikke er mer engasjert. Mange går rundt og tror at det er selvforskyldt, mener han.

– Så er det klart at mange narkomane virker lite tiltrekkende. Noen er slitt kledd, har ødelagt tanngard grunnet rusen og snakker utydelig og vanskelig når de er ruset. De er ikke nødvendigvis sjarmtroll, men de er mennesker og de bør reddes, sier Stoltenberg.

Les kronikk: Norsk ruspolitikk må endre kurs

– Kunne heve hodet

Han tror mange familier kvier seg også i dag for å innrømme at de har rusproblemer i familien.

– Det er et tabubelagt tema som mange synes er flaut. Jeg kan fortelle at da vi gikk ut offentlig med Ninis problemer, skjedde det i samarbeid med Nini. Jeg hadde blitt bedt om å skrive litt om livet mitt, og diskuterte dette med familien. Nini sa at hvis jeg skulle fortelle om livet, måtte jeg ikke bare fortelle om de gode og lykkelige sidene, husker Stoltenberg.

Det var derfor familien ble enig om å gå ut offentlig med Ninnis  rusproblemer.

– Ninna fortalte senere at hun var glad for at vi gikk ut med det. Hun sa at så lenge dette var tilsynelatende ukjent, gikk hun og så ned. Etter at vi gikk ut med det offentlig, rettet hun nakken og så folk inn i øynene. For henne var det en hjelp.

– Mange foreldre spør seg selv om de kunne gjort noe annerledes for at barnet deres ikke skulle begynne med rus. Har du selv tenkt denne tanken?

– Det er helt klart jeg tenkte på hva jeg har kunne gjøre feil som far, men jeg fant raskt ut at å bruke tid, krefter og engasjement på å sitte og gruble på om det var noe jeg hadde gjort feil, var det ikke tid til. I samarbeid med Nini gikk vi inn for å få henne ut av narkotikaen og avhengigheten, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har fått mange telefoner fra mennesker som sliter selv eller har nære som sliter.

– Jeg har ikke noe fasitsvar til dem, men jeg har ett svar, og det er: Du må ikke gi opp, for gir du opp, faller alle muligheter for å redde personen det gjelder bort. Alternativet til å gi opp er verre, understreker Stoltenberg.

<p>SAMMEN: Thorvald Stoltenberg med datteren Nini på nobelkonsert i 2001.</p>

SAMMEN: Thorvald Stoltenberg med datteren Nini på nobelkonsert i 2001.

Foto: Carsten Lier, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks