Hovedinnhold

Rødgrønne politikere gjør narko-opprør

Vil ha slutt på å straffe misbrukere

AVVISER FENGSEL FOR RUSMISBRUKERE: Karin Andersen (SV) og Thor Erik Forsberg (Ap) møtte noen av Oslos tyngste rusmisbrukere på «Plata» utenfor Oslo Sentralstasjon i går kveld. Foto: HELGE MIKALSEN Foto:
AVVISER FENGSEL FOR RUSMISBRUKERE: Karin Andersen (SV) og Thor Erik Forsberg (Ap) møtte noen av Oslos tyngste rusmisbrukere på «Plata» utenfor Oslo Sentralstasjon i går kveld. Foto: HELGE MIKALSEN Foto:
Minst ti rødgrønne stortingsrepresentanter vil fjerne bruk av fengselsstraff for narkotikamisbruk.

Denne saken handler om:

Dette er Stoltenberg-utvalget

  • Det var tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som ba statsministerpappa Thorvald Stoltenberg om å lede regjeringens ruspolitiske utvalg.
  • I tillegg til lang politisk fartstid, har Stoltenberg også familiære erfaringer fra rusmisbruk. Hans datter Ninni har vært dypt nede i misbruket. Far og datter har flere ganger fortalt offentlig om den høye prisen familien har betalt for dette misbruket.
  • I Stoltenberg-utvalget sitter også andre prominente ekspolitikere som Carl I. Hagen (Frp), Åslaug Haga (Sp) og Erling Lae (H).

De mener man bør slutte å straffe mennesker som er misbrukere av narkotika, og i stedet gi dem behandling.

- Syke mennesker har ikke noe i fengsel å gjøre. Mange er sårbare, med tung livserfaring bak seg. I dag brukes mye ressurser på politi og kriminalomsorg. Jeg mener man må vri ressursene over på sosiale virkemidler som styrking av barnevern og rusomsorg. Det handler ikke om å gi opp folk, men å investere i folk, sier Thor Erik Forsberg (Ap).

I går kveld møtte han noen av Oslos tyngste misbrukere på Plata ved Oslo Sentralstasjon, sammen med komitékollega Karin Andersen (SV).

Debatt:«Nå er det på tide å prøve noe nytt»

Sammen med parlamentarisk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Steinar Gullvåg (Ap), Eva Kristin Hansen (Ap), Jorodd Asphjell (Ap), Stine Renate Håheim (Ap), Heikki Holmås (SV), Tove Brandvik (Ap) og Kari Henriksen (Ap) går de inn for å droppe fengselsstraff for narkotikamisbruk.

Imot legalisering

- Spørsmålet er om de som settes i fengsel slutter å ruse seg. Svaret er nei. Da må man diskutere grundig om straff er et riktig virkemiddel. Dette handler ikke om kriminalpolitikk, men om helsepolitikk, sier Karin Andersen til VG.

Hun er totalavholdskvinne og ingen tilhenger av å legalisere narkotikamisbruk.

- Hele samfunnet ser på misbrukerne som kriminelle, også de som klarer å slutte med rus. Denne type stigmatisering gjør at folk sitter fast i denne rollen, og går til et liv i total ensomhet selv om de kommer seg ut av misbruket, sier hun.

I morgen legger regjeringens ruspolitiske utvalg, ledet av Ap-veteranen Thorvald Stoltenberg (Ap), fram mer enn 20 konkrete forslag til en bedre rusomsorg. Flertallet i Stoltenberg-utvalget vil blant annet åpne for gratis heroin til noen av de tyngste misbrukerne.

- Jeg har forventninger til at utvalget vil tone ned straffeelementet i behandlingen av tunge rusmisbrukere, og i stedet styrke behandlingsopplegget, sier Steinar Gullvåg (Ap).

- Disse folkene har jo ikke noen ting i fengsel å gjøre. Problemet i dag, er jo at de ikke får behandling. Vi må få slutt på at hvis de sprekker en gang, så skal de dyttes ut i ytterste mørke. De bør heller bli hentet inn igjen, sier Gullvåg.

Stoff i fengslene

Mens Thor Erik Forsberg tidligere har gått inn for legalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk, får han nå stadig med seg flere rødgrønne politikere på kravet om at de narkomane må ut av fengsel.

- Det kan være at reaksjonsmønsteret bør være behandling og rehabilitering i stedet for fengselsstraff. Jeg er ikke for legalisering. Men det er mye stoff i fengslene. Hvis straffen bidrar til å forsterke negative tendenser, må vi vurdere om det er rett virkemiddel, sier Vedum.

Jorodd Asphjell, Aps ruspolitiske talsmann i helse og omsorgskomiteen, vil ha misbrukerne ut av fengsel:

- Rusomsorgen må endres fra kriminalpolitikk til sosialpolitikk. Fengsel er ikke noe godt sted for rehabilitering. Tvert imot ser vi at den store tilgangen på stoff i fengslene øker problemene. Mange er i mer trøbbel når de løslates enn når de ble satt inn, ikke minst fordi mange har pådratt seg narkogjeld underveis i soningen, sier Asphjell.

- Det å putte rusmisbrukere i fengsel, er ikke nødvendigvis det mest effektive. Jeg vil ikke legalisere narkotikabruk, men folk må få behandling, sier Eva Kristin Hansen.

- Feil med fengsel

- Mange er sviktet av det offentlige i flere tiår: De har blitt utstøtt av skolen og glemt av barnevernet. Når det offentlige endelig reagerer, så er det ved å sende dem i fengsel. Det blir feil, for å si det forsiktig. De bør heller få behandling, sier Stine Renate Håheim (Ap).

- For de tyngste misbrukerne er det helt åpenbart at straff ikke hjelper dem ut av misbruket. Vi må satse mye hardere på rehabilitering. Det er ikke sikkert alle blir rusfrie, men vi må uansett lete etter de løsningene som gjør livet bedre for den enkelte, sier Heikki Holmås (SV).

- Hvis man selger stoff eller begår vinningskriminalitet fordi man ikke greier å kontrollere stoffmisbruket sitt, må samfunnet gripe inn. Da må man komme inn med alternativer til straff, gjennom for eksempel narkotikadomstoler, sier Forsberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks