Hovedinnhold

- Mulig med hampdyrking i Norge

(VG Nett) Det er ingenting i veien for at Norge kan følge i Sveits' forspor og dyrke hamp, mener norsk planteekspert.
Bør hampdyrking bli lov i Norge? Si din mening!

Sveitsiske myndigheter går nå inn for legalisering av hasj og andre hampprodukter.

Selv om det er forbudt å dyrke hamp i Norge per dags dato, er det ingenting i veien for at planten fysisk sett kan klare seg også i norske åkre:

- Hamp er en robust plante som kan dyrkes over store deler av landet, sier førsteamanuensis Anne Kjersti Uhlen ved Institutt for plantefag ved Landbrukshøyskolen i Ås.

Ifølge Uhlen er det først og fremst fibrene i hampstengelen som er interessant sett med norske øyne. Veksttiden i Norge er ofte for kort til at frøene på hampplanten blir modne, men det trenger man ikke tenke på når det er stengelen som skal benyttes.

- Det er kanskje mulig å dyrke frøsorten av hampfamilien i de beste strøkene på Østlandet, sier Uhlen til VG Nett.

- Ikke aktuelt

Leder i Norsk bonde- og småbrukarlag, Arne Vinje, tror det vil ta tid før hampdyrking blir et diskusjonstema blant lagets medlemmer.

- Dette er helt nytt for meg, sier Vinje på VG Netts spørsmål om norske bønder kommer til å følge i fotsporene til sine sveitsiske kollegaer:

- VI kommer nok ikke til å være pådrivere av legalisering!

Positivt innslag i åkeren

Mens fiberhamp brukes til tau og tekstiler, brukes frøene til produksjon av matprodukter, hampolje og hudpleieprodukter.

Førsteamanuensis Uhlen mener at fiberplanten også kan være et positivt innslag i vekselsvekst med forskjellige korntyper.

Ensidig dyrking av en plantesort over lengre tid kan føre til sykdom på plantene, noe som vil bli kraftig redusert ved bruk av hamp. I dag benyttes raps og rips til dette, men førsteamanuemsis Uhlen ser bare fordeler ved å introdusere enda en plantetype i vekselssystemet.

Mye brukt i seilskutetiden

Hamp har ikke alltid vært forbudt å dyrke på norsk jord:

- Det er en allsidig vekst som ble mye brukt til produksjon av tauverk i seilskutetiden, kan Uhlen fortelle.

I Danmark og England foregår det i dag dyrking av hamp til produksjon av blant annet hudpleieprodukter og tekstiler.
Myndighetene der følger nøye med for å sikre at det bare brukes hampsorter med lite mulighet for narkotikafremstilling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks