Hovedinnhold

Krekar-saken: Irak vil ikke oppgi dødsstraffen nå

KAN UTVISES: Mulla Krekar kan utvises fra Norge, har Høyesterett bestemt. Foto: SCANPIX
KAN UTVISES: Mulla Krekar kan utvises fra Norge, har Høyesterett bestemt. Foto: SCANPIX
Iraks ambassadør til Norge, dr. Ahmad A. Bamarni, bekreftet så sent som i forrige uke at Irak ikke er i nærheten av å ville avskaffe dødsstraffen nå.

Denne saken handler om:

Det var statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet som møtte ambassadøren i Stockholm for å klarlegge dette spørsmålet, som er helt avgjørende for å kunne gjennomføre utvisningen av mulla Krekar. Bamarni er ambassadør i Sverige og sideakkreditert til Norge.

Under en orientering i Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag understreket Johansen at det er særdeles viktig for norsk utenrikspolitikk generelt at Norge har høy troverdighet i spørsmål om folkerett og menneskerettigheter.

Vår lakmustest

- Krekar-utvisningen er en lakmustest på vår holdning til menneskerettighetene, sa Johansen.

Han opplyste at den norske ambassaden i Amman i Jordan har utført en analyse av situasjonen i Irak. Analysen konkluderte med at det ikke er mulig å returnere Krekar til Irak uten å komme i konflikt med Norges forpliktelser etter menneskerettighetskonvensjonen.

Johansen fremholdt at alle europeiske land har samme vurdering av situasjonen som Norge. Ingen av dem har funnet at tiden er moden for å inngå noen avtale om tvungen retur for utviste som ikke reiser frivillig.

Hanssen oppgitt

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) var litt oppgitt over at noen nærmest mente departementet ikke ville ha Krekar utvist og i hvert fall ikke gjorde de nødvendige anstrengelser for å få det til.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier at det ikke er mulig å sende mullah Krekar tilbake til Irak nå. I bagrunnen, statssekretær Terje Moland i justisdepartementet. Foto: Scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier at det ikke er mulig å sende mullah Krekar tilbake til Irak nå. I bagrunnen, statssekretær Terje Moland i justisdepartementet. Foto: Scanpix

- Jeg kan forsikre at både jeg og resten av regjeringen har alle mulige interesser av å få gjennomført utvisningsvedtaket mot Krekar. Hvis jeg hadde fått det til, ville jeg trolig fått en fjær i hatten, sa statsråden.

Men han la til at regjeringen ikke vil gjennomføre en utvisning som blir underkjent av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Norge har tatt den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) inn i sitt lovverk og endog gitt den forrang for norsk lov. Derfor har vi en selvstendig plikt til å sørge for at vi ikke bryter med folkeretten og EMK, sa Hanssen.

Virksomhet i Norge

Mens den folkerettslige side av saken er nokså avklart, knytter det seg mer usikkerhet til hvilke rettigheter mulla Krekar egentlig har i Norge. Statssekretær Terje Moland Pedersen i justisdepartementet sier at Krekar må forholde seg til norsk lov så lenge han er her, men oppfordring til straffbare handlinger i andre land er det vanskeligere for politiet å hindre.

En gang tidligere er mullaen siktet etter den såkalte «terrorparagrafen» 147a i straffeloven. Etterforskningen førte ikke til noen tiltale.

En av grunnene var Høyesteretts kjennelse i 2003 om at «trusler om selvmordsbombere mot militære mål i en krigssone» ikke rammes av den nye terrorparagrafen.

Pedersen mener imidlertid at situasjonen blir en annen når den nye utlendingsloven trer i kraft.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks