Hovedinnhold

- Muslimer må skjønne at de ikke kan innføre sharia

PÅ PLASS: Kronprins Haakon deltar på et dialogmøte på Litteraturhuset. Her sitter han sammen med Abid Raja. Foto: Lars Akerhaug
PÅ PLASS: Kronprins Haakon deltar på et dialogmøte på Litteraturhuset. Her sitter han sammen med Abid Raja. Foto: Lars Akerhaug
LITTERATURHUSET (VG Nett) Kronprins Haakon var en av tilhørerne da eks-islamisten Ed Husain besøkte Oslo søndag ettermiddag.

Forfatteren er i Norge for å snakke om radikal islamisme og hat. Husain er kjent for boken «Islamisten», og blant tilhørerne på Litteraturhuset i Oslo var kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi er for dialog, sier Jonas Gahr Støre, som avviser at det er uenighet mellom ham og Martin Kolberg etter de siste dagers tilsynelatende uenighet i Arbeiderpartiet.

VG Nett-blogger:Ukens rette høyre

Advarer

Og det var kraftig brennbart stoff de to og resten av tilhørerne fikk servert fra møtedeltagerne.

Den britiske eks-islamisten Ed Husain benyttet anledningen til å advare mot at ekstrem islam skal få fotfeste.

- Dere ser faretegnene allerede. Muslimer må skjønne at de ikke kan innføre sharia, sier forfatteren, med adresse til de loviske muslimske reglene blant annet Siv Jensen har advart mot her i landet.

Jødebråk

Den norske muslimen Muhammed Ali Chisti var også invitert til møtet. Han satte sinnene i kok hos flere møtedeltagere da han tok til orde mot det han beskrev som en jødisk konspirasjon i verden.

- Jøder er en liten grupe, men alle vet at de har mye makt, sa Chisti.

Han stiller spørsmålstegn ved Vestens fremstilling av 11. september-angrepene og angrepene i Mumbai.

- Det var flere tusen jøder borte fra jobb i World Trade Center, og hvorfor var det flere jøder i Mumbai da pakistanske terrorister angrep enn vanlig? spurte den unge norske muslimen.
Møtearrangør og Venstre-politiker Abid Q. Raja er klar over at uttalelsene er kontroversielle, men forsvarer likevel å slippe til den unge muslimen. Likevel var det flere møtedeltagere som tok til motmæle.

Venstrepolitiker Odd Einar Dørum var en av dem.

- Min mor var jøde. Det er meg du snakker om. Hvis du har noe å si til meg, kan du komme og si det ansikt til ansikt, sa Dørum.
Etter møtet hadde de to også en oppklarende samtale.

Også Ed Husain tok kraftige ord i bruk da han hørte jødeinnspillet. Han sa at talen til den unge jødekritikeren minnet ham om Adolf Hitlers bok «Mein Kampf».

- Norge er et liberalt samfunn, men selv liberalismen må ha grenser, sa Husain.

- For meg er du akkurat som en nynazist, sa VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit.

Sint på hijab-brenning

En annen av talerne på møtet, Shakila Ashraf Nabi, snakket om hva hun som ung muslim i Norge følte da hijaben brant på kvinnedagen 8. mars. Hun mener Sara Azmeh Rasmussen som satte fyr på hodeplagget representerer en liten minoritet.

- Brenningen av hijab utløste et kraftig sinne hos meg, sier hun.

- Jeg frykter at PST snart banker på døren min og skal ha meg og hijaben min til avhør om hellig krig i Lørenskog, sier Nabi.

- Dialog er nødvendig

PÅ PLASS: Den kjente islamkritikeren Lars Gule var en selvskreven gjest under dagens dialogmøte. Foto: Lars Akerhaug
PÅ PLASS: Den kjente islamkritikeren Lars Gule var en selvskreven gjest under dagens dialogmøte. Foto: Lars Akerhaug

Svært mange møtte opp for å få med seg dialigmøtet.
Blant tilhørerne er den profilerte islam-kritikeren Lars Gule.

- For å komme med islamkritikk må vi ha dialog, sier Gule til VG Nett.

Abid Q. Raja, som er Stortingskandidat fra Akershus Venstre i høstens valg, hevder at møtet ikke handler om politikk.

- Dette er ikke politikk. Jeg har ikke på meg venstre-button, sier Raja.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks