Hovedinnhold

Muslimsk boikott

Skylder på Mubashirs tro

Muslimske ledere skylder på initiativtager og NRK-kjendis Noman Mubashir (30) for at det var så få muslimer i fakkeltoget mot terror i går.


Det sier flere muslimer til VG, blant andre to muslimske ledere. Bare en av dem vil stå frem.

En av grunnene til at de misliker Noman Mubashir er at hans foreldre tilhører den omstridte islamske ahmadiyya-retningen.

Svært skuffet

Knapt 300 personer stilte opp i fakkeltoget gjennom hovedstadens gater i går ettermiddag.

Fra toppolitisk hold fikk Mubashir derimot full støtte: Statsministeren, statsråder, partiledere og Oslo-politikere tente fakler for å markere sin avsky mot vold og terror.

Mubashir er svært skuffet over at hans trosretning fikk konsekvenser for arrangementet i muslimsk regi.

- Det sier jo sitt, at toppolitikerne i landet kommer, mens deler av grasrota av muslimer i Norge boikotter arrangementet. Jeg håpet at muslimer ville stå sammen i denne markeringen, og trodde ikke at min tro skulle bli et problem. Jeg er hverken representant for muslimske grupperinger eller organisasjoner, men en privatperson som ville ta initiativ, ettersom ingen andre gjorde det, sier Mubashir til VG.

- Muslimer ser på ahmadiyya som en separat religion, som ikke tilhører islam. En del muslimer lot være å komme, fordi de anser Mubashir som ikke-muslim. Dermed føler de at det ble feil å støtte en demonstrasjon som var ledet av en som fremstår som muslim, når de ikke anser ham for å være det, forklarer nestleder i Islamsk Råd, Imran Mushtaq, til VG.

- Verdifull

- Jeg trodde at muslimer i Norge hadde en såpass høy toleranseterskel, at vi godtok at muslimer er forskjellige. Akkurat som det er ulike trosretninger innenfor kristendommen. Dette slår tilbake på dem selv, sier Mubashir.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) betegnet aksjonen som verdifull.

- Men vi burde vært flere i dag, for taushet kan lett oppfattes som et samtykke til vold, sa han til de fremmøtte.

I likhet med samtlige toppolitikere VG snakket med, var også statsministeren skuffet over det dårlige oppmøtet, ikke minst blant imamene som representerer rundt 20000 medlemmer i Oslo-området.

- Det kunne godt ha vært flere muslimske kvinner her også, påpekte statsråd i Utenriksdepartementet Hilde Frafjord Johnson (KrF).

Bare en av nærmere 30 muslimske menighetslederne valgte å stille.

- De andre imamene markerer sin avstand fra terror på andre måter, sier imam Mehboob-ur-Rehman, leder av imamkomiteen i Islamsk Råd, til VG via tolk.

Underskrifts-kampanje

Muslimer VG har snakket med, har gitt uttrykk for at arrangementet føltes som tvang.

Andre har igangsatt en underskriftskampanje mot terror, som et alternativ til Mubashirs aksjon.

- Synd at det ikke kom flere muslimer, for dette er en god anledning til å markere viktige holdninger, sa Jens Stoltenberg til VG.

Fra norsk organisasjonsliv stilte blant andre generalsekretær i Amnesty International, Petter Eide, og generalsekretær i Flyktningerådet, Raymond Johansen.

- Det er viktig å gå i tog. Vi vil ha fred, sier Ali Warsme (19), som flyttet fra krigsherjede Somalia til Norge for åtte år siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks