Hovedinnhold

Rekordbeslag av livsfarlige piller

Se bildene: Dette har tollerne beslaglagt i år

(VG Nett) Tollvesenet melder om kraftig økning i beslag av cannabis, dopingmidler og narkotiske tabletter.

Denne saken handler om:

Tollvesenet har så langt i år gjort 1400 narkotikabeslag, som er det høyeste tallet for første halvår noensinne.

Mer enn tre ganger så mange narkotiske tabletter er beslaglagt sammenlignet med samme periode i fjor. Til sammen ble 513.000 tabletter, blant annet Valium, Rivotril og Rohypnol, oppdaget i Tollvesenets grensekontroll i løpet av første halvår.

- I Europa er det en tendens til redusert beslag av de fleste narkotiske stoffer. Det gjelder også for visse narkotiske stoffer i Norge, men vi har derimot økte beslag når det gjelder cannabis, dopingmidler og narkotiske tabletter. Det er litt atypisk og vi er fornøyd med at vi har klart å øke beslagene i en situasjon der trenden er nedadgående, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet til VG Nett.

BILDESPESIAL: Se Tollvesenets egne beslagbilder

Tollerne har så langt i år beslaglagt 744 kilo hasj, som er en økning på rundt 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Også marihuana-beslagene har økt fra 121 kilo i fjor til 158 kilo i år.

Stadig flere blir også tatt i forsøk på å smugle dopingmidler inn i landet. Tollerne har hittil i år avdekket smuglingsforsøk på 97.000 doping-ampuller eller kapsler, noe som er en økning på over 60 prosent fra i fjor.

Heroinbeslag halvert

Totalt ble det gjort 18.500 tollbeslag i årets seks første måneder. Selv om antallet øker, er det en nedgang i beslag av de sterkeste stoffene, nemlig heroin og kokain. Heroinbeslaget er halvert fra i fjor, mens årets kokainbeslag bare utgjør en tredjedel av fjorårets.

VGTV: Se narkohunden Timmy i aksjon på Gardermoen

Artikkelen fortsetter under bildet

FORNØYD: Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er fornøyd med at Tollvesenet har beslaglagt mer cannabis, doping og narkotiske tabletter. Han er imidlertid bekymret over utviklingen av nye, syntetiske narkotiske stoffer. Foto: Tollvesenet
FORNØYD: Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er fornøyd med at Tollvesenet har beslaglagt mer cannabis, doping og narkotiske tabletter. Han er imidlertid bekymret over utviklingen av nye, syntetiske narkotiske stoffer. Foto: Tollvesenet

- Kan forklaringen være at smuglerne har tatt i bruk nye metoder som Tollvesenet ikke klarer å avsløre?

- Smuglerne endrer sine metoder, både når det gjelder transport og volum, hele tiden. Tollvesenet må derfor også endre kontrollmetodene, og i en periode kan det være at man faller litt ut av det før man kjemper seg inn igjen, sier Røse, som vedgår at dette kan være noe av forklaringen på variasjonene.

Han tror også at tollbeslagene i en viss grad speiler narkotikasituasjonen i samfunnet.

- Den generelle narkotikasituasjonen er i forsiktig bedring ved at antall personer som bruker narkotika er på vei nedover, særlig når det gjelder cannabis, sier Røse.

Dette bekreftes av Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Spesielt blant de yngste har bruken av illegale stoffer gått ned. Eksempelvis har andelen 15-16 åringer som oppgir at de har prøvd cannabis gått ned fra 12 til 5 prosent i fra 1999 til 2011, sier Bretteville-Jensen til VG Nett.

SIRUS har derimot ingen klare indikasjoner på nedgang i bruken blant problembrukere av heroin.

Bekymret for syntetisk narkotika

På ett område er imidlertid tolldirektøren svært bekymret. Tollvesenet registrerer nemlig økt smugling av nye typer syntetisk narkotika.

- Det er et relativt nytt og veldig skummelt fenomen, sier Røse.

Syntetisk narkotika er såkalt «designerdop» som er kjemisk fremstilt i laboratorier. Noen av stoffene kan lovlig kjøpes på Internett fordi norske myndigheter somler med å forby dem.

For få uker siden ble 1,2 kilo syntetisk cannabis med i alt 400.000 brukerdoser beslaglagt i Harstad. Syntetisk cannabis, også kjent som «legal highs», «spice» og cannabinoider, gir en hasjliknende rus, men stoffene er opptil 100 ganger sterkere enn den organiske cannabisen.

- Vi har registrert over hundre nye stoffer laget i laboratorier. Ingen vet helt hvor stort omfanget av bruken av disse nye stoffene er, men bruken er i vekst. Det er avgjørende å få syntetiske stoffer raskt på narkotikalisten, slik at Tollvesenet og politiet kan gjøre effektive kontroller, sier Røse.

Artikkelen fortsetter under bildet

DESIGNERDOP: Beslaget på 1,2 kilo av syntetisk cannabis i Harstad i juni var det største i Norge noensinne. Foto: Tollvesenet
DESIGNERDOP: Beslaget på 1,2 kilo av syntetisk cannabis i Harstad i juni var det største i Norge noensinne. Foto: Tollvesenet

SIRUS er i gang med en undersøkelse for å kartlegge bruken av slike stoffer.

- Antall nye syntetiske stoffer som er beslaglagt i Norge og resten av Europa har økt mer i 2011 enn i årene før, noe som tyder på en økning i bruken. Men trolig er anvendelsen av slike stoffer i befolkningen relativ lav, sier forskningslederen.

Vil gjennomlyse smuglere

Tollvesenet beslaglegger hvert år også store mengder alkohol. Hittil i år er fangsten på over 200.000 liter øl, 22.700 liter brennevin og sprit, samt 26.000 liter vin. Norgeshistoriens nest største tollbeslag av øl ble gjort i Ørje tidligere i år.

Tollerne har også beslaglagt 4,7 millioner sigaretter, som utgjør forsøk på å unndra 15 millioner kroner fra statskassen. De største beslagene gjøres i området fra Kristiansand til Trondheim. Det har sammenheng med at transportrutene for narkotika inn til Norge i all hovedsak kommer fra sør eller øst.

Røse sier Tollvesenet satser hardt på ny teknologi for å kunne avdekke flere smuglere.

- Vi fikk akkurat en ny mobil røntgenskanner som kan kontrollere hele containere og trailere. I tillegg bruker vi kameraer som leser bilskilt for å kunne avdekke mistenkelige biler som har vært brukt i smuglingsforsøk tidligere eller som er meldt stjålet, forteller Røse.

Tollvesenet håper også å få egne lavdose-røntgenmaskiner som kan brukes til å undersøke personer som mistenkes for å smugle narkotika i egen kropp. Røse understreker at dette bare skal utføres på personer som man har sterk mistanke mot - og som samtykker til undersøkelsen.

- Innvendig smugling, det vil si at folk svelger inntil halvannen kilo narkotika sveiset i ampuller, er økende og vanskelig å avdekke. Vi håper å få på plass egne maskiner slik at vi slipper å belaste helsevesenet, sier Røse.

Sjekker syltynne historier

Likevel har Tollvesenet tatt 30 såkalte «innvendig-smuglere» så langt i år. De fleste er avslørt på bakgrunn av gode, gammeldagse metoder. Tollerne er nemlig alltid på utkikk etter atypisk oppførsel.

- Det er mange smuglere som koker i hop historier som noen ganger er litt for primitive, forklarer Røse, og nevner et eksempel:

- For ikke lenge siden kom vi over en person som sa han skulle til Norge for å fiske laks. Hvor skal du fiske?, spurte tollerne. Mannen svarte at han skulle til Moss.

Tollerne festet ikke lit til historien, og etter nærmere undersøkelser fant de narkotika i mannens bil. Tollvesenet fanget også ekstra interesse for mannen som fortalte at han kom fra Europa til Norge for å kjøre snøskuter. Inne i mannes varebil var det riktignok en snøskuter.

- Men det var ikke en holdbar historie. I Norge er det strenge regler for snøskuterkjøring, og ingen drar hit for å gjøre det. Da drar man heller til Sverige og Finland, hvor reglene er mer liberale, sier Røse.

Da tollerne skannet mannens bil fant de over hundre kilo amfetamin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks