Hovedinnhold

Ernas stortingsvikar: Selg hasj over disk

** Mener narkoaksjon i Bergen viser behov for ny politikk ** Stiller seg likevel bak partiprogrammet

UTSPILL: Stortingsrepresentant Erik Skutle (24) fra Bergen. Foto: Roger Neumann
UTSPILL: Stortingsrepresentant Erik Skutle (24) fra Bergen. Foto: Roger Neumann
Erna Solbergs vikar på Stortinget, Erik Skutle (24), etterlyser debatt om Norge skal la apotek og Vinmonopolet i fremtiden få selge cannabis over disk.

Denne saken handler om:

- Jeg sier ikke at narkotika er ufarlig. Det er det selvsagt ikke. Det er skadelig. Ingen betviler det. Men jeg tror vi har større sjanse for å kontrollere og redusere narkotikabruken ved å selge det lovlig over disk enn å ha et totalforbud, sier Erik Skutle til VG.

- Vanlig blant ungdom

Skutle er fast møtende stortingsrepresentant fra Hordaland mens Erna Solberg (53) er statsminister i Høyre/Frp-regjeringen.

I helgen uttalte han til Bergens Tidende at politiaksjonene mot flere skoler i Bergen avdekket hvor vanlig narkotikabruk er blant ungdom.

Derfor mener han norske politikere må tenke nytt om narkotikapolitikken.

- Jeg har ikke alle svarene. Men jeg tror at hvis vi hadde brukt prismekanismer, åpningstider og de andre virkemidlene som vi har på alkohol, så tror jeg vi kunne redusert bruken. Det kan selges gjennom apotek eller Vinmonopolet, med svært strenge reguleringer. Vi må kunne reflektere rundt om forbudslinjen fungerer eller ikke. Det er veldig få som tar til orde for forbud mot alkohol, selv om det også er skadelig, sier Skutle.

Også Arbeiderpartiet i Bergen går inn for en legalisering av narkotika.

STATSMINISTER: Erna Solberg (H). Foto: Kristian Helgesen
STATSMINISTER: Erna Solberg (H). Foto: Kristian Helgesen

Etter uttalelsene hans til BT i helgen reagerte både Høyres gruppeleder Trond Helleland og Høyres helseminister Bent Høie. Begge avviste Skutles forslag, og sier det ikke er aktuell Høyre-politikk.

- Jeg har ment dette lenge. Da jeg fikk et direkte spørsmål om det, så ville jeg svare ærlig. Jeg er valgt inn på Stortinget på Høyres program, som helt klokkeklart er motsatt av det jeg mener. Jeg har ikke tenkt å utfordre det i denne perioden.

Politiets aksjoner mot flere skoler i Bergen førte til at nær 40 elever ble pågrepet for narkotikabruk. Aksjonene ble utløst av en undersøkelse laget av skoleelever som viste av over 30 prosent av elevene hadde brukt cannabis.

- Stemmer godt

Skutle har selv vært elev ved Fana gymnas, som er en av skolene politiet slo til mot.

- Jeg er jo relativt ung, og det er ikke så lenge siden jeg gikk ut fra videregående skole i Bergen. De funnene i undersøkelsen i Bergen stemmer godt overens med hvordan jeg oppfattet miljøet på den tiden. Det var relativt vanlig å bruke narkotika, sier Skutle.

Han kjenner til flere av dem som nå er involvert i narkotikasaken.

- Jeg kjenner ingen av de pågrepne. Men jeg kjenner til noen av navnene, noen brødre og søstre.

- Har du selv brukt narkotika?

- Jeg ønsker ikke å kommentere det. Jeg bruker ikke narkotika på noen som helst måte. Jeg forholder meg til de lover som til enhver tid gjelder, sier stortingsrepresentanten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks