Hovedinnhold

Nytt dødsdop har krevd seks unge liv

SVÆRT FARLIG: Her er PMMA-tabletter beslaglagt i USA. Foto: Amerikanske myndigheter / Wikipedia
SVÆRT FARLIG: Her er PMMA-tabletter beslaglagt i USA. Foto: Amerikanske myndigheter / Wikipedia
(VG Nett) Seks unge nordmenn har på kort tid mistet livet etter overdoser av et nytt, giftig stoff som likner amfetamin og ecstasy.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

  • FAKTA OM PMMA
  • PMMA står for ParaMetoksyMetAmfetamin, og er et stimulerende halusinogen.
  • Stoffets virkninger likner på ecstasy og amfetamin, med hallusinasjoner, hjertebank, uro, unormale øye- og munnbevegelser og varmefølelse.
  • PMMA er imidlertid mye giftigere enn amfetamin og ecstasy. I tillegg kommer virkningen senere, noe som kan føre til økt inntak, og dermed større fare for overdose.
  • Dødsfallene kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, eller ha et lengre forløp. Kilde: Folkehelseinstituttet

PMMA (ParaMetoksyMetAmfetamin) har krevd seks unge liv bare siden i sommer, og Folkehelseinstituttet går nå derfor ut og advarer mot det narkotiske stoffet.

Alle de omkomne er i tjueårene, men Folkehelseinstituttet vil ikke gå ut med hvor dødsfallene har skjedd.

Flere av de omkomne trodde de tok amfetamin eller ecstasy, men obduksjoner har vist at de døde av en for høy dose av PMMA.

Nytt og ukjent

Fungerende divisjonsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet sier de aldri har sett stoffet før nå, og at ofrene neppe visste at de fikk i seg det svært giftige stoffet.

Vet du noe om det nye dødsdopet?Tips VG Nett på mail til 2200@vg.no

- PMMA er ikke noe man har gått og kjøpt. I lave doser har det en effekt som likner ecstasy, men det er mye mer giftig, sier Bachs til VG Nett.

Dødsfall knyttet til amfetamin eller ecstasy alene skjer relativt sjeldent, men i løpet av kort tid er det nå registrert seks dødsfall i forbindelse med PMMA i blanding med amfetamin/metamfetamin.

Kan være lettere tilgjengelig

- Det er absolutt grunn til bekymring. Grunnen til at vi går ut nå er at vi har sett unge mennesker som har omkommet med relativt normale konsentrasjoner av amfetamin i blodet. Det er all grunn til bekymring, for dette er et veldig giftig stoff, sier divisjonsdirektøren.

- Hvorfor har dette stoffet dukket opp nå?

- Vi vet ikke hvorfor dette har dukket opp nå, men det kan være stoffet man har tatt utgangspunkt i er lettere å lage, billigere eller lettere tilgjengelig, svarer Bachs.

Stoffet kalles «Death»

Ifølge Folkehelseinstituttet har KRIPOS gjort et tjuetalls beslag av stoffet.

PMMA er et stimulerende hallusinogen. I kroppen omdannes stoffet til PMA (ParaMetoksyAmfetamin), et narkotisk stoff som også går under navnet «Death» og «Dr. Death».

Folkehelseinstituttet opplyser at død kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, ved bruk av stoffet, men også ved lengre forløp med en rekke symptomer som trykk i brystet, koma, kramper og gradvis svikt i indre organer som lunger, nyrer og hjerte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks