Hovedinnhold

Norge på EUs narkotopp

METAMFETAMIN: Det beslaglegges store mengder metamfetamin i Norge hvert år. Her har tollerne på Svinesund funnet 32 kilo gjemt i en bil i januar i år. Foto: Tollvesenet
METAMFETAMIN: Det beslaglegges store mengder metamfetamin i Norge hvert år. Her har tollerne på Svinesund funnet 32 kilo gjemt i en bil i januar i år. Foto: Tollvesenet
Norge er et av de største markedene for metamfetamin i Europa, viser en ny undersøkelse. Norge har flest beslag, størst mengde og mange nye brukere.

Denne saken handler om:

Det viser den årlige rapporten fra Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk, som legges fram torsdag. Ingen land i Europa beslaglegger større mengder metamfetamin enn Norge, skriver Aftenposten.

Les også:Pusher metamfetamin på nordmenn

- Oppsiktsvekkende utvikling

- Bruken er jevnt økende år etter år. Flere brukere i Norge går over fra amfetamin til metamfetamin, og det er en oppsiktsvekkende utvikling, sier Jørgen G. Bramness, forskningsdirektør ved Senter for rus og avhengighetsforskning.

Amfetamin og metamfetamin er to relativt like narkotiske stoffer. Men metamfetamin gir en lengre og sterkere virkning i kroppen.

Wikipedia:Hva er metamfetamin?

Økningen i Norge bekreftes av ferske tall fra Folkehelseinstituttet. Det er funnet metamfetamin i blodet til hver femte bilist som er blitt stoppet mistenkt for kjøring i påvirket tilstand.

I akuttpsykiatrien har stadig flere personer som legges inn, spor av metamfetamin i blodet, og i fengslene viser urinprøver at utbredelsen er stor også der.

Overdoser

Ifølge Dagsavisen viser rapporten også at Norge er blant de europeiske landene med flest overdosedødsfall sett i forhold til folketallet.

Blant 30 land plasserer Norge seg høyt oppe, med bare noen få land over seg på statistikken.

Les også:Rekordbeslag kan gi 650.000 brukerdoser

Norge har 72 overdosedødsfall per million innbyggere mellom 15 og 64 år. Til sammenligning har Sverige 24 overdosedødsfall per million innbyggere.

Rapporten understreker imidlertid at det kan være forskjellige måter å rapportere tallene på i de ulike landene, slik at det ikke nødvendigvis kan foretas en direkte sammenligning.

De norske tallene bekymrer uansett.

- Norge ligger urovekkende høyt i forhold til folketallet, og vi har ligget høyt på europastatistikken i flere år, sier seniorrådgiver Odd Hordvin ved Statens institutt for rusmiddelforskning til Avisenes Nyhetsbyrå.

Les også:- Narkotikanettverk tjener milliarder i Norge

En av årsakene kan være at det i Norge er mye mer vanlig å sette sprøyter, mens i andre europeiske land er det mer vanlig å røyke narkotika.

Tall fra Tollvesenet viser at det i 2007 ble beslaglagt over 550 kg amfetamin og metamfetamin i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks