Hovedinnhold

Sterke reaksjoner etter heroinforslag

HEROIN HOS LEGEN: Det kan bli en realitet dersom innstillingen til regjeringens rusutvalg tas til følge. Foto: Tore Kristiansen/ VG
HEROIN HOS LEGEN: Det kan bli en realitet dersom innstillingen til regjeringens rusutvalg tas til følge. Foto: Tore Kristiansen/ VG
Legene skal få gi heroin til de tyngste misbrukerne, mener flertallet i regjeringens rusutvalg. Mandagens lekkasje fra rapporten har skapt sterke reaksjoner.

Denne saken handler om:

Utvalget, som er ledet av Thorvald Stoltenberg, legger fram sine konklusjoner onsdag, melder NRK. Verken Stoltenberg eller Helsedepartementet vil kommentere saken før rapporten legges fram.

Ifølge NRK er utvalget uenig i en rekke kontroversielle spørsmål, men flertallet skal ifølge kanalen si ja til det kontroversielle spørsmålet om hvorvidt heroinassistert behandling skal tillates i Norge.

De har også konkludert med at de ulike hjelpetilbudene snakker for dårlig sammen, at psykiatrien svikter de tyngste rusmisbrukerne og at brukerne ikke får god nok individuell oppfølging, ifølge NRK.

Debatt:«Nå er det på tide å prøve noe nytt»

- Helt vanvittig

Politimester Truls Fyhn i Tromsø reagerte sterkt etter å ha hørt om lekkasjen fra rapporten mandag.

- Jeg anser det som helt vanvittig. Blir dette gjort ser jeg ikke poenget med at politiet skal jobbe med narkotika. Dette vil være en epokegjørende avgjørelse, og jeg tar sterkt avstand fra det, sier Fyhn til iTromso.no.

KrF-leder Dagfinn Høybråten betegner det som en sosialpolitisk fallitterklæring og en stor feil å anbefale heroin på resept. De sier de vil legge fram en alternativ rusplan.

- Heroin på resept fortrenger behandlingstiltak som kan få de avhengige ut av rus. Det holder ikke å redusere skadene for å hindre overdosedødsfall og kriminalitet. Et godt sted å bo, arbeid, og tilpassede aktivitetstilbud er langt verdigere enn å tilby heroin, sier han.

FrPs ruspolitiske talskvinne, Kari Kjønaas Kjos, betegner det som dypt beklagelig hvis regjeringen velger å gå for Stoltenberg-utvalgets anbefaling.

Venstre positive

Venstre, som er det eneste partiet som har programfestet heroinassistert behandling, er positive til signalene fra Stoltenberg-utvalget.

- Dette er ikke løsningen for alle, men det kan være løsningen der hvor all annen behandling ikke har vært vellykket, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Partiet ønsker å innføre en 24-timers behandlingsgaranti etter akuttavrusning, i stedet for å sende akuttavrusede personer ut på gata igjen.

Foreningen for human narkotikapolitikk, er fornøyde med at internasjonale rapporter om fordelene ved heroinbehandling ser ut til å få gjennomslag i Norge.

- Vi jubler over at det vitterlig går mot en fornuftsbasert og human narkotikapolitikk. Det skal medisinskfaglige vurderinger til grunn for medisinvalg, ikke ideologiske føringer, skriver leder Arild Knutsen i en kommentar.

Storberget avviser ikke

I tillegg til Stoltenberg senior er tidligere statsråd Åslaug Haga (Sp), tidligere Frp-leder Carl I. Hagen og tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H) blant de ni medlemmene i utvalget.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til NRK at han ikke har lest forslaget fra rusutvalget, men utelukker ikke utdeling av heroin.

- Min holdning er at her må vi tørre å tenke alternativt. Over 60 prosent av dem som sitter i norske fengsler sliter med betydelige rusproblemer, og det viser oss at vi trenger virkemidler som ikke bare er beheftet med straff og fengsel, sier Storberget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks