Hovedinnhold

Mystisk mann snek seg inn i stortingssalen

**Bombealarm på Stortinget
**Politiet søkte med hund

BAKDØREN: Det var inn denne bakinngangen til nasjonalforsamlingen en person uten autorisasjon klarte å forsere forrige uke. Foto: JAN PETTER LYNAU
BAKDØREN: Det var inn denne bakinngangen til nasjonalforsamlingen en person uten autorisasjon klarte å forsere forrige uke. Foto: JAN PETTER LYNAU
(VG Nett) Etter at sikkerhetsvaktene på Stortinget fersket en ukjent mann midt i stortingssalen, rykket politiet ut og søkte med bombehunder gjennom bygningen.


Etter det VG Nett får opplyst kom mannen seg inn via inngangen fra Akersgata.

Denne inngangen består av en sikkerhetssluse med to låste dører, og er kameraovervåket. Til tross for dette klarte mannen å komme seg helt opp i stortingssalen, før han ble tatt hånd om av vaktene.

Hendelsen skjedde for kort tid siden og Stortingets sikkerhetssjef, Berit Michelet, bekrefter episoden overfor VG Nett.

- Vedkommende passerte det første passeringspunktet, ble sett på kamera og så passerte han neste punkt. I utgangspunktet er døren helt sikker og fin, men når man finner ut av det ikke er godt nok, så gjør man noe med, sier Michelet.

Var borte

Sikkerhetssjefen vil ikke svare nøyaktig på hvordan den ukjente personen kom seg gjennom begge dørene til Stortinget uten å møte noen fysiske hinder.

- Det har jeg ikke noe lyst til å si så veldig mye mer om, sier hun.

Men i et brev som er sendt ut på Stortinget står det:

«(...) en med adgangskort gikk ut uten å sjekke at døren gikk igjen bak seg før man forlot trappen. I mellomtiden spaserte en tilfeldig person inn. Dette ble fanget raskt opp på kamera og vakter fra sentralen ble sendt opp for å kontrollere personen. Imidlertid hadde vedkommende blitt sluppet videre inn av en annen med adgangskort gjennom dør to, og da vaktene kom opp var vedkommende borte».

Michelet forteller at hun ser alvorlig på saken.

- Etter at personen var påtruffet ble politiet tilkalt og identifikasjon kontrollert av dem, sier hun.

- Dette handler om representantenes sikkerhet, og er man usikker på personer som har kommet seg inn i bygget må vi gjøre det vi kan for å kartlegge området de kan ha vært i. Av sikkerhetsmessige årsaker ble det derfor anmodet om at politiet gjennomførte et søk med bombehund, sier sikkerhetssjefen.

- Er sikkerheten endret som følge av dette?

- Det har jeg ikke noen kommentar til. Hvilke tiltak vi til en hver tid gjør kommuniseres ikke ut, sier hun.

«Flyplasskontroll»

Gjennom hovedinngangen på Løvebakken, må alle som ikke har adgangskort gjennom en «flyplasskontroll». I likhet med motstykkene på landets flyplasser, må all bagasje og metallgjenstander gjennom en røntgenmaskin og personer må gjennom en metalldetektor.

- Stortinget er i utgangspunket et åpent hus, men dette med sikkerhet er det også stor oppmerksomhet rundt. Sikkerhet dreier seg om mye, blant annet fysiske ting, kultur og forståelse for hva sikkerheten innebærer for besøkende og de som jobber der, sier hun.

Sikkerheten rundt Stortinget har flere ganger blitt gjenstand for medienes søkelys. Blant annet da VG avslørte at det ikke ble etablert vakthold rundt bygningen for klokken 18.05 etter terrorangrepet 22. juli i fjor.

Forrige måned skrev Bergens Tidende om at en ansatt ved Stortinget kjørte sin privatbil inn i stortingsgarasjen med heimevernsuniform og maskinpistol, bare timer etter terrorangrepet.

Stortinget selv har tatt til orde for å i perioder stenge Løvebakken for biltrafikk etter angrepet, som startet bare noen hundre meter fra kontorene til 169 stortingsrepresentanter 22. juli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks