Hovedinnhold

- Krekar må ta mye av ansvaret for sin egen sikkerhet

Ingen spor etter skudd mot den omstridte mullaen

KARAKTERISTISK UTSEENDE: Mullah Krekar nektet å klippe skjegget, til tross for at dette trolig hadde gjort det lettere å flytte til hemmelig adresse. Bildet er fra 2007. Foto: Scanpix
KARAKTERISTISK UTSEENDE: Mullah Krekar nektet å klippe skjegget, til tross for at dette trolig hadde gjort det lettere å flytte til hemmelig adresse. Bildet er fra 2007. Foto: Scanpix
(VG Nett) Mulla Krekar må selv ta ansvaret for sin egen sikkerhet når han velger å gå ut med kraftige utspill i media, mener politiet.

Denne saken handler om:

Politiet har fortsatt ingen spor etter at det ble løsnet flere skudd mot leiligheten til mulla Krekar 25. januar i år.

Etter skuddene, som traff Krekars svigersønn i hånden, flyttet politiet mullaen til hemmelig adresse og foreslo en rekke sikkerhetstiltak. Blant annet ønsket de å flytte ham til en annen del av landet, og ba ham om å fjerne skjegget for å gjøre seg mindre gjenkjennelig.

- Krekar ønsket ikke å ta noe steg tilbake, og det beviser han med jevne mellomrom, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

LES OGSÅ:Krekar: - Dør jeg, dør den som kaster meg ut

Kom med trusler

I går holdt Krekar en pressekonferanse, der han blant annet kom med trusler mot Erna Solberg.

- Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne. Jeg vet ikke av hvem. Ansar Al islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa Krekar ifølge TV 2.

- Han ønsker selv å opptre på disse arenaene, som han delvis skaper selv. Da må han også i større grad ta ansvaret for sin egen sikkerhet, sier stabssjef Fredriksen.

Han ønsker ikke å kommentere hva slags sikkerhetstiltak som finnes rundt mullaen i dag.

- Det er egentlig ikke noe mer å si om denne saken, sier Fredriksen.

Terrorekspert:- Krekar ingen ledende ideolog

Ingen spor

Etter at flere skudd dundret gjennom veggen på Krekars leilighet natt til 25. januar, satte politiet i gang en omfattende etterforskning.

To menn ble observert løpende fra åstedet i Heimdalsgata etter skytingen, men politiet har ingen spor etter gjerningsmennene eller noe klart motiv for skytingen.

- Det er ikke noe nytt i etterforskningen. Vi har lite å gå etter, sier Hanne Kristin Rohde, som leder voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ:- Viktigst for Krekar å leve så normalt som mulig

PST vurderer tiltak

Etter gårsdagens pressekonferanse, har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurdert truslene mot Erna Solberg.

- Dette er rutine for PST. Denne typen uttalelser mot myndighetspersoner blir alltid vurdert. Vi ser på alvorligheten og hvem som fremsetter truslene, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén til VG Nett.

Deretter vurderer politiet hva slags tiltak de eventuelt skal iverksette. En av mulighetene kan være å pågripe personen som kommer med truslene.

- Vi er ikke der i denne saken akkurat nå, men det kan være et tiltak. Ytterligere beskyttelse av de personene som blir truet kan være et annet tiltak, sier Alsén.

Anmelder Krekar

Fredag troppet Frp-leder Siv Jensen opp på Sentrum politistasjon i Oslo og anmeldte mullaen for grove trusler mot enkeltpersoner og mot Norge.

- Dette er det alvorligste han har gjort i Norge etter domfellelsen som definerte ham som en fare for rikets sikkerhet, sa Frp-lederen på vei ut fra politiet til NTB.

Hun betegner det som absurd at Krekar fritt kan komme med stadig grovere uttalelser, samtidig som han er erklært uønsket i landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks