Hovedinnhold

Politiet vil stanse den årlige Sensation-festen i Bærum

**Både arrangøren og utleier vurderer nå fremtiden til elektronika-festen

(VG Nett) Politiet frykter at storfester som Sensation Innerspace skal øke rekrutteringen til dop blant debutantene. Derfor oppfordrer de til å stanse hele arrangementet heretter.

Denne saken handler om:

Natt til søndag jobbet i alt 90 politifolk på den årlige elektronika-festen Sensation Innerspace på Telenor Arena. På tross av at det ble gjort kjent at bøtene ville bli svært høye, ble 120 festdeltagere anmeldt for narkotikamisbruk.

I tillegg ble ti innbrakt for ordensforstyrrelser og flere ble sendt til legevakten som følge av rus.

Politiinnsats har hjulpet

Dette er en kraftig økning fra i fjor. Da var 20.000 mennesker tilstede og 70 av dem ble pågrepet for narkotika. I år var det betraktelig færre deltagere, 8000, men nesten en dobling antall pågripelser.

Kriminalsjef ved Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, tror politiets innsats har vært utslagsgivende.

- Vi var jo betraktelig flere der ute nå enn i fjor. Samtidig kan vi jo spekulere og håpe at de advarslene vi gikk ut med i fjor har fått folk til å velge å dra på andre arrangement, sier Bjørlo.

- Hvordan vil du beskrive festen?

- Beskrivelsen er best slik: Vi kunne gå inn der og plukke. Det var selvsagt flere av ungdommene vi sjekket som var rusfrie, eller ikke påvirket av narkotika, men brorparten av dem vi tok var rusa på narkotika, sier Bjørlo.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hva slags stoff som ble beslaglagt og brukt, heller ikke alderen på de 120 som ble anmeldt. De jobber nå med en rapport som vil kunne si noe om dette, og kanskje avdekke noen trender og gi svar.

DELTAGER FRAKTET BORT: En av de 8000 deltagerne under arrangementet blir fraktet bort i ambulanse på grunn av rus. Foto: DANIEL DALE LAABAK
DELTAGER FRAKTET BORT: En av de 8000 deltagerne under arrangementet blir fraktet bort i ambulanse på grunn av rus. Foto: DANIEL DALE LAABAK


Stanset liknende arrangement før

25. juni i fjor hadde Bærum-politiet store ressurser ute på en annen liknende elektronika-fest, Extrema Outdoor på Kalvøya. 172 av de 6000 deltagerne ble pågrepet. Dette fikk bærumsordføreren Odd Reinsfelt til å se rødt, og han fikk stanset hele arrangementet for godt.

Politiet var i år tidlig ute med anbefalinger til utleier, Telenor Arena, om at de ikke burde leie ut i forbindelse med dette arrangementet.

- Vi ga dem noen anbefalinger om og ikke leie ut til dette arrangementet, men de har visst en bindende avtale med Telenor Arena. Det er synd, for selv om det er viktig for oss å avdekke narkotikabruken, så er det enda viktigere å forebygge den, sier hun.

- Oppe til vurdering

VG Nett har vært i kontakt med utleier Telenor Arena. De forstår godt bekymringen fra politiet, men synes alt i alt arrangementet gikk bra.

- Flertallet var her for å kose seg under et bra show. Dette er jo en enestående produksjon. Når det er sagt er vi nå i en tett dialog med politiet og arrangøren om hva vi gjør. Vi er tross alt veldig glad for at politiet har gjort en så bra jobb som de har, sier salgsansvarlig for konserter ved Telenor Arena, Marcia Titley.

- Ønsker dere å fortsette å holde disse konsertene?

- Etter hvert arrangement evaluerer vi showet med tanke på hva vi gjør videre. Vi er midt i den prosessen nå, så vi får se hva som skjer, sier hun.

Sensation Innerspace er et show godt utover det vanlige. De har gjort over 70 show i over 20 land, og bare i år arrangeres det 18 Sensation rundt om i verden.

46 lastebiler, 900 ansatte, 1650 meter tau, 180 lysende LED-baller, svære vannfontener og tusenvis av lyskastere, lasere og røykmaskiner er noe av det de kommer med. Deltagere er i tillegg kledd i hvitt.

Fornøyd med samarbeidet, men vurderer fremtiden

Her i Norge er det bookingbyrået Atomic Soul som står som teknisk arrangør. Det vil si at de arrangere festen her i Norge for den nederlandske produsenten Sensation.

Atomic Soul sier de er veldig fornøyd med det samarbeidet de har hatt med politiet og de øvrige etatene. De mener videre at under omstendighetene klarte de å levere et trygt og godt arrangement.

- Politi og andre instanser var svært fornøyd med det sikkerhetsopplegget og den planleggingen vi hadde gjort på forhånd, sier bookingansvarlig i Atomic Soul, Peer Osmundsvaag.

- Men hva tenker dere om at 120 personer pågripes for narkotika?

- Det er selvfølgelig veldig leit og ikke slik vi ønsker at det skal være. Men det må også sies at majoriteten av de som var på Sensation hadde en fantastisk kveld. Derfor er det synd at en mindre gruppe skal ødelegge og kanskje sette en stopper for hele festen, for så mange andre, sier han.

- Kommer dere til å fortsette å være arrangør for Sensation?

- Det er for tidlig å si. Nå skal vi ha en evaluering med politiet og Telenor Arena, så får vi se på dette spørsmålet etter det, sier Osmundsvaag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks