Hovedinnhold

Her er «Plata» ryddet etter politiets storaksjon

Kommunen: - Grensen er nådd

(VG Nett) I dag startet Oslo kommune og politiet en omfattende aksjon mot narkomiljøet i Oslo sentrum. De hevder at misbrukerne skal bort fra gatene for godt.

Denne saken handler om:

Av: Per Asle Rustad og Ingrid Hvidsten 

- Grensen er nådd. Dette er så ille at vi kan ikke ha det slik i byen lenger, fastslår byråd for sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie (H).

Da VG Nett besøkte Plata og det ellers folksomme området rundt Oslo S mandag formiddag, var en rekke uniformerte politimenn, samt hester og patruljebiler, i arbeid.

Les også: Rusmisbrukerforeninger: Norge, se til Sverige!

Narkomane var det derimot ingen av på det som gjerne betraktes som Oslos åpne russcene, Plata, rundt klokken 10.

Kort tid etter kommer en mann og slår seg ned under et tre. Kort etter kommer en patruljebil rullende. Brukerutstyr pakkes sammen, og mannen forsvinner. Samme scene gjentar seg et par ganger den neste halvtimen. Ved busstoppene står små klynger av narkomane, men området rundt Oslos største kollektiv-knutepunkt er tydelig preget av politiets og kommunens varslede "rydding".
- En tryggere by

- Nå skal vi skape en tryggere by, hevder politimester Anstein Gjengedal.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener den planlagte aksjonen er helt meningsløs.

Les også: Thorvald Stoltenberg og Kofi Annan vil legalisere narkotika

Kommunen og politiet har i lengre tid samarbeidet om strategien:

* Mandag ble det plassert en mobil politipost i nærheten av «Plata» ved Oslo S. Den bemannes fra klokken 10 til 22.

* Det settes inn et stort antall ekstra mannskaper til patruljering av gatene. Oslo-politiet bruker ni millioner av egen lomme til prosjektet og har fått en halv million av Justisdepartementet.

* Godt synlig politi skal jage de narkomane fra alle faste tilholdssteder.

- Vi liker ikke ordene rydde eller jage. De som kjøper, selger og bruker stoff risikerer selvsagt straff, men det viktigste er å hjelpe. Vi vet at mange er motiverte for behandling, sier Gjengedal.

- Femårsplan

Utenlandske selgere valfarter til «Plata». Disse skal straffes og bortvises i rekordfart.

Rusmisbrukerne skal fraktes til en nyopprettet, midlertidig mottakssentral. Kommunen forhandler nå om å kjøpe en gård i sentrum som skal innredes til permanent mottakssentral. Totalt brukes det 24 millioner på dette.

Les også: Ordførere langer ut mot Stoltenbergs narko-idé

- Dette er ikke et sommerstunt for turistene. Prosjektet skal gå over fem år og er et samarbeid mellom kommunen, politiet og helsevesenet, sier Hauglie.

På mottakssentralen skal misbrukerne få hjelp til avrusning, helsesjekk, behandlingsplass, komme seg hjem til egen bolig og reetablering i hjemkommunen.

- En viktig grunn til aksjonen er forebygging. Ungdom fra hele landet reiser til Oslo og kommer lett inn i dette åpne miljøet, sier Hauglie.

Narkomane støtter

Erfaringen hennes støttes av narkomane VG snakket med. Spesielt om sommeren kommer mange unge til rusmiljøet her.

Kommunens ressurser innen rusomsorg og helsefag skal målrettes mer mot alle misbrukerne, ifølge Hauglie.

Les også: Thorvald Stoltenberg: - Nini var min viktigste rådgiver

- Vi har en god strategi og setter inn store ressurser over tid. I Europa er det bare Oslo og Bergen som har slike åpne markeder og det skal vi nå få slutt på, mener byråden.

- Jeg har stor tro på dette denne gangen. Vi er enige om strategien og det settes inn store ressurser. Ved at alle bidrar og er tålmodige vil vi få resultater, sier politimester Gjengedal.

Men Arild Knutsen er skeptisk.

- Politiet har holdt på med aksjoner i årevis uten at det har hjulpet. Hvis misbrukerne jages rundt i byen ender vi opp med mange små miljøer som selger stoff i stedet for ett stort.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks