Hovedinnhold

«Monstermastene» blir bygget i 2012

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen avviser at utredningen om sjøkabel var et spill for galleriet.

Terje Riis Johansen bekrefter at vedtaket om kraftlinjer fra Sima og Samnager står fast. Kraftlinjene skal være ferdig bygd i 2012, og vedtaket fra i fjor står fast.

Se VGTV:  - Vedtaket står fast

Riis-Johansen pekte spesielt på det han mener et et prekært behov for å forbedre forsyningssituasjonen.

- Det er ikke forsvarlig å utsette byggingen av Sima-Samnanger, slo Riis-Johansen fast under pressekonferansen i dag.

Les mer om vedtaket  her 

Han avviser at utredningen av sjøkabel-alternativet har vært et spill for galleriet.

- Som ansvarlig energiminister kan jeg ikke gå på akkord med kravene til sikker strømleveranse for Norges nest største by i årene framover, sa Terje Riis-Johansen.

Vil hindre høye strømpriser

Terje Riis Johansen viste videre til at uten en løsning for Vestlandet, vil strømprisene bli mye høyere.

- Det har ikke vært særlig god stemning rundt de høye prisene i Midt-Norge, sier han.

Les mer: Flertallet for sjøkabel forsvant etter ekspertrapporter

- Tøffere krav til traséopprydding

HER BLIR DET MASTER: Regjeringen har bestemt seg for å bygge høyspentmaster i stedet for å legge sjøkabel i Hardanger. Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Foto: Espen Braata
HER BLIR DET MASTER: Regjeringen har bestemt seg for å bygge høyspentmaster i stedet for å legge sjøkabel i Hardanger. Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Foto: Espen Braata


Riis Johansen påpekte at det vil bli en ytterligere opprustning av strømnettet i Norge.

- For meg handler utbyggingen om forsyningssikkerhet. Siden 1990 har det blitt bygd for lite ut av strømnettet. Det vil vi gjøre noe med.

Riis-Johansen lovet samtidig at det skal være tøffere krav til traseryddingen, slik at inngrepet i naturen ikke skal bli for store. Mastene vil bli bygget slik at de går mer i ett med omgivelsene, ifølge statsråden.

Les også: Sjøkabelen blir minst 3,4 milliarder dyrere

- Sjøkabel ville tatt syv år lenger.

Riis-Johansen viser til at det er teknisk mulig å legge sjøkabel, selv om han gravlegger muligheten.

- Men det tar mye lenger tid. Minst 7 år å legge kabel og det krever også store arealer. Produksjonen vil være veldig krevende, og en skal ned på 6-700 meter dyp. Kostnaden er også betydelig større - 3,5 til 4 milliarder kroner dyrere for sjøkabel enn kraftlinjer.

- Strafferunde for Riis-Johansen

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, var en av dem som fulget pressekonferansen med stor interesse. Fra bakerste rad gikk nestlederen med armene i kors, tydelig skuffet over det statsråden hadde å melde.

- Vi mener at de utredningen som er gjort, viser at det er teknisk og praktisk mulig å legge sjøkabel. Det eneste nye statsråden egentlig hadde å melde i dag, var at mastene skal bli malt i en mattere farge, sier Elvestuen til VGTV.

Kritisk var også Ketil Solvik-Olsen (FrP). Han mener snuoperasjonen om sjøkabel i Hardanger er pinlig for regjeringen.

- Riis-Johansen forsøkte å få dette til å se ut som er æresrunde. Det er viktig å huske at dette er alt annet enn det. Det er en strafferunde fordi regjeringen ikke gjorde jobben sin, sier Solvik-Olsen til VG Nett.

- Ikke overrasket

Hardanger-saken har ført til full splittelse både internt i regjeringspartiene og mellom SV, Ap og Sp.

Da VG Nett snakket med noen av de sterkeste kraftmast-motstanderne tirsdag formiddag, var stemningen preget av resignasjon.

Klaus Rasmussen, styreleder i Bevar Hardanger, sukket bare i telefonen da VG Nett tok kontakt.

- Dette er overhodet ikke overraskende. Alle signaler har vist at de ville gå for mastene uansett. Hele prosessen har vist det.

Les også: Regjeringen dropper sjøkabel i Hardanger

- Jeg er ikke overrasket. Jeg er skuffet og forbannet, blant annet på Hordaland Arbeiderparti som snudde. Med utvalgenes rapporter var det grunnlag for en ny vurdering. Det er en skuffelse og en fortvilelse over at de ikke har maktet å ta en modig avgjørelse, som sjøkabelalternativet er, sa Granvin-ordfører Jan Olav Rødland (Ap).

Les mer: Kraftlinjer vil gi millioninntekter til Hardanger

- Hele Hardanger ofres

Fylkesordføreren i Hordaland gikk også i dag kraftig ut mot beslutningen som er tatt. Hun krever at statsråden legger langt mer på bordet enn de 100 millioner kronene i kompensasjon som allerede er lovet.

- 100 millioner kroner er som sølvpenger å regne i forhold til at hele Hardanger ofres her, sier en tydelig skuffet fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg til VG Nett.

Hun krever at Hardanger får det femdobbelte - 500 millioner kroner - som plaster på såret for de naturinngrepene monstermastene vil medføre.

Les også: Krever en halv million fra Riis-Johansen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks