Hovedinnhold

Pågrepet for trusler mot Dagblad-journalister

- Norge er i krig med muslimer

Mannen bak karikatur-demonstrasjonen til VG Nett

TRUSSELSIKTET: Mohyeldeen Mohammad får støtte av sin far. Foto: Aftenposten
TRUSSELSIKTET: Mohyeldeen Mohammad får støtte av sin far. Foto: Aftenposten
(VG Nett) Her er bakgrunnen til mannen som først tok initiativ til å oppfordre muslimer til å demonstrere - mot karikaturtegningen av profeten Muhammed.

Denne saken handler om:

Tips oss

I forrige uke opprettet 24 år gamle Mohyeldeen Mohammad Larvik gruppen «Vis avsky mot karikaturene av vår profet Muhammad (SAWW)!» på nettsamfunnet Facebook.

I dag ble han pågrepet og siktet for trusler mot journalister fra Dagbladet. Les mer om pågripelsen her.

Nettsiden Mohammad sto bak manet muslimer til å demonstrere mot Dagbladets trykking av en karikaturtegning av profeten Muhammad i forbindelse med en sak om såkalt «muslimhets». 3000 demonstranter møtte opp på Universitetsplassen i Oslo og lyttet til appellen som Mohyeldeen holdt:

- Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa Mohyeldeen Mohammad.

Andre muslimer og politikere tok avstand fra det som fra mange blir tolket som en trussel. Mannen, som studerer sharialover i profetens by Medina i Saudi-Arabia, har hele tiden hevdet at det var en advarsel.

Studerer sharia i Saudi-Arabia

Arrangørene, som kaller seg «De frivillige», har ikke sagt mye til offentligheten om demonstrasjonen de sto bak eller hvem de er. I alt står seks personer oppført som administratorer på nettsiden, men det er nevnte Mohyeldeen Mohammad som opprettet den i forrige uke.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister Mads A. Andersen og Stian Eisenträger direkte her!

24-åringen er opprinnelig fra Irak, men har bodd i Norge siden 1989, ifølge Folkeregisteret. Nå har han adresse i Larvik i Vestfold. Mohyeldeen har tidligere sagt til VG Nett at han føler seg utsatt for et korstog mot Islam og begynte å studere sharia i Medina i Saudi-Arabia i september i fjor.

- Utdanningen er på fire år. Jeg blir lærd i islamsk sharialov, sa han til VG Nett mandag formiddag.

VG Nett var i kontakt med Mohyeldeen onsdag ettermiddag. Da ønsket han ikke å snakke med journalister. Men i intervjuet fra mandag kom det frem at 24-åringen mener Norge er i krig mot muslimer:

- Gutten har blitt så ekstrem

- Norge er i krig, og krig går ikke bare en vei. Afghanistan, Somalia, Darfur og flere muslimske land. Norske styrkebidrag til Afghanistan er hovedårsak. Karikaturene er bare en del av korstoget mot islam. Myndighetene bruker media for å drive ideologisk krigføring og deltar i krigen mot muslimer, mener sharia-studenten.

VG Nett har vært i kontakt med flere personer som kjenner Mohyeldeen Mohammad, som i ungdomsårene fikk kallenavnet «Molly».

Flere av dem forteller at han alltid har holdt islam høyt, men at de aldri før har oppfattet ham som så fundamentalistisk som han nå har gitt inntrykk av å være, med sine oppsiktsvekkende uttalelser i offentligheten.

- Han begynte å kle seg i tradisjonelle muslimske klær for ett år siden, og han har kuttet ut mange av sine norske venner. Det er helt uvirkelig for oss å se at den gutten har blitt så ekstrem, sier en kilde til VG Nett.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

DEMONSTRANTVAKT: Arfan Bhatti fungerte som vakt under demonstrasjonen i Oslo sentrum forrige uke. Foto: Eivind Griffith Brænde
DEMONSTRANTVAKT: Arfan Bhatti fungerte som vakt under demonstrasjonen i Oslo sentrum forrige uke. Foto: Eivind Griffith Brænde


Bhatti var sikkerhetsvakt

En annen har følgende karakteristikk av mannen som skal ha vært en habil fotballspiller i tenårene, med store tekniske kvaliteter:

- Han er ikke en dårlig person selv om han har litt rare synspunkter. Det er drøyt det han har sagt, men han er egentlig hyggelig og snill, sier en barndomsvenn til VG Nett.

På internett opererer Mohyeldeen Mohammad under flere navn. Ifølge Skattelistene hadde 24-åringen fra Larvik en inntekt på 278 377 kroner i 2008.

Inntil fredag forrige uke var Afran Bhatti (32) den mest kjente av de som står bak Facebook-siden som oppfordret til demonstrasjonen. Etter det VG Nett kjenner til ble han en såkalt administrator på siden etter at Mohyeldeen laget den.

Under demonstrasjonen fungerte Bhatti som en sikkerhetsvakt og stilte i gul refleksvest med mobiltelefonen lett tilgjengelig.

32-åringen er tidligere dømt for å ha skutt mot synagogen til Det Mosaiske Trosamfunnet i Oslo, men frikjent for anklager og siktelse om terrorplanlegging i Norge. Arfan Bhatti ble i 1997 dømt for vold mot politiet. Året etter ble han idømt sikring for å ha skutt en person under et torpedo-oppdrag.

Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med Arfan Bhatti. Men Per Bartho Hansen eller Yousef Assidiq, som er det muslimske navnet han har tatt etter han konverterte til islam i fjor, snakker. Han er også en av administratorene på nettsiden, og konverterte fra kristendommen til islam fordi han følte at religionen passet bedre med hans personlige overbevisning.

Gruppen splittet om appell

- Jeg var delaktig på Facebook-siden og ble etter hvert administrator. Da kastet jeg ut folk med hatfulle ytringer, forteller han.

Hansen er etnisk norsk og jobber til daglig i IT-avdalingen på en videregående skole, og sier til VG Nett at han ikke kjente de andre fem administratorene på nettsiden.

- Jeg stiller meg ikke bak det Mohyeldeen sa i sin appell. Jeg skjønte med en gang at det ble reaksjoner og tenkte «oi, det der var ikke bra». Jeg er etnisk norsk og er ikke inni sånne sharia-greier, sier Per Bartho Hansen alias Yosuef Assidiq.

VG Nett vet at også flere andre i gruppen som kaller seg «De frivillige» har reagert negativt på appellen som gikk Norge rundt fredag ettermiddag og kveld.

Per Bartho Hansen forteller VG Nett at han ble spurt om å holde en appell under demonstrasjonen på Universitetsplassen forrige uke og takket ja til det. Det gjorde også Qasim Ali (24), som sto for innledningen. Han har ikke svart på VG Netts henvendelser.

Det har 23 år gamle Waqas Sarwar. Men han ønsker ikke å kommentere denne saken. Itrat Zishan (28), som også står bak Facebook-siden, ønsker ikke å snakke med VG Nett. Administratoren Qasim Ali har heller ikke besvart VG Netts henvendelser.

Har du tips om denne saken, liknende temaer eller annet?Tips VG Nett her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks