Hovedinnhold

Norske politikere reagerer på terroradvarsel

(VG Nett) Norske politikere reagerer sterkt på at en av initiativtagerne til karikatur-demonstrasjonen i Oslo advarer mot terrorangrep på norsk jord.

Denne saken handler om:

- Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11.september på norske jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa Mohyeldeen Mohammad i sin appell til de rundt 3000 oppmøtte demonstrantene på Universitetsplassen i Oslo sentrum fredag.

Mohammad er talsmann for gruppen «De frivillige», og initiativtager sammen med blant annet tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti til dagens demonstrasjon mot Dagbladets trykking av Muhammed-karrikaturen.

SE BILDER FRA DEMONSTRASJONEN HER

Skuffet

Både Arbeiderpartiets Jan Bøhler og Høyres André Oktay Dahl reagerer sterkt på Mohammads ordbruk.

- Dette er både skadelig og uklokt. Det er skadelig for minoritetsmiljøene at han antyder og indikerer at det finnes slike krefter i Norge. Og det er svært uklokt å trekke inn et av de mest dramatiske anslagene i moderne tid for å få det som man vil, mener Bøhler som er nestleder i Stortingets justiskomité.

Avviser kritikken

Mohyeldeen Mohammad har ingen forståelse for kritikken.

- Det var en advarsel. Vi må si fra når mediene går for langt. Og mediene i Norge har gått for langt, og myndigheten gjør ikke noe. Det var en advarsel fra en borger av dette landet, sier han til VG Nett.

- Tror det du vil komme terroranslag mot Norge?

- Ikke med det første, men hvis dette fortsetter, så kan det skje. Muslimer aksepterer ikke trykking av disse karikaturtegningene, sier han.

- Tror du enkelte muslimer vil ty til vold mot Dagbladet som trykket tegningen?

- Bare Allah vet om det blir brukt vold. Det vet ikke jeg. Jeg tro de kommer til å måtte regne med det. Vi frykter også at det skal skje. Muslimer vil få et dårlig rykte da, svarer han.

- Skjult trussel

Justiskomiteens andre nestleder på Stortinget, Høyres Oktay Dahl var tilstede på Universitetsplassen fredag ettermiddag.

STOR DEMONSTRASJON: Rundt 3000 demonstranter samlet på Universitetsplassen i Oslo fredag ettermiddag, i protest mot Muhammed-tegningen som ble trykket i Dagbladet. Foto: Scanpix
STOR DEMONSTRASJON: Rundt 3000 demonstranter samlet på Universitetsplassen i Oslo fredag ettermiddag, i protest mot Muhammed-tegningen som ble trykket i Dagbladet. Foto: Scanpix

- Dette kan lett oppfattes som en dårlig skjult trussel. Hvis man mener alvor og vil være ansvarlig, så er det svært bekymringsfullt at man nevner at det kan skje terroranslag på norsk jord. Man kan ikke oppnå et mål med dårlig skjulte trusler, mener Oktay Dahl.

- Jeg synes det er utrolig skuffende, legger han til.

- Han får mene hva han vil, kontrer Mohyeldeen Mohammad.

LES OGSÅ:- Usivilisert demonstrasjon vil være ødeleggende for norske muslimer

Opprørt

- Jeg tror det kommer til å skje et terroranslag mot Norge hvis hetsen av muslimer fortsetter. Hvordan folk se på på det får være opp til dem. Det var en advarsel, ikke en trussel, sier han.

Også Aftenposten-spaltist Usman Rana reagerer på Mohyeldeen Mohammads språkbruk.

- Å bruke terrorisme for å skape frykt blant folk er meget uislamsk. Jeg mener denne advarselen er svært uheldig, og undertonen i den er etter mitt skjønn forkastelig. Det er ikke representativt for muslimer i Norge, sier Rana til VG Nett.

- Tror du disse uttalelsene kan være representative for en liten gruppe muslimer i Norge?

- Jeg tror og håper det er noe han står for ene og alene. Men jeg vil samtidig oppfordre unge muslimer på internett til å ikke bli villedet av agitatorer som ikke er interessert i islams lære, svarer Rana.

- Norges sikkerhet er like viktig for norske muslimer som for alle andre nordmenn, legger han til.

Krever unnskyldning

I forkant av demonstrasjonen ble det avholdt bønn, og en gutt i 10-årsalderen leste fra Koranen.

Det ble også holdt flere taler der det er understreket at demonstrantene skulle seg ordentlig. Flere norske muslimer VG Nett har snakket med uttrykker at de mener det var feil av Dagbladet å trykke karikaturtegningen som fremstiller profeten Muhammed som en gris.

BØNN: Demonstrasjonen startet med bønn for flere av de oppmøtte. Foto: Scanpix
BØNN: Demonstrasjonen startet med bønn for flere av de oppmøtte. Foto: Scanpix

Verken demonstranter eller arrangører ville snakke med media, foruten de appellene som er holdt.

- Vi er samlet så mange mennesker, selv om det har vært et hardt kjør mot arrangørene - alt fra radikale muslimer til hva det måtte være. Vi er samlet her i fra så mange land, og det er kun for en ting, og det er vår kjære Profet Muhammed, sa den første innlederen før han fortsatte:

- Hvorfor skal misbruk av ytringsfriheten være så fornuftig? Vi er alle her enige i at dette ikke er riktig. Hvis så mange kan komme ut og være såret, kan ikke dette være riktig. Spørsmålet er: Hvem er egentlig tjent med dette, når samfunnet blir som det blir?

VG NETT-LESER:«Det er ikke muslimene som er den største faren for ytringsfriheten». Delta i debatten her!

TALER: Yousef Assidiq holdt appell på Universitetsplassen. Foto: DAVID ANDRESEN
TALER: Yousef Assidiq holdt appell på Universitetsplassen. Foto: DAVID ANDRESEN

Noen titalls demonstrasjonsvakter i gule refleksvester ble observert i folkemengden i begynnelsen av demonstrasjonen. En av dem var Yousef Assidiq som også holdt en kort appell:

- Jeg konverterte til islam for ett år siden. Etter det så er jeg mektig lei av å bli mobba i media, mobba av alle sammen. For jeg følte at da jeg konverterte til islam, så konverterte jeg ut av samfunnet. Jeg begynte å bli mobba og måtte lese i avisa om mine brødre som jeg har arrangert dette sammen med - at de er kriminelle og ekstrimister. Jeg er lei av å bli tråkka på i meda, uttalte Yousef Assidiq.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks