Hovedinnhold

Skudd avfyrt mot mullah Krekars leilighet

Her føres han i sikkerhet av politiet - svigersønnen skutt i armen

TØYEN (VG Nett) Mulla Krekars svigersønn ble skadet da det ble skutt mot den tidligere geriljalederens leilighet på Tøyen i Oslo natt til mandag.

Denne saken handler om:

VET DU NOE? TIPS OSS!

Politiet forteller at skuddene ble avfyrt fra utsiden og inn i leiligheten i 5. etasje i Heimdalsgata. Ifølge politiet skal gjerningsmannen eller gjerningsmennene ha stått like utenfor vinduet i leiligheten. Leilighetsblokken har en slags utvendig gang, hvor inngangsdørene er. Det er herfra det skal ha blitt skutt.

Det var ifølge politiet flere mennesker i leiligheten da skuddene falt.

Ved 07-tiden arbeider åstedsgranskerne fortsatt på stedet. Tre etterforskere jobber i bakgården, de fotograferer og sikrer seg mulige spor.

- Svigersønnen til Krekar er truffet, men det er ikke snakk om alvorlige skader, sier innsatsleder Kjell Jan Kverme i politiet til VG Nett.

Politiet, som har sperret av området rundt boligblokken, forteller videre at det ble avfyrt flere skudd. Mullah Krekar og hans familie ble kort tid etter skyteepisoden evakuert fra leiligheten. Krekar selv ble kjørt bort i en av politiets biler.

VET DU NOE? TIPS OSS!

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKADD: En mann ble fraktet bort med ambulanse etter skyteepisoden mot leiligheten til mullah Krekar. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SKADD: En mann ble fraktet bort med ambulanse etter skyteepisoden mot leiligheten til mullah Krekar. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

To menn observert

Mannen som er skutt er sendt til legevakten for undersøkelse. Ifølge politiet skal det ha vært fem personer inne i leiligheten da det ble skutt.

Politiet fikk melding om skytingen klokken 01.54, og var de første som kom til åstedet.

- Vår patrulje måtte utføre førstehjelp på skuddofferet, opplyser Kverme.

To menn ble observert løpende fra åstedet i Heimdalsgata etter skytingen, og flere politipatruljer lette etter gjerningsmennene i området.

Natt til mandag driver åstedsteknikere fra politiet og finkjemmer bakgården i blokken der Krekar bor.

- Vi har foreløpig ingen pågrepne eller noen spesielle mistenkte, men jobber for fullt med saken, sa operasjonsleder Kjell Hjulstad til NTB i 03-tiden natt til mandag.

Politiet opplyser til VG Nett at de ikke har funnet noe våpen, men at de antar at det ble brukt et håndvåpen.

- Vi har fremdeles ikke pågrepet noen, gjentar politiet like etter klokken 06.00.

Artikkelen fortsetter under bildet

KREKARS HJEM: Det er i denne blokka Krekar bor. Politiet var de første som kom til åstedet etter skyteepisoden. Foto: Scanpix
KREKARS HJEM: Det er i denne blokka Krekar bor. Politiet var de første som kom til åstedet etter skyteepisoden. Foto: Scanpix

Så en mann

Ali Muhammad (20), som er Krekars nabo, forteller til VG Nett at han hørte en bil som sto og spant utenfor blokka der Krekar bor.

- Jeg så en mann komme løpende ut i grå hettegenser, og en grønn bil spinne avgårde fra stedet i full fart.

En annen nabo, Bo Nessing, hørte selv ingenting, men liker ikke utviklingen i nabolaget.

- Det er litt nifst at sånt skjer her. Det begynner å bli litt skummelt. Det har vært så mye bråk her, forteller han til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅSTEDSTEKNIKERE: Politiet jobbet natt til mandag med å sikre spor på åstedet. Foto: Geir Arne Kippernes
ÅSTEDSTEKNIKERE: Politiet jobbet natt til mandag med å sikre spor på åstedet. Foto: Geir Arne Kippernes

Utbrent bil

Ved Botanisk hage, bare noen få hundre meter fra Krekars hjem, ble en bil satt i brann på omtrent samme tid som skytingen fant sted. Politiet undersøker om det er noen sammenheng mellom de to episodene.

Ifølge VG Netts reporter på stedet har politiet sperret av området rundt den, og drev klokken 04.15 undersøkelser av bilen. En brannbil har også ankommet stedet.

- Vi fikk melding om bilbrannen like etterpå skytingen, så vi kan ikke utelukke at det er en sammenheng mellom de to episodene, men vi kan heller ikke si sikkert at det er det, opplyser Hjulstad til VG Nett klokken 04.41.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTBRENT: En bil er funnet utbrent like ved Munchmuseet på Tøyen. Foto: Scanpix Foto:
UTBRENT: En bil er funnet utbrent like ved Munchmuseet på Tøyen. Foto: Scanpix Foto:

Utvisningsvedtak

Mullah Krekar, som er irakisk kurder, har siden 8. desember 2006 stått oppført på FNs terrorliste. Han har vært leder for en islamistisk milits i hjemlandet. Til Norge kom Krekar som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Han har kone og fire barn. De har alle fått innvilget norsk statsborgerskap, noe mullah Krekar selv ikke har fått.

Norske myndigheter har i lang tid ønsket å sende ham ut av landet, og tilbake til Irak. Utvisningsvedtaket blir imidlertid ikke gjennomført før norske myndigheter kan få på plass en avtale med irakiske myndigheter der det garanteres at Krekar ikke vil bli henrettet eller torturert. Får ikke norske myndigheter en slik garanti fra irakiske myndigheter, vil det være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser å sende ham tilbake.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks