Hovedinnhold

Tilliten til politimesteren dramatisk svekket:

Politi-tillitsvalgt i Hordaland: - Svært alvorlig

<p>DÅRLIG TILLIT: Politimester Geir Gudmundsen (t.v.) - nå midlertidig fratrådt - og visepolitimester Gunnar Fløystad.</p>

DÅRLIG TILLIT: Politimester Geir Gudmundsen (t.v.) - nå midlertidig fratrådt - og visepolitimester Gunnar Fløystad.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
Onsdag ble det kjent at bare én av tre ansatte mener ledelsen i Hordaland politidistrikt gjør en god jobb. Tillitsvalgt Kjetil Rekdal mener tallene må tas på alvor.

Denne saken handler om:

– Det er svært alvorlig at vi ser en svekket tillit til ledelsen. Derfor er det viktig at ledergruppen tar dette på alvor, og igangsetter tiltak som kan bygge tilliten opp igjen, sier han til VG. 

Avhengig av tillit

Han mener man må se de ferske tallene fra medarbeiderundersøkelsen i sammenheng med den situasjonen som politidistriktet ha vært i den siste tiden, og sikter til Monika-saken. 

<p>LEDER: Kjetil Rekdal leder Politiets Fellesforbunds lokallag i Hordaland.</p>

LEDER: Kjetil Rekdal leder Politiets Fellesforbunds lokallag i Hordaland.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

– Burde ledelsen trekke seg?

– Det er slik i politiet, som ellers i samfunnet, at det er viktig at lederne i organisasjonen gjør en god jobb og har den nødvendige tillit blant både de ansatte og de dem skal betjene. Det er ikke opp til oss som fagforening, å vurdere hvem som skal sitte i stillinger eller ikke, sier Rekdal.

VG har snakket med flere arbeidsmiljøforskere somtrekker frem betydningen av godt samarbeid mellom medarbeidere og ledelse.

– Det er helt essensielt å ha tillit til øverste ledere, hvert fall i et yrke hvor mye av hverdagen handler om samarbeid, som jo politiarbeidet er, sier arbeidsmiljøforsker og professor Stig Berge Matthiesen.

Får leder-slakt

Tallene fra medarbeiderundersøkelse viser at ledelsen i Hordaland politidistrikt slaktes. Bare en av tre ansatte mener ledelsen gjør en god jobb.

– Det er viktig at politiet har tillit til ledelsen, hvis de ikke har det kan den svekkede tilliten forplante seg ut hos publikum. Man er nødt til å kunne stole på at ledelsen foretar fornuftige og rasjonelle valg i pressede situasjoner, sier han.

– Hva må til for at tilliten bygges opp igjen?

– Spørsmålet er om man har tid til å vente på at tiden leger alle sår. Vil omdømme bedres av seg selv? Man må ta således ta stilling til om ledelsen bør gå. Dette vil man garantert vurdere på høyere ledelsesnivå, i Oslo.

– Neppe noen løsning

Advokat John Christian Elden, bistår politimester Geir Gudmundsen, nå midlertidig fratrådt, og sier følgende i en SMS til VG:

– Neppe noen løsning at ledergruppen fratrer, men han vil ikke kommentere undersøkelsen før han er tilbake i ledegruppen. Det er naturlig at dette nå kommenteres fra Hordaland politidistrikt.

<p>SKANDALE: Hordaland politidistrikt har siden i fjor høst vært rammet av en politiskandale - etterforskningen av drapssaken hvor den 8 år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet kvalt i sitt eget hjem i november 2011.  </p>

SKANDALE: Hordaland politidistrikt har siden i fjor høst vært rammet av en politiskandale - etterforskningen av drapssaken hvor den 8 år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet kvalt i sitt eget hjem i november 2011.  

Foto: Privat

VG har forsøkt å komme i kontakt med fungerende politimester John Reidar Nilsen, uten å lykkes. Til Bergens Avisen sa han følgende tidligere onsdag:

– Det er naturlig å tenke seg at Monika-saken kan være en medvirkende årsak, men vi skal ikke falle for fristelsen til å bortforklare den negative utviklingen, sier fungerende politimester Nilsen til BA.

– Vi setter nå i gang et arbeid som involverer ansatte, tillitsvalgte og vernetjenesten. Gjennom gode og konstruktive tiltak skal vi finne forbedringspunkter, sier han.

– Ledelsen står i veien

Da Rigmor Isehaug sa opp sin stilling skrev redaktøren for politiets eget fagblad, Politiforum, Ole Martin Mortvedt, at «feil leder trakk seg».

<p>REDAKTØR: Ole Martin Mortvedt.<br/></p>

REDAKTØR: Ole Martin Mortvedt.

Foto: POLITIFORUM

Nå mener han at Isachsen og Fløystad bør kjenne på sitt eget ledelsesansvar og vurdere sine stillinger.

– De bør gå i en dialog, der de enten finner seg en annen stilling med et annet ansvar eller finne seg andre oppgaver. De har også et ansvar i sin ledelsesposisjon til å se om de bidrar til noe positivt i distriktet slik saken står nå, sier han til VG.

Han er ikke overrasket over resultatene i medarbeiderundersøkelsen og mener den nåværende ledelsen ikke har lykkes med å rydde opp i egne rekker etter Monika-saken.

– Det er mange små og store ting som bekrefter det som har vært sagt i mediedebatten om at ledelsen, disse tre (Gudmundsen, Isachsen og Fløystad, journ.anm.), rett og slett står i veien for at arbeidsforholdene i Hordaland politidistrikt skal fungere optimalt igjen.

Ekspert: – Kontraproduktivt arbeidsmiljø

Psykologiprofessor Thomas Hoff ved Universitetet i Oslo er ekspert på arbeids- og organisasjonspsykologi.

<p>EKSPERT: Thomas Hoff.</p>

EKSPERT: Thomas Hoff.

Foto: UiO

Han mener tillit er en essensiell del av enhver velfungerende arbeidsplass.

– Å være i et arbeidsmiljø med et lavt tillitsforhold til ledelsen er et kontraproduktivt arbeidsmiljø, sier han til VG.

Han tror ikke nødvendigvis det riktige er å be ledelsen gå av, men oppfordrer heller ledelsen til å opprette en ordentlig dialog med de under seg. Samtidig understreker han at de ansatte også har et ansvar.

– De ansatte må også utvise holdninger og atferd som gjør at man kommer videre. 

Professor Ingar Kaldal ved NTNU har blant annet forsket på arbeidslivet i et historisk perspektiv.

Han tror resultatene fra politidistriktets undersøkelser tyder på en avstand mellom ledelsen og de ansatte, som resulterer i at respekten, lojaliteten og tilliten til de overordnede undergraves. 

– Faren på en slik arbeidsplass er at ledelsen mangler autoritetsgrunnlaget. Autoritet er basert på tillit, mens autoritær ledelse er basert på makt og sanksjoner.

– Faren er at ledelsen, for å fungere, da kan bli fristet til å ta i bruk autoritære maktmidler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks