Hovedinnhold

Mohyeldeen Mohammad kastet ut av Tunisia

DEPORTERT: Mohyeldeen Mohammad har flere ganger blitt pågrepet og deportert i utlandet. Han hevder norsk politi sprer feilaktige opplysninger om han til andre lands sikkerhetspoliti. Foto: Frode Hansen
DEPORTERT: Mohyeldeen Mohammad har flere ganger blitt pågrepet og deportert i utlandet. Han hevder norsk politi sprer feilaktige opplysninger om han til andre lands sikkerhetspoliti. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad ble nylig deportert fra Tunisia etter et forsøk på å etablere seg i landet.

Mohammad ble pågrepet på flyplassen i Tunis 29. desember i fjor. Ifølge Mohammad reiste han til landet for å se på mulighetene for å etablere seg der- På flyplassen ble han imidlertid møtt av tunisisk sikkerhetspoliti. Etter et tre timer langt avhør ble han deportert.

Mohammad hevder han under avhøret ble presentert for en mappe som inneholdt personlige opplysninger om han. Opplysningene stammet, ifølge avhørerne, fra norske myndigheter.

- Norske myndighetene har gitt saudiske myndigheter falsk informasjon om at jeg er en trussel mot internasjonal sikkerhet. Denne falske informasjonen fikk saudisk sikkerhetspoliti til å arrestere meg, fengsle meg og til kansellere mine studier og oppholdstillatelse, før de deporterte meg tilbake til Norge, sier Mohammad til VG Nett.

Pågrepet i Saudi Arabia

Mohyeldeen Mohammad har tidligere gjort seg bemerket med en rekke kontroversielle uttalelser i kjølvannet av striden rundt Muhammed-karikaturene. Blant annet har han hyllet den nå avdøde al-Qaida-lederen Osama bin Laden og forsvart drap på homofile.

Mohammad studerer islamsk sharialov ved et islamsk universitet i Medina. I mars 2010 ble han utvist fra skolen, fordi de mente han var politisk aktiv etter uttalelsene under karrikatur-demonstrasjonen. Larvik-mannen anket utvisningen og fikk fortsette.

Det er andre gang på kort tid den kjente islamisten blir pågrepet og deportert.

I september ble han pågrepet på flyplassen i Medina da han skulle reise tilbake til det islamske universitetet der han studerer. Både Mohammad, og hans advokat John Christian Elden, mener det var opplysninger fra norske myndigheter som førte til at Mohammad ble pågrepet.

- Har du ikke forståelse for at du gjennom dine uttalelser selv har sørget for å komme i PSTs søkelys?

- Nei, det har jeg ingen forståelse for. I Norge påstås det at det er ytringsfrihet. Det er løgn. Det såkalte demokratiet og friheten er en innbilling. Faktum er at Norge og hele Vestens «demokrati» ikke er noe annet enn et fascistisk flertallsdiktatur.

Mohammad bekrefter at han fortsatt er registrert som student ved det islamske universitetet i Medina, men sier studiene er avbrutt mens han venter på å få behandlet en ny søknad om oppholdstillatelse.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere anklagene fra Mohammad.

- Dette er umulig å kommentere, sier han.

Frontfigur

Mohammad var en av frontfigurene under fredagens demonstrasjon mot norsk deltakelse i krigen i Afghanistan. Overfor VG Nett innrømmer han at mange ble skremt fra å delta i demonstrasjonen, men han er likevel fornøyd med oppmerksomheten rundt arrangementet.

- Folk var kanskje redde for at vi som arrangerte var ekstremister, men det stemmer ikke. Vi er vanlige, unge sunnimuslimer som er imot all form for urettferdighet, sier Mohammad.

- Er du skuffet over at det ikke kom flere?

- Jeg takker Allah. Kvalitet er viktigst, ikke kvantitet. De jeg er skuffet over er muslimene som vendte oss ryggen, mens vi ba og talte ord av sannhet foran tyrannene på Stortinget.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks