Hovedinnhold

Derfor vil de ha Krekar ut av Oslo

Britisk islamistleder: - Krekar kan ikke knebles ved å sendes på landsbygda

<p>I RETTEN: Mulla Krekar under rettssaken mot ham i februar 2012.</p>

I RETTEN: Mulla Krekar under rettssaken mot ham i februar 2012.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var bekymret over rollen mulla Krekar hadde som mentor for unge islamister da han bodde på Tøyen i Oslo.

Denne saken handler om:

Når mulla Krekar slipper ut av fengsel til helgen, skal han tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Det har Oslo-politiet besluttet tirsdag.

I beslutningen fra politiet står det blant annet: «Det er etter flere kriterier fra PST at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted.»

VG er kjent med at ett av aspektene PST er bekymret for er at Krekar har en rolle som rådgiver og mentor for unge islamister i en radikaliseringsprosess. Han har også hatt en lederrolle under demonstrasjoner mot det som oppfattes som krenkelser mot islam.

Søkte råd hos Krekar

Da Krekar bodde på Tøyen i Oslo fikk han jevnlig besøk fra unge islamister som søkte hans råd som skriftlærd. Krekar står for en meget streng og ordrett tolkning av islam, og et budskap der hellig krig verdsettes høyt.

Flere av dem PST observerte som besøkende hos Krekar i denne perioden ble senere med i den ekstreme gruppen Profetens Ummah. Krekars unge tilhengere bestod tidligere primært av kurdere, men det forandret seg ettersom det multi-etniske islamistiske miljøet på Østlandet vokste fram rundt 2010. I rettssakene mot Krekar i 2012 og 2013 var en rekke unge islamister til stede for å støtte ham.

At han var så lett tilgjengelig fra sin leilighet på Grønland var noe PST ønsket å unngå ved å foreslå at han skulle flyttes til et lite lokalmiljø.

PST har tidligere overfor VG pekt på Krekar som en av flere ideologer som radikaliserer ekstremister og oppfordrer til jihad.

Hverken PST eller Oslo politidistrikt ønsker tirsdag å gi en kommentar på vurderingene som ligger bak beslutningen om å tvangsflytte Krekar vekk fra Oslo.

<p>MIDTPUNKT: Mulla Krekar under en demonstrasjon mot brenning av Koranen i Oslo i mars 2012.</p>

MIDTPUNKT: Mulla Krekar under en demonstrasjon mot brenning av Koranen i Oslo i mars 2012.

Foto: Eivind Griffith Brænde, NTB scanpix

– Politifaglig oppgave

VG har bedt Justisminister Anders Anundsen kommentere dette, og fikk da følgende svar tilsendt på e-post:

«Det er først og fremst en politisk oppgave å sikre at myndighetene har kontroll på personer som må oppholde seg i landet til tross for at de truer rikets sikkerhet. Deretter er det en politifaglig oppgave å vurdere på hvilken måte dette skal foregå. Vi ser nå det første eksempelet på at den nye instruksen følges opp. Det er bra og viktig. Instruksen er generell og vil kunne brukes også i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).»

– Stor påvirkningskraft

Den britiske islamisten Anjem Choudary, som nylig ble siktet for å oppfordre til terror i Storbritannia, var også i Norge for å støtte Krekar under rettssaken. Choudary er også blitt omtalt som en mentor for norske islamister.

<p>MENTOR: Den britiske islamisten Anjem Choudary omtaler Mulla Krekar som en skriftlærd med stor påvirkningskraft. Choudary er selv omtalt som en mentor for den ekstreme norske gruppen Profetens Ummah.<br/></p>

MENTOR: Den britiske islamisten Anjem Choudary omtaler Mulla Krekar som en skriftlærd med stor påvirkningskraft. Choudary er selv omtalt som en mentor for den ekstreme norske gruppen Profetens Ummah.

Foto: Morten Rakke, VG

– Han har tusenvis av følgere verden rundt. Han er en av de få skriftlærde som forteller sannheten om det vestlige korstoget mot muslimer, og er et referansepunkt for oss, sier Choudary på telefon fra London.

– Mulla Krekar er en person med stor påvirkningskraft. Hvis det å belyse mennesker rundt seg er å radikalisere dem, så er jeg sikker på at han radikaliserte personer i fengselet, og vil fortsette å gjøre det via nettet. Han er en stemme som ikke kan knebles ved å sende ham til landsbygda, sier Choudary.

Nett-jihad

Forfatter av boken «Norsk Jihad», Lars Akerhaug, har påpekt det samme i en kronikk i VG: Krekars tilhengere er stort sett personer som følger hans forelesninger på nettet via Paltalk og nettverket Rawt. Sistnevnte danner bakteppet for terrorsiktelsen mot Krekar i Tyskland.

VG er kjent med at sikkerhetsmyndighetene er fullt klar over at Krekars nettaktivitet ikke kan stanses ved å sende ham til Kyrksæterøra. Men Krekars forelesninger på nettet følges tett av både PST og sikkerhetstjenester fra en lang rekke land.

Brynjar Meling, Krekars advokat, sier i et intervju på VGTV at anklagene mot Krekar ikke er rettet mot aktiviteter i Oslo, men mot uttalelser han har kommet med på nettet.

- Hadde Krekar tilhørt et miljø i Oslo, hadde han vært aktiv på en arena her i Oslo, eller spredd propaganda her i Oslo, så kunne et slik vedtak vært forståelig. Men problemet for politiet er at aktivitetene som de har anklaget ham for er aktiviteter på internett. Og internett kan de ikke ta fra ham, sier Meling.

PST kjent med mottaket

Leder av asylmottaket i Kyrksæterøra, Herbjørn Jenssen, sier til VG at de ikke planlegger noen tiltak for å hindre Krekars omgang med andre beboere ved mottaket, eller for å begrense at han får besøk.

- Vi har heller ingen rutiner for å kontrollere hva beboere gjør på nettet. Begge disse problemstillingene vil i så fall bli en del av politiets sikkerhetsvurdering, sier Jenssen.

- PST kjenner jo godt til mottaket vårt, og har besøkt det flere ganger i forbindelse med tidligere saker, så jeg regner med de har vurdert disse forholdene, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks