Hovedinnhold

Økt islam-skepsis blant nordmenn

Nesten halvparten i en rykende fersk undersøkelse sier at de har blitt mer skeptiske til islam som religion etter oppstyret rundt Muhammed-tegningene.

Denne saken handler om:

Her er målingen:

Har oppstyret rundt Muhammed-tegningene påvirket din holdning til islam som religion?

Ja, jeg er mer skeptisk nå 47,8%

Ja, jeg er mindre skeptisk nå 6,5%

Nei, dette påvirker ikke 36,7%

Ingen bestemt oppfatning 9,0%

Har begivenhetene påvirket din holdning til norske muslimer?

Ja, jeg er mer skeptisk nå 30,8%

Ja, jeg er mindre skeptisk nå 6,8%

Nei, dette påvirker ikke 53,6%

Ingen bestemt oppfatning 8,8%


Fakta om målingen

  • Utført av: InFact 
  • Utført for: VG 
  • Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn over 15 år 
  • Metode: InFacts automatiske telefonintervjuer 
  • Periode: 7. februar 
  • Antall intervjuer: 1006 
  • Feilmargin: +/- 3% 
BRANT FLAGG: Palestinske demonstranter i byen Aram på Vestbredden tente på norske og danske flagg i går i protest mot Muhammed-karikaturene. Foto: AP
BRANT FLAGG: Palestinske demonstranter i byen Aram på Vestbredden tente på norske og danske flagg i går i protest mot Muhammed-karikaturene. Foto: AP
Det viser en undersøkelse som InFact utførte for VG i går kveld.

Seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO har forståelse for at folk reagerer.

- Hvis en ikke har nok kunnskap om situasjonen i det enkelte land, blir det lett å si at nå har det klikket for alle muslimer. Man får lett inntrykk av at konflikten som nå utspiller seg er en religionskrig, og at det står mellom kristendommen og islam, sier Henriksen Waage.

- Skapt av Vesten

- Men det er veldig viktig å få frem at dette først og fremst har med politiske forhold å gjøre. Frustrasjonen som nå kommer til uttrykk, er først og fremst skapt av Vestens politikk overfor Midtøsten gjennom hele etterkrigstiden. Muhammed-tegningene var dråpen som har gjort at folk har fått noe håndgripelig å henge det ved, sier Henriksen Waage.

Hun viser blant annet til at mange palestinere reagerer på Vestens dobbeltmoral i forhold til demokrati:

- USA og Vesten har krevd at det skal være demokrati i Midtøsten. Så gjennomfører palestinerne et demokratisk valg til punkt og prikke. Når det ekstreme Hamas vinner, sier Vesten at nei, vi liker ikke dem dere har valgt. Hvis dere ikke gjør sånn og sånn, får dere ikke penger, sier Henriksen Waage.

31 prosent svarer at de har blitt mer skeptiske til norske muslimer, etter oppstyret, mens 54 prosent sier at det ikke har hatt noen innvirkning på deres syn.

- Til hvilken pris?

70 prosent i undersøkelsen tror at muslimer i Norge vil få det vanskeligere etter oppstyret som har vært den siste tiden.

- Ja, desto mer denne situasjonen utvikler seg, desto vanskeligere blir det for muslimer i Norge. Jeg har spurt: Ytringsfrihet til hvilken pris? Prisen som nå vil bli betalt, er at det bygger seg opp økt skepsis mot muslimene, sier Nadeem Butt, leder i Antirasistisk senter, til VG.

- Har de voldelige reaksjonene som nå utspiller seg noe med islam å gjøre?

- Ingen har et enkelt svar på det. Slik jeg kjenner islam, er dette veldig «uislamske» reaksjoner. Muhammed ville tilgitt, og ikke reagert slik som dette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks