Hovedinnhold

Nadia gir bort alle konfirmasjonspengene

- Mange trenger pengene mye mer

KONFIRMANT: Nadia Alangeh konfirmerte seg borgerlig i år. Foto: Privat
KONFIRMANT: Nadia Alangeh konfirmerte seg borgerlig i år. Foto: Privat
(VG Nett) Nadia Alangeh (15) gavmildhet kjenner ingen grenser. Nå har hun gitt bort alle konfirmasjonspengene - 19.000 kroner - til veldedighet.


Det er hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser som kan cashe inn pengene fra ungdomsskoleeleven i Porsgrunn.

- Egentlig hadde jeg ikke tenkt til å konfirmere meg. Jeg så ikke poenget med det. Men så fant jeg ut at humanetisk konfirmasjon hadde mye å tilby. Vi hadde møter én gang i uken, der vi snakket om etikk og verdensproblemer og hvordan det er å være menneske og ta egne avgjørelser forteller hun til lokalavisen Telemarksavisa.

- Har alt jeg trenger

LEGER UTEN GRENSER: Norske Morten Rostrup er en av mange leger som jobber i krigs- og katastrofeområder verden over. Her er Rostrup i aksjon i Libya i april. Foto: Tristan Pfund / MSF
LEGER UTEN GRENSER: Norske Morten Rostrup er en av mange leger som jobber i krigs- og katastrofeområder verden over. Her er Rostrup i aksjon i Libya i april. Foto: Tristan Pfund / MSF

Da hun først bestemte seg for å konfirmere seg, var det aldri et alternativ å beholde pengene selv.

- Det er mange andre som trenger pengene mye mer. Jeg har alt jeg trenger med hus, vann og mat. Det er det viktigste, egentlig, sier hun til VG Nett.

Flere av vennene hennes har reagert på at hun kvitter seg med alle konfirmasjonspengene. Nadia har ikke mer penger enn ungdom flest.

- Mange mener det er veldig fint og bra at jeg gjør dette. Men jeg har også fått negativ respons på at jeg kaster bort penger. Det bryr jeg meg ikke om, sier hun.

Stolt pappa

Selv har 15-åringen lyst til å bli lærer og jobbe med barn i et u-land. Hun er veldig opptatt av at barn med kroniske lidelser får hjelp.

Faren til Nadia er fra Iran, mens moren er etnisk norsk. Pappa Hossein er naturlig nok stolt av datteren sin.

- Da jeg spurte henne hvorfor hun ikke heller kjøpte seg en moped eller Iphone for pengene, svarte hun: «alt det vil bli ødelagt, men den andre gaven vil ha evig levetid». Da kunne jeg ikke si så mye mer, sier han til Telemarksavisa.

Etter at historien ble kjent gjennom Telemarksavisa, har det kommet mange positive reaksjoner til familien.

Selv sier Nadia at hennes plan var å gi pengene anonymt, men akkurat det har gått fløyten nå.

Markeds- og innsamlingssjef Grete Lise Christiansen i Leger uten grenser er svært takknemlig for den sjenerøse gaven fra Telemark.

- Nå skal vi sende melding til alle feltarbeiderne. Dette er et skikkelig klapp på skulderen for det arbeidet som blir gjort, sier hun til NRK.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks