Hovedinnhold

Mohyeldeens far: Mener sønnen er blitt hatobjekt

FORSVARER SØNNEN: Hamad Ebrahim Belal Mohammad snakker om sin eldste sønn, Mohyeldeen Mohammad (24). Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
FORSVARER SØNNEN: Hamad Ebrahim Belal Mohammad snakker om sin eldste sønn, Mohyeldeen Mohammad (24). Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
LARVIK (VG Nett) Faren til omstridte Mohyeldeen Mohammad forsvarer sønnen sin, men sier også at han har bedt 24-åringen om å skjerpe seg.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss.

Mohyeldeen Mohammad (24) er mannen som den siste uken har fremstått som Norges mest ekstreme muslim. Han fikk for første gang medias søkelys på seg etter at han advarte mot et terroranslag mot Norge under en appell fredag for en uke siden.

Appellen ble holdt på Universitetsplassen i Oslo da 3000 muslimer demonstrerte mot Dagbladets trykking av en karikaturtegning av profeten Muhammed som en gris.

SE VGTV:Her demonstrerer tusenvis ulovlig

- Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa Mohyeldeen Mohammad.

I et intervju i kjølvannet av uttalelsen støttet den unge muslimen dødsstraff av homofile ved steining og senere har flere ekstreme uttalelser kommet frem fra samme avsender. Mohyeldeen skriver blant annet på sin Facebook-side at «henrettelse er min vei til martyrstatus».

I dette eksklusive intervjuet med VG Nett tar seksbarnsfaren Hamad Ebrahim Belal Mohammad sin eldste sønn i forsvar.

BAKGRUNN:Les alt om Mohyeldeen Mohammad her

- Har følt seg truet

- Han viser sterkhet. Hvis han vil beskytte seg selv og skal stoppe noen som vil drepe ham, men ikke klarer det, så blir han en martyr. Man må stoppe den som skal angripe med de sterkeste midler. Man har rett til å beskytte seg, sier Hamad Ebrahim Belal Mohammad til VG Nett.

- Har sønnen din følt seg truet?

- Ja, det har han. Han føler at det er utrygt på grunn av hans klær og synspunkter. Han har slitt med mobbing.

- Mener du det er normalt at en 24-åring skal melde dette på internett?

- Kanskje han føler seg truet mye. Det er en beskjed som viser sterkhet for å stoppe noe før det skjer, sier seksbarnsfaren som kom til Norge for 21 år siden.

(Saken fortsetter under bildet)

ADVARTE MOT NORSK 11. SEPTEMBER: Mohyeldeen Mohammad vakte stor oppsikt da han advarte mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge. Foto: Aftenposten
ADVARTE MOT NORSK 11. SEPTEMBER: Mohyeldeen Mohammad vakte stor oppsikt da han advarte mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge. Foto: Aftenposten


På ulike nettsider hyller sønnen massemordere og verdens mest ettersøkte terrorleder, al-Qaidas Osama bin Laden.

Følger Allah

- I praksis støtter han ikke al-Qaida. Han er imot dem på flere punkter. Men hvis de prøver å beskytte islam og sitt folk, så er det bra. Men noen gjør feil. Å drepe seg selv i islam er ikke riktig. Men hvis USA angriper andre land må de vente at de blir angrepet. Det er logisk. Det samme ville vi gjort i Norge hvis noen hadde okkupert oss, sier Mohyeldeens far.

Les også:- PST regner Mohammad som en sikkerhetsrisiko

Kjemiingeniøren, utdannet i Mekka i Saudi-Arabia og Manchester i Storbritannia, møter VG Nett på en parkeringsplass i Larvik sentrum. Han har behov for å snakke, etter en uke med massiv kritikk og hets mot sønnen. Men å komme hjem til huset hvor han, kona og barna bor er ikke aktuelt. Etter nøye vurdering tillater den strengt troende muslimen at VG Nett tar bilde av ham i den røde Citröenen hans, der intervjuet foregår.

- Er du redd for at sønnen din skal bli en martyr?

- Alle mennesker skal dø, og han velger selv måten han skal dø på. Men han kan ikke drepe seg selv. Det er ikke akseptert. Den som dreper seg selv, er ingen muslim, sier faren.

- Er du redd for at sønnen din skal ta livet sitt i Allahs navn?

- Nei, aldri. Han gjør ikke det. Allah har sagt til ham at han ikke skal gjøre det, slår familieoverhodet fast.

Les også:Mohammad hyller bin Laden

- Ingen sikkerhetsrisiko

(Saken fortsetter under bildet)

I POLITIAVHØR: Mohyeldeen Mohammad er siktet for trusler mot journalister i Dagbladet. Foto: Scanpix
I POLITIAVHØR: Mohyeldeen Mohammad er siktet for trusler mot journalister i Dagbladet. Foto: Scanpix


Hamad Ebrahim Belal Mohammad har imidlertid forståelse for at sønnens sterke uttalelser i det offentlige rom «lett kan misforstås», som han formulerer det.

- Jeg har bedt ham om å skjerpe seg og vurdere bedre hva han skriver, sier han.

Les også:Skal ha truet med å få Dagblad-journalister skutt

Seksbarnsfaren fremstår som en rolig og reflektert mann. Han er klar i sin tale, og det hender han har smilet på lur selv om temaet for samtalen er alvorlig. Den siste uken har vært tøff for han og familien, på grunn av det konstante søkelyset som har vært på sønnen.

Diskusjonen på internett har rast, og flere har opprettet hatgrupper mot Hamad Ebrahim Belal Mohammads sønn på ulike nettsamfunn. Denne uken bekreftet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at de har vært klar over 24-åringen i lengre tid.

- Føler du at sønnen din har blitt en samfunnsfiende for Norge?

- Nei, han er ingen sikkerhetsrisiko.

- Dagbladet lyver

- Det er svært mange som har ytret seg kritisk til Mohyeldeen de siste dagene. Føler du at sønnen din har blitt et hatobjekt?

- Ja, egentlig, og det er på grunn av Dagbladet. De lyver og sier at han har kommet med trusler. Jeg vet at han ikke har det. Jeg var der da det skjedde, sier Hammad.

Han hevder videre at Dagbladet anmeldte sønnen som en hevn for at han sto bak demonstrasjonen mot avisen forrige uke.

Konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet avviser dette på det sterkeste. Les mer her!

I et intervju med Klassekampen i etterkant av appellen Mohyeldeen holdt under protesten, støtter 24-åringen dødsstraff av homofile ved steining. Det forklarer faren på følgende måte:

- Han forteller om det som står i Koranen. I islam er det forbudt å bli homofil. De som er muslimer og tror på Islam, må ikke være det.

- Er du enig i at homofile bør steines til døde?

- Ja, hvis han mener at det er forbudt i islam, så er jeg enig i det.

- At homofile skal steines?

- Hvis en islamsk shariadomstol sier det, så blir det akseptert. Men jeg tviler på at dommen alltid blir sånn for homofili. I en shariadomstol behandler de slike saker hvis det er en stat hvor man har en slik domstol. Men dette er en «imagination» i Norge, sier han.

- Vil blir kjemiingeniør

Faren kan ikke skjønne at hans sønn har blitt et hatobjekt blant mange etter uttalelsene han har kommet med. Hamad Ebrahim Belal Mohammad forteller om en sønn som elsker fotball og var flink på skolen.

- Han var veldig god i samfunnsfag og historie. Og han spilte fotball hele tiden, selv om det var snø og kulde som nå, sier han og peker ut av bilvinduet på snøen som laver ned over Larvik.

Les også:Her er Mohyeldeen sharia-student

Sønnen, som ikke ønsker å snakke med VG Nett, drømmer ifølge faren om å bli kjemiingeniør som han selv.

- Men først vil han lære seg arabisk og studere sharia. Han har søkt på ingeniørutdannelse i Mekka, men vet ikke om han kommer inn ennå, forteller faren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks