Hovedinnhold

Vil henrette konvertitter og ha islamsk stat i Norge

Muslimsk bekymring for radikal islam

SJOKKERER: I Danmark har islamistgruppen Hizb ut-Tahrir skapt store overskrifter i mange år. Nå er de i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet
SJOKKERER: I Danmark har islamistgruppen Hizb ut-Tahrir skapt store overskrifter i mange år. Nå er de i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet
(VG Nett) Det skaper bekymring blant muslimer at den radikale islamistgruppen Hizb ut-Tahrir nå er i ferd med å etablere seg i Norge.

Tips oss

TIPS OSS OM HIZB UT-TAHRIR!

  • Radikalt islamistparti med forgreninger over hele verden.
  • Forbudt i en rekke land, bl.a. Tyskland.
  • Stiftet i Jerusalem i 1953. Kjemper for å gjenopprette et verdensomspennende islamsk kalifat.
  • Erklærte motstandere av demokrati og vestlig styresett.
  • Har flest tilhengere i Sentral-Asia, men finnes også i Danmark, Storbritannia og andre vestlige land.
  • I Usbekistan er tilhengere ved flere anledninger blitt gjenstand for forfølgelse og tortur, ifølge Amnesty.

Gruppen har en felles medierepresentant for hele Skandinavia og har etter det VG Nett erfarer, begynt å etablere seg i Norge.

Forskere og eksperter beskriver gruppen som ekstremistisk, og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) følger deres aktiviteter.

VG Nett har vært i kontakt med en sentral lederskikkelse blant aktive norske muslimer i Norge, som nå er bekymret for at Hizb-ut Tahrir skal lykkes med å rekruttere unge muslimer og konvertere vestlig ungdom til islam.

- Jeg møter folk som argumenterer på samme måte som gruppen, sier kilden.

Lederskikkelsen viser til at Hizb ut-Tahrir også rundt årtusenskiftet forsøkte å etablere seg i Norge, men uten å lykkes.

Nå frykter han at et tilspisset debattmiljø om muslimer i den norske offentligheten kan føre til at frustrert muslimsk ungdom blir ofre for de radikale islamistenes giftige retorikk. Han viser til at når frontene mellom minoritetene og storsamfunnet skjerpes, kan det også føre til radikalisering blant muslimer.

Vakte oppsikt

Gruppen vakte nylig oppsikt med sin reklame for et politisk møte om krigen i Afghanistan, med bilder av soldatkister, drapert med danske og norske flagg.

Kilden peker på at de radikale islamistene har lykkes i Danmark, der debatten om islam og muslimer har gått langt hardere for seg enn her i Norge.

Vet du noe om dette? Ta kontakt med VG Netts journalist! 

Kalifat

Målet for gruppen er et verdensomspennende kalifat, altså en islamsk stat, styrt etter strenge sharia-lover.

I gruppens forslag til grunnlov slås det klart fast at alle konvertitter fra islam skal henrettes.

Bare menn skal kunne inneha maktposisjoner i et samfunn og folk som ikke er muslimer skal nektes stemmerett.

Les også: KrF-representant vil ha lovforbud mot radikale islamister

- Må passe på

BEKYMRET: Den profilerte muslimske debattanten Usman Rana. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Den profilerte muslimske debattanten Usman Rana. Foto: Scanpix

Den profilerte muslimske skribenten Usman Rana mener Hizb ut-Tahrir med sin radikale og sterke politisering av religionen bryter med både tradisjonell islam og holdningene til et stort flertall norske muslimer.

- Jeg tror det er veldig viktig at både det etablerte
muslimske miljøet i Norge og også andre er nøye med å passe på at disse holdningene til Hizb-ut Tahrir ikke får fotfeste i Norge. Hizb-ut-Tahrir er aldri blitt akseptert av etablerte muslimske miljøer hverken i den muslimske verden eller i USA og England.

- De er veldig få

- Er du bekymret for at de nå forsøker å etablere seg igjen i Norge?

- De er veldig få, men de bidrar til å gi den økende hetsen og mistenkeliggjøringen av muslimene vind i seilene. Hizb-ut-Tahrir og de som stigmatiserer muslimer, er gjensidig avhengig av hverandre. Hvis de får fotfeste i Norge, vil motsetningene forsterkes enda mer, sier Rana.

- Motgiften mot dette er en norsk islam, der muslimer praktiserer islam både offentlig og privat i en norsk kontekst uten å gå på akkord med islamske prinsipper, men samtidig er lojale og patriotiske mot Norge og demokratiet.

- Synes du norske myndigheter gjør nok for å arbeide sammen med moderate muslimer mot radikalisering og ekstremisme?

- Foreløpig er dialogen nokså bra. Men jeg etterlyser at norske politikere klarer å skille mellom alminnelig islam og radikalisering. Ellers vil de ekstreme vinne.

Ikke bekymret

Islamsk Råd i Norge er imidlertid ikke bekymret for at gruppen nå forsøker å etablere seg i Norge.

- Hizb-ut-Tahrir har forsøkt seg før, men aldri klart å etablere seg i Norge, og vi tror ikke faren er noe vesentlig større nå heller. Det ser heldigvis ut som at det ikke er særlig grobunn for slike organisasjoner i Norge, sier sekretær Asghar Ali i en e-post til VG Nett.

- Hva gjør Islamsk Råd for å hindre radikalisering blant muslimer i Norge?

- Moskeene har en viktig rolle å spille ved både å formidle korrekt kunnskap og holdninger, og til å passe på at uønskede elementer ikke får bruke deres lokaler til å spre skadelige ideer. Vel så viktig er kontakten med ungdommer utenfor moskeene og de andre tradisjonelle sosiale arenaene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks