Hovedinnhold

Motstandsveteraner får ikke Krigskorset

VETERAN: Josef Monsrud var bare 20 år gammel da han deltok på sitt første sabotasjekurs. Han er en av fire gjenlevende motstandsveteraner fra organisasjonen Osvald. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
VETERAN: Josef Monsrud var bare 20 år gammel da han deltok på sitt første sabotasjekurs. Han er en av fire gjenlevende motstandsveteraner fra organisasjonen Osvald. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
De gjenlevende medlemmene av den kommunistiske motstandsgruppa Osvald får etter alt å dømme ikke Krigskorset for sin innsats under andre verdenskrig.

Det var under en forhåndsvisning av dokumentaren om Osvald-gruppa i NRK før helgen at kilder i Forsvarsdepartementet bekreftet at det ikke er aktuelt å gi de gjenlevende medlemmene dekorasjonen, skriver Klassekampen.

Forsvaret ønsker ikke å kommentere saken før etter at dokumentaren er vist på NRK tirsdag kveld. I fjor ble tildeling av Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, igjen åpnet med tanke på norske soldater i Afghanistan.

I forbindelse med gjenåpningen sa SV-leder Kristin Halvorsen at beslutningen var resultatet av et kompromiss i regjeringen der SV gikk med på å hedre norske Afghanistan-veteraner mot at også kommunistiske motstandsfolk fra krigen skulle få sin anerkjennelse.

Nå viser det seg at dette likevel ikke er tilfelle.

- Det var aldri hensikten at åpningen av Krigskorset skulle føre til en revurdering av dekorasjoner under krigen, sier førsteamanuensis og leder for Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland.

Han sier at slike dekorasjoner bare blir gitt til personer med direkte tilknytning til Forsvaret. Osvald-gruppen begynte med sabotasjeaksjoner sommeren 1941, tre år før Milorg og mer berømte motstandsmenn som Max Manus begynte å gjøre seg bemerket.

Gruppen utførte rundt 200 aksjoner og sto dermed bak mesteparten av sabotasjen som ble utført i Norge under andre verdenskrig. Noen av disse aksjonene ble gjennomført i samarbeid med eller i oppdrag for Milorg.

Det er nå bare fire gjenlevende medlemmer av gruppen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks