Hovedinnhold

Krekar: - Nordmenn er et fredelig, kultivert og åpent folk

TØFFE TIDER: Pressen løp inn og ut døra hjemme hos mulla Krekar og kona Rokhosh da det blåste som verst rundt ham. Foto: Line Møller
TØFFE TIDER: Pressen løp inn og ut døra hjemme hos mulla Krekar og kona Rokhosh da det blåste som verst rundt ham. Foto: Line Møller
(VG Nett) Mulla Krekar forteller om den tøffe tiden for familien da det stormet som verst rundt ham. Men han har fortsatt et positivt inntrykk av nordmenn.

Denne saken handler om:

- Før jeg kom, leste jeg litt om Norge. Jeg visste at de ble ansett for å være Europas sommerfugl, med fred, skjønnhet, sivilisasjonen og kultur. Ingenting har endret seg for meg. Til tross for alt som har skjedd - nordmenn er et fredelig, kultivert og åpent folk, sier Krekar i intervjuet med al-Hiwar.

Les også:Vil ha Bin Laden som islamsk statsleder

I det til sammen fem timer lange intevjuet med satellittkanalen al-Hiwar, der han blant annet lovpriser Osama bin Laden, forteller mulla Krekar også om tiden da pressefolk daglig kom inn og ut døra til Krekar i Heimdalsgata på Grønland.

- Familien led mye, sier Krekar til al-Hiwar, men understreker at alle barna har klart seg bra her i landet.

Krekar:- Ikke vært utendørs med familien på to år

Enormt presseoppbud

Han forteller om det enorme søkelyset på ham og familien.

- Det som skjedde med meg, har ikke skjedd med Kongen, Michael Jackson, Bill Clinton eller Salman Rushdie, da han var her (i Norge, journ. anm.).

OMSTRIDT MULLA: Mulla Krekar i Høyesterett i 2007. Foto: Scanpix
OMSTRIDT MULLA: Mulla Krekar i Høyesterett i 2007. Foto: Scanpix

Den enorme pågangen fra pressen virket som en forstyrrelse i dagliglivet, forteller Krekar.

- Tiden med intervjuene påvirket barna negativt. Alle intervjuene var i mitt eget hus. Av og til hadde de eksamener, det var trengsel av folk gikk inn og ut og mye sikkerhet.

Les også:Siv vil bure Krekar inne

Angrer ikke

Han angrer likevel ikke på at han valgte å snakke med den norske pressen, gi intervjuer og til slutt å skrive en egen bok.

- Jeg hadde interesse av å snakke og la nordmennene høre hvem jeg var. Også å uttrykke meg selv om meg selv.

Krekar ga ut boken «Med egne ord» i 2004.

Barna plaget

I intervjuet forteller Krekar at presset på familien var stort. Barna ble også plaget av andre skolebarn fordi faren var en «terrorist».

- Dette var ikke norske, det var muslimer. Skoleadministrasjonen samarbeidet veldig med oss, vi samarbeidet dem, sier Krekar, som selv har bakgrunn som lærer.

Anklager pressen

Krekar legger skylden på pressen og politikerne for det dårlige inntrykket nordmenn har fått av ham, og mener dette har ført til at mange nordmenn fikk inntrykk av ham som et «islamsk monster».

Han mener all oppmerksomheten rundt ham og påstandene om hans forbindelser til terrorhandlinger og nettverket al-Qaida førte til at en majoritet av nordmenn dannet seg et galt bilde av hvem Krekar egentlig er.

- De ble overrasket over mine islamske røtter, slik alle europeere blir. De tenker seg en muslim med et sverd som roper Allahu Akbar og dreper de han møter i sin vei, sier Krekar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks