Hovedinnhold

Multemyrer forbudt for søringer

TROMSØ (VG) Kun finnmarkinger får adgang til bugnende multemyrer i Kautokeino. Kommunen har innført multe-forbud for folk som bor utenfor Finnmark fram til 10. august.
Politiet vil utføre kontroller. Det lokale lensmannskontoret anbefaler derfor bærplukkere å ta med seg ID-papirer på multemyra - for sikkerhets skyld.

Blir du tatt med spannet fullt av forbuden frukt, og ikke kan godtgjøre at du bor i Finnmark og ikke har fått særskilt dispensasjon - så risikerer du faktisk anmeldelse og beslag av bærene.

Lokale får fortrinn

Ifølge Altaposten stenges multemyrene i Kautokeino for ikke-finnmarkinger i en periode hvert år. Dette skjer også nå i år:

- Fram til 10. august vil vi være svært restriktive med å gi plukke-dispensasjoner til folk utenfor fylket. Vi gjør dette for å gi lokale folk fortrinnsrett og mulighet for å plukke bær før alle andre slipper til, forteller Klemet Erland Hætta, leder av utmarksstyret i Kautokeino kommune, som har fattet beslutningen.

- Men dette er jo diskriminering, Hætta?

- Ja, for dem som ikke bor i Finnmark kan det nok virke slik. Men vi har mange her som driver utmarksnæring med bærplukking og fiske, og da er det riktig å gi dem førsteretten til multebærene, sier han.

Må søke

Etter 10. august åpnes i praksis multemyrene igjen. Ikke-finnmarkinger må fortsatt søke om dispensasjon også etter denne dato, men de vil normalt få dette uten problemer.

Her er «multe-myndighetene» på bærtur, vil nok mange mene. Men finnmarkingene har loven i ryggen:

«På statens umatrikulerte grunn i Finnmark skal retten til å plukke multer som hovedregel være forbeholdt fylkets egen befolkning. Unntatt er plukking av multer som fortæres på stedet,» heter det blant annet i en lov av 12/3-1965.

Overtredelse av denne paragraf straffes med bøter.

- I samarbeid med Fjelltjenesten og Statens naturoppsyn vil vi kjøre en del multe-kontroller i år, varsler lensmannsbetjent Kjetil Lussand i Kautokeino. Han gjør det klart at de vil slå hardt ned på plukking av umodne bær, såkalte multekart - som er forbudt å plukke.

- Vi skal ikke være så veldig strenge her og ikke fornærme folk. Men i tvilstilfeller kan vi komme til å be plukkere om å legitimere seg, sier han.

Mot multeår

EFTAs overvåkingsorgan ESA, som tidligere har bedt norske myndigheter om en god forklaring på hvorfor EU-borgere ikke kan ferdes fritt for å jakte og fiske på Finnmarksvidda, vil ikke gripe inn i multesaken.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette ikke er noen sak for oss fordi denne loven ikke bare diskriminerer EU-borgere, men også den øvrige norske befolkning som ikke bor i Finnmark, mener Petter Dyrberg, som er sjef for rettsavdelingen i ESA.

PS! Alt tyder på at det blir et gyllent multe-år i Finnmark. - Det er mange, mange år siden jeg har sett så mye bær som i år, forteller Ellinor Beck, som driver campingplass i Kautokeino, til Altaposten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks