Hovedinnhold

Oppsiktsvekkende undersøkelse:

Nordmenn aner ikke hvem Muhammed er

NORSKE MUSLIMER: Trond Ali Linstad (f.v.), Høyre-politiker Afshan Rafiq og Hadia Tajik (Ap). Foto: SCANPIX/VG/PRIVAT
NORSKE MUSLIMER: Trond Ali Linstad (f.v.), Høyre-politiker Afshan Rafiq og Hadia Tajik (Ap). Foto: SCANPIX/VG/PRIVAT
(VG Nett) Nær halvparten av de spurte i en undersøkelse VG Nett har fått utført vet ikke hvem profeten Muhammed er.

Denne saken handler om:

VG Nett har foretatt en liten statussjekk i kunnskapsnivået om islam hos ikke-muslimer i Norge. 1000 norske ikke-muslimer ble spurt: Hvem er Muhammed i islam?

52,8 prosent svarer riktig, nemlig at Muhammed er muslimenes viktigste profet, men resten svarer feil, viser undersøkelsen som InFact har gjennomført for VG Nett.

Hele 27,8 prosent tror Muhammed er muslimenes gud, mens to prosent mener han er en imam. 17,4 prosent svarer at de ikke vet. Det betyr at nær halvparten av de spurte ikke kjenner Muhammeds posisjon i verdensreligionen islam.

- Nedslående svakt

Trond Ali Linstad, profilert debattant, norsk muslim og tidligere friskolesjef karakteriserer resultatet av den lille undersøkelsen som «nedslående» og sier den avdekker veldig svake kunnskaper om helt elementære ting.

- Hvis kunnskapen er svak rundt det elementære, hva tror du da om mer komplekse problemstillinger? Har det noe å si for at konflikter oppstår?

- Kunnskap er helt sentralt. Hvis man hadde kunnskap om hva Muhammed betyr for muslimene, ville man også vite hva det betyr å håne og spytte på muslimer. Det er lettere å kaste steiner hvis man er kunnskapsløs. Hvis man vet hvor steinen treffer, ville man tenkt seg om før en kastet, sier Trond Ali Linstad til VG Nett.

Fredag ettermiddag demonstrerer norske muslimer i Oslo etter at Dagbladet publiserte en karikatur som fremstiller profeten Muhammed som gris.

VG Nett dekker demonstrasjone. Send tips på SMS og MMS til 2200 eller send mail til 2200@vg.no

Dagbladet-Helle:- Vi er varsomt på vakt

LES OGSÅ:- Usivilisert demonstrasjon vil være ødeleggende for norske muslimer

- Ikke overrasket

Høyre-politiker Afshan Rafiq er ikke overrasket over resultatet og understreker både muslimer og ikke-muslimer har et ansvar for å skaffe seg kunnskap om hverandre.

- Mangelfull kunnskap er grobunnen i konflikten - man forstår ikke krenkelsen. Hver gang en islamdebatt kommer opp, ser vi hvor dårlige kunnskapene er om de faktiske forhold, mener Rafiq.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) er glad for at over halvparten svarte riktig, og at alle må ta et felles ansvar å løfte kunnskapsnivået i befolkningen.

- Jeg mener at når islam og religion er blitt såpass viktig i samfunnsdebatten er det viktig å tilegne seg mest mulig kunnskap om det. Kunnskap er aldri farlig, særlig i debatter som er følelsesstyrte. Om en har begrenset innsikt er det fare for å øke konfliktnivået, sier Hadia Tajik til VG Nett.

LES OGSÅ:To av tre kritiske til Muhammed-aksjoner

Bommer på islamsk feiring

Vet du hva muslimenes viktigste høytid heter? 16 prosent vet ikke i det hele tatt, mens 1,2 prosent tror det er nyttår. Det store flertallet av de spurte i VG Netts undersøkelse - hele 53,3 prosent - mener det er fastemåneden Ramadan.

Disse ukene skal muslimer blant annet avstå fra å spise, drikke, ha seksuelt samvær og røyke mellom soloppgang og solnedgang, og fasten er en fysisk, moralsk og åndelig disiplin.

Riktig svar er imidlertid Id ul-Fitr, også kjent kun som Id. Det er dette som er muslimenes største høytid, og begynner ved solnedgang den siste dagen i Ramadan. Den feires både hjemme og i moskéen ved å pynte, gi hverandre gaver og spise et festmåltid.

LES OGSÅ:Mener Dagbladet lot seg bruke i karikaturstriden

FEM GANGER OM DAGEN: Bønn er viktig for mange muslimer. Foto:
FEM GANGER OM DAGEN: Bønn er viktig for mange muslimer. Foto:

Påvirket av mat-tradisjoner?

Du har kanskje sett halal-kylling og andre halal-produkter i matbutikken? Det siste faktaspørsmålet vi ville teste ut var derfor hva begrepet «halal» egentlig betyr.

Hele 37,7 prosent mener det betyr forbud mot å spise svin, 3,3 prosent mener det betyr krav om at kvinner skal dekke seg til, mens 36,5 prosent vet ikke hva «halal» betyr i det hele tatt.

Kun 22,5 prosent, altså mindre enn hver femte av de spurte, vet at halal betyr tillatt. For en muslim er det derfor tillatt å spise for eksempel kylling og storfe som er slaktet på riktig måte, mens det er forbudt å spise svin - altså «haram».

LES OGSÅ:Dagbladet-karikatur skapte voldsbølge i 1997

To steg tilbake med hver karikatur

At man svikter på elementær basiskunnskap gjør det ikke lettere å forstå mer komplekse problemstillinger, mener Høyre-politiker Afshan Rafiq. Som for eksempel hvor mye Muhammed-tegninger sårer og provoserer.

- Hadde man hatt kunnskap om hvor mye religionen betyr for muslimer og hvilken posisjon Muhammed har i islam, burde man også vært mer tilbakeholden med trykke karikaturene.

- Her har man brukt et dyr som ifølge islam ikke er tillatt å bruke til noe som helst, et urent dyr rett og slett. I tillegg er dette linket opp til koranen, den hellige bok og med Muhammed, som kompletterer det hele. Hovedargumentet er at ytringsfrihet går foran alt, men man har også et ansvar. Hvis målet er inkludering og integrering, må man vise toleranse og forståelse. For hvert integreringssteg man tar, går man to tilbake med hver Muhammed-karikatur som trykkes, sier Afshan Rafiq.

Hun frykter økt radikalisering blant unge muslimer, og mener trykking av karikaturer er å hive bensin på bålet.

- Selv moderate muslimer blir opprørt. Ekstremistene bruker dette for alt det er verdt, sier hun.

LES OGSÅ:Profilerte muslimer maner til ro før varslede aksjoner

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks