Hovedinnhold

Spesialenheten: Politiet brøt ikke arbeidsmiljøloven i Monika-saken

<p>MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011 sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat</p>

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011 sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat

Foto: Privat, Privat
Spesialenheten for politisaker konkluderer med at ingen ansatte i Hordaland politidistrikt har brutt arbeidsmiljøloven i sin behandling av varsleren Robin Schaefer i kjølvannet av drapet på Monika Sviglinskaja (8).

Denne saken handler om:

Monika-saken

  • Monika Sviglinskaja (8) ble 14. november 2011 funnet død hjemme i leiligheten på Sotra, der hun bodde sammen med sin mor.
  • Politiet konkluderte etter ni måneder med at det ikke kunne slås fast at det hadde skjedd noe straffbart i saken. Politiet mente at åtteåringen hadde tatt sitt eget liv.
  • Tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død, ble morens ekssamboer siktet for forsettlig drap på åtteåringen.
  • Donatas Lukosevicius ble i juli 2016 dømt til 18 års forvaring med en minstetid på ti år for drapet på Monika.
  • Lukosevicius anket saken, men trakk anken tilbake tirsdag 24. januar. Fredag 27. januar melder TV 2 at han likevel ønsker ankebehandling i lagmannsretten.

Robin Schaefer var politimannen som vinteren 2014 prøvde å få politiledelsen i distriktet til å gjenoppta den henlagte etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Politiet hadde henlagt dødsfallet som selvmord.

Schaefer mente mye tydet på at etterforskningen var mangelfull og at det kunne gå en drapsmann løs. Ledelsen avviste ham gang på gang.

I desember innstilte politiet på at Monikas mors tidligere samboer skal tiltales for forsettlig drap på den unge jenta.

Har du lest? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Eks-politimester glad

Spesialenheten åpnet i fjor sommer etterforskning av politidistriktet for å se om arbeidsmiljøloven var blitt brutt i forbindelse med måten varsleren var blitt behandlet på.

Til tross for at politiet i Hordaland har fått krass kritikk for håndteringen både av selve Monika-saken og varslingen til Schaefer, konkluderer Spesialenheten med at de ikke har gjort noe straffbart.

«Spesialenheten mener det ut fra etterforskningsresultat ikke kan konkluderes med at ansatte i Hordaland politidistrikt i sammenheng med Robin Schaefers initiativ til å gjenoppta etterforskningen av Monika-saken har begått brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven som kan gi grunnlag for straffeansvar».

Det var Dagbladet som først meldte nyheten.

Les også: Kraftig kritikk til Hordaland-politiet

<p>EKS-POLITIMESTER: Geir Gudmundsen var politimester i Hordaland politidistrikt. Han trakk seg i kjølvannet av Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix</p>

EKS-POLITIMESTER: Geir Gudmundsen var politimester i Hordaland politidistrikt. Han trakk seg i kjølvannet av Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Geir Gudmundsen gikk fra jobben etter at en uavhengig rapport slo fast at arbeidsmiljøloven var brutt. Konklusjonen fra Spesialenheten oppfattes som riktigere for den tidligere politimesteren.

– Det samsvarer med Gudmundsens oppfatning av situasjonen, så han er glad for denne avklaringen. Sannsynligvis hadde han blitt sittende i jobben dersom denne rapporten hadde foreligget i fjor, sier Gudmundsens advokat, John Christian Elden, til NTB.

Flere andre polititopper i Hordaland blir også frifunnet av Spesialenheten.

Enheten mener at verken tidligere politimester John Reidar Nilsen, visepolitimester Gunnar Fløystad, påtaleleder Sidsel Isachsen, tidligere leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon Rigmor Isehaug, eller politistasjonssjef Olav Valland brøt arbeidsmiljøloven på en straffbar måte i forbindelse med varslingen.

– Vi er glade for resultatet, men samtidig ikke spesielt overrasket. Vi har stått i dette en stund nå, og hatt et håp og en tanke om at etterforskningen til Spesialenheten har vært grundig og objektiv. Da var dette en naturlig konklusjon slik jeg kjenner saken, sier Fløystad til VG.

Redaktør: – Flere tør å si fra etter Monika-saken

Fougner: – Ikke overrasket

<p>PRISDRYSS: Varsleren Robin Schaefer (46) ble årets navn i VG i fjor.<br/></p>

PRISDRYSS: Varsleren Robin Schaefer (46) ble årets navn i VG i fjor.

Foto: Harald Henden, VG

Advokatfirmaet Wiersholm presenterte i fjor sommer, etter oppdrag fra Justisdepartementet, en rapport der de konkluderte med at ledelsen i Hordaland-politiet brøt arbeidsmiljøloven. Advokat Jan Fougner, som ledet arbeidet, er likevel ikke overrasket over Spesialenhetens konklusjon.

– Vi mente aldri at de brudd vi konstaterte var straffbare. Derfor var jeg overrasket da Spesialenheten satte i gang etterforskning, men det de har kommet frem til er helt naturlig og ikke overraskende, sier Fougner til VG.

Kjetil Rekdal, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland er foreløpig ordknapp i sin reaksjon.

 – Rent umiddelbart knytter det seg undring til konklusjonen, men vi trenger tid til å sette oss inn i begrunnelsen. Dette handler om rettsvernet til varslere i hele Norge, utover saken til Robin Schaefer, sier Rekdal.

Robin Schaefer mottok i 2015 Årets navn-prisen i VG. Vinneren blir kåret av folket.

– Det er virkelig en stor ære for meg å få denne prisen, men egentlig føles det litt merkelig. Jeg har bare gjort en jobb politiet burde gjort den gangen de hadde sjansen, sa Schaefer til VG da han mottok prisen.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Schaefer selv, eller hanss advokat, Toril Wik.

Kommentar: Schaefer ble motarbeidet

Vil ikke kommentere

Advokat Stig Nilsen, som representerer Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

– Dette er en sak mellom Robin Schaefer og politiet som arbeidsgiver. Dette er kun knyttet til arbeidsmiljøloven og regler for varsling, og Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke har gjort noe straffbart i håndteringen av Schaefer. Dette er imidlertid uvedkommende for min klient, og må holdes adskilt fra den anmeldelsen hun har levert inn mot politiet, sier Nilsen.

I mars i fjor ble politiet i Hordaland dømt til å betale 100.000 kroner i foretaksbot for grov uforstand i tjenesten. Den boten handlet om selve etterforskningen i saken. Politiet valgte å vedta boten, men advokat Nilsen påklagde avgjørelsen. Den er ennå ikke avgjort.

– Jeg forventer en avgjørelse på den saken snart, enten fra Spesialenheten eller Riksadvokaten, sier Nilsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks