Hovedinnhold

Advarer mot miltbrann-heroin

Folkehelseinstituttet advarte mandag norsk helsepersonell mot faren for at det kan være miltbrannbakterier i et parti heroin som er i omløp i København.

Denne saken handler om:

Danske helsemyndigheter påviste søndag miltbrann (anthrax) hos en 55 år gammel heroinmisbruker som døde samme dag.

Det er antatt at miltbrannbakterien er overført gjennom forurenset heroin som ble kjøpt på gaten i København. Dødsfallet ses i sammenheng med tre tilsvarende miltbranntilfeller blant sprøytemisbrukere i Tyskland.

Ekstra oppmerksomme

Folkehelsa ber nå leger og personer med omsorgsfunksjoner for misbrukergrupper i Norge være oppmerksom på muligheten for miltbrann blant sprøytenarkomane.

Misbrukere bør søke lege dersom de får høy feber eller uvanlige sårdannelser ved innstikksteder på kroppen, opplyser instituttet.

Tidligere problem

I 2009-2010 var det miltbrannutbrudd blant misbrukere i Skottland med 119 tilfeller i tillegg til fem i England og to i Tyskland.

Instituttet opplyser at det pågår undersøkelser for å klarlegge om det er en sammenheng mellom de nye tilfellene og dette utbruddet.

Døde av forurenset stoff

Det første dokumenterte tilfellet av miltbrann hos en sprøytenarkoman i Norge ble meldt i Oslo i 2000. Da døde en heroinmisbruker av miltbrann.

Det antas at beinmel som inneholder bakterien, er blitt blandet med heroinet.

Risikoen for at miltbrann spres fra person til person er ekstremt liten, og det er derfor ikke noen spesiell fare for befolkningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks