Hovedinnhold

Over 300 demonstrerte mot muslimhets

JERNBANETORGET (VG Nett) Norske muslimer demonstrerte lørdag mot det de mener er muslimhets i det norske samfunnet.

Denne saken handler om:

Ifølge Oslo-politiet deltok i overkant av 300 personer i lørdagens demonstrasjon.

Hovedparolene i demonstrasjonen var «Stopp islamhets» og «Ja til ytringsfrihet - nei til misbruk». Demonstrasjonen foregikk i fredelige former.

Arrangørene har vært i løpende kontakt med politiet og stilte med egne vakter som skulle sørge for en fredelig demonstrasjon.

Ifølge leder i demonstrasjonskomitéen, Mohammed Khalil, var demonstrasjon ikke en direkte forlengelse av fredagens demonstrasjon mot Dagbladets trykking av Muhammed-karikaturen.

Les også:Ny islam-demonstrasjon i Oslo lørdag

- Vi demonstrerer mot muslimhetsen i det norske samfunnet som har pågått systematisk, med trakkasering og mobbing av muslimer over lang tid. Trykkingen av Muhammed-karikaturen var dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Khalil til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRASJON: Oslo sentrum. Foto: Roar Dalmo Moltubak.
DEMONSTRASJON: Oslo sentrum. Foto: Roar Dalmo Moltubak.


Tok avstand fra terroradvarsel

Under fredagens demonstrasjon advarte en av talerene, Mohyeldeen Mohammad, mot terrorangrep på norsk jord. Arrangørene bak lørdagens demonstrasjon benyttet sjansen til å markere sin motstand mot dette.

- Vi tar avstand fra appellanter som advarer mot terror. Vi ønsker ikke å advare og true, men vi vil si hva vi mener, sier Fatima Khalil, programleder for demonstrasjonen.

Khalil mener at terroradvarsler er feil virkemiddel for å straffe Dagbladet etter trykkingen av Muhammed-karikaturene.

- Vi ønsker at de ansvarlige skal bli straffet etter rasismeparagrafen, sier hun.

Refser Islamsk Råd

DEMONSTRERTE: Fatima Khalil. Foto: Anders Park Framstad
DEMONSTRERTE: Fatima Khalil. Foto: Anders Park Framstad

Lørdag gikk også Islamsk Råd Norge ut med en kunngjøring hvor rådet tar avstand fra uttalelsene som ble karakterisert som implisitte trusler.

Rådet gikk før helgens demonstrasjoner ut og advarte mot å delta i markeringene, av frykt for uroligheter. Dette har skapt sinne hos enkelte av demonstrantene.

- Jeg er misfornøyd med at Islamsk Råd ikke støtter en demonstrasjon som er fredlig og lovlig, sier Fatima Khalil, og oppfordrer andre til å søke politiet om å få demonstrere.

- Hva synes du om Islamsk Råds håndtering av karikatur-saken?

- Jeg synes de har håndtert den veldig slapt og feigt, sier Khalil.

Lovlig demonstrasjon

Demonstrasjon lørdag var, som begynnelsen av fredagens demonstrasjon, lovlig.

- De har søkt om tillatelse og fått det, bekrefter operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt.

Innsatsleder Tor Olav Heggem sier til VG Nett at politiet tok høyde for at det kunne oppstå bråk, men skryter av arrangørene.

- Dette har gått smertefritt. Folk har beveget seg akkurat som vi avtalte med dem som arrangerte, og det har gått veldig fint.

MUSLIMHETS: Demonstrantene i Oslo lørdag demonstrerer mot det de mener er muslimhets i det norske samfunnet. Foto: Roar Dalmo Moltubak/ VG
MUSLIMHETS: Demonstrantene i Oslo lørdag demonstrerer mot det de mener er muslimhets i det norske samfunnet. Foto: Roar Dalmo Moltubak/ VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks