Hovedinnhold

Mysteriemannen er identifisert

- Helt fantastisk

UTEN HUKOMMELSE: Denne unge mannen ble funnet helt uten minner. Nå bekrefter politiet at mannen er identifisert som tjekkisk statsborger. Foto: Politiet
UTEN HUKOMMELSE: Denne unge mannen ble funnet helt uten minner. Nå bekrefter politiet at mannen er identifisert som tjekkisk statsborger. Foto: Politiet
«John Smith» ble i kveld identifisert via Interpol som tsjekkisk statsborger. Foreldrene skal ha identifisert mannen til tsjekkisk politi.

Vet du noe? Tips oss!

Det melder politiet til VG like etter kl 21.

Vi har via Interpol fått identifisert mannen som tsjekkisk borger, sier vaktleder ved kriminalvakten, Øyvind Torgersen til VG.

Ifølge politiet har tjekkisk politi vært hos hans foreldre for å få bekreftet identiteten. Torgersen vil ikke gå ut med mannens navn i kveld.

- Jeg er veldig glad, men det beskriver ikke helt hvordan det føles. Det har vært så ille. Jeg kommer til å dra til den familien, selv om det skulle vise seg å være feil, spøker mannen som har gått under navnet «John Smith».

Han ble informert om identifiseringen gjennom pressen. Selv har han ikke vært i kontakt med politiet.

- Jeg hadde fryktet at det skulle ta lang tid å finne ut hvem jeg er, men så tok det bare to dager. Det er jo helt fantastisk.

- Hva tror du fremtiden bringer?

- Jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Det er fortsatt mange løse tråder og ubesvarte spørsmål, sier han.

I tillegg ønsker han å avslutte den medisinske behandlingen for hukommelsestapet i Norge.

- Jeg har et håp om å kunne finne ut hvem jeg er steg for steg.

De siste dagene har «John» fått masse e-poster fra mennesker som interesserer seg i saken.

- Jeg vil gjerne takke alle som har bidratt til å lete. Jeg var redd for at folk vil gjøre narr av meg i e-postene, men de har bare vært støttende.

Bistandsadvokaten: - Hadde troen

Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl har ikke vært i kontakt med sin klient etter at han har blitt identifisert, men synes nyheten om at «John Smith» er identifisert er gledelig.

- Det er strålende. Jeg hadde god tro på at det ville skje, sier hun.

Hun forteller at perioden har vært vanskelig for ham.

- Han oppfatter seg selv som en ressurssterk person, og så har han plutselig mistet alt.

Nå fatter hun nytt håp for at politiet skal finne ut hva som har hendt mannen.

- Så lenge han ikke visste hvem han var, kunne ikke politiet finne ut hva som hadde skjedd. De kunne ikke spore mobilen hans eller snakke med folk rundt ham. Men nå kan de kanskje det.

Husker ingenting

I desember i fjor ble en forkommen mann i 20-årene funnet i en snøfonn i Oslo. Fire måneder senere vet hverken mannen selv eller politiets hvem han er.

Mannen var uten noen identitetspapirer, og husket hverken sitt eget navn, hvor han kom fra, hvordan han havnet i Norge eller noen andre detaljer fra livet sitt.

- Jeg tror jeg er tsjekkisk, det er det språket jeg forstår best. Jeg forstår også polsk, slovakisk og russisk. Men jeg tenker og drømmer på engelsk. Jeg skjønner ikke norsk, og jeg kjenner ingen her, sa mannen til NRK i går kveld.

Flere eksperter har uttalt seg om hvordan «Smith» kan ha mistet hukommelsen.

Ble mishandlet

Han tror selv, i likhet med politiet, at han ble utsatt for noe straffbart i tiden før han ble funnet. Til NRK forteller han at han våknet opp med flere kutt på kroppen, blant annet på håndleddene.

- Kuttene var dype, og det tok flere måneder før sårene ble leget. Det var helt tydelig at hendene mine hadde vært bundet fast til hverandre, sier han.

Han mener selv han må ha vært dopet ned da han ble funnet av en forbipasserende i en snøfonn 14. desember.

- Jeg var paralysert, og kunne ikke snakke. Legen sa det var ulike narkotiske stoffer i systemet mitt, sier han.

VG kommer tilbake med mer.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks