Hovedinnhold

Møtte igjen sine redningsmenn etter dramatisk båt-forlis

HARAM (VG) Kreftene var i ferd med å ta slutt da redningen kom. I aller siste liten ble Karina Gamlem (27) og Tor-Jonny Jørgensen (34) plukket opp av den iskalde sjøen.

- Tor-Jonny sa til meg flere ganger at jeg måtte slippe taket, og berge meg selv. Men vi har begge to barn, så vi hadde mye å kjempe for, forteller Karina.

Sammen med 15 år gamle Elise Klemetsen overlevde kjæresteparet den tragiske båtulykken i Lepsøyrevet i Haram i Møre og Romsdal 30. september, der tre mennesker omkom.

Takket være snarrådig innsats fra skyssbåtfører Størk Huse og statslos Ståle Myklebust, ble Karina og Tor-Jonny reddet i siste øyeblikk.

I 2011 FIKK DE LIVET I GAVE. LES FLERE HISTORIER I VGS PAPIRUTGAVE OG PÅ VG+ I DAG, OG SE FLERE VIDEOER PÅ VG+ 

I forrige uke møtte de igjen sine redningsmenn på Haramsøya.

- Jeg husker alt frem til jeg kom om bord i båten. Etter det er alt borte til jeg våknet på sykehuset, sier tobarnsmoren.

VGTV: Reddet i siste liten

FLERE HISTORIER: Les alle historiene i dagens papirutgave eller på VG på iPad eller iPhone. Foto:
FLERE HISTORIER: Les alle historiene i dagens papirutgave eller på VG på iPad eller iPhone. Foto:

Litt etter klokken 22 kom meldingen om at en 23 fots fritidsbåt med seks personer om bord hadde forlist i Lepsøyrevet. Huse og Myklebust var på vei til Ålesund i skyssbåten «Størkå III» da alarmen gikk, og satte straks kursen mot ulykkesstedet.

- Vi var der etter rundt ti minutter, og begynte å sveipe med lyskasteren. Da hørte jeg flere skrik som bare noen som er i ytterste nød klarer å få til, sier Myklebust.

Hånd i sjøen

Først så de et hode i sjøen, og en hånd som vinket. Det var Karina, som holdt en totalt utmattet Tor-Jonny flytende. Han ble først dratt opp på plattformen i akterenden, deretter Karina.

- Hadde vi vært der noen minutter senere, hadde utgangen blitt en annen. Vi hadde flaks som gikk rett på, sier Huse.

De seks om bord var på vei hjem etter en tur til Ålesund da skjærgårdsjeepen gikk på et skjær i Lepsøyrevet.

FORLISTE: Karina Gamlem (27) og Tor-Jonny Jørgensen (34) ble redddet opp av sjøen da denne fritidsbåten forliste, mens 15 år gamle Elise Klemetsen svømte i land for å varsle om det som hadde skjedd. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
FORLISTE: Karina Gamlem (27) og Tor-Jonny Jørgensen (34) ble redddet opp av sjøen da denne fritidsbåten forliste, mens 15 år gamle Elise Klemetsen svømte i land for å varsle om det som hadde skjedd. Foto: Hallgeir Vågenes/VG


- Jeg husker at det smalt, og at jeg var borte noen sekunder. Da jeg kom til meg selv ringte jeg 112. Jeg ble satt over fra den ene sentralen til den andre, og måtte gjenta meg selv flere ganger. Det var veldig frustrerende, sier Tor-Jonny.

- Etter at Tor-Jonny kom til seg selv reddet han meg ved å dra meg ut av lugaren. Jeg hadde vondt i magen og klarte ikke å bevege meg, sier Karina.

Revet opp

Båten ble revet opp i baugen i det kraftige sammenstøtet. Den sank etter kort tid, tippet rundt og alle om bord havnet i sjøen.

- Vi stod bak mens båten gikk ned. Det tok kanskje et par-tre minutter. Jeg tok av meg jakken og skoene, men tenkte ikke mye. Jeg hadde mye adrenalin i kroppen, sier Karina.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Skyssbåtfører Størk Huse (til høyre) og statslos Ståle Myklebust (til venstre) reddet ilvet til kjæresteparet Karina Gamlem (27) og Tor-Jonny Jørgensen. Elise Klemetsen (15) svømte i land for å varsle om ulykken. I forrige uke var alle tilbake på stedet der båten forliste. Foto: Hallgeir Vågenes, VG
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Skyssbåtfører Størk Huse (til høyre) og statslos Ståle Myklebust (til venstre) reddet ilvet til kjæresteparet Karina Gamlem (27) og Tor-Jonny Jørgensen. Elise Klemetsen (15) svømte i land for å varsle om ulykken. I forrige uke var alle tilbake på stedet der båten forliste. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Tor-Jonny fant en sofapute som han holdt en liten stund før den forsvant. Da kreftene hans begynte å ebbe ut, måtte kjæresten hente ut alt hun hadde av krefter for å holde ham flytende.
Trolig lå de i sjøen i rundt et kvarter. Vannet holdt en temperatur på 6-7 grader.

- Det eneste jeg tenkte på var å holde meg flytende. Hadde ikke sjøen vært så stille, hadde det ikke gått, sier Karina.

Svømte i land

Etter at båten hadde havarert bestemte den yngste av passasjerene, Elise Klemetsen, seg for å prøve å svømme de over hundre meterne i land for å varsle om ulykken.

Hun hadde både moren, Janne Elise Jørgensen (37) og kjæresten Holger Andre Løkka (17) om bord, og visste ikke da at det skulle bli siste gang hun så dem i live.

- Jeg var usikker på om nødmeldingene hadde blitt oppfattet, og var fast bestemt på å komme meg til land. Holger fant en redningsvest til meg.

Turen mot land ble mer strabasiøs enn Elise hadde tenkt seg. Sterke strømmer i området gjorde at det gikk veldig sakte fremover, og underveis kom tvilen om hun ville greie å nå land.

- Jeg ble veldig sliten, og tenkte en stund at jeg ikke ville klare det. Jeg forsøkte å svømme på ryggen, for å se om det var lettere. Uten vesten ville jeg ikke greid det.

Satt fast

Da Elise nærmet seg fjæresteinene, viklet hun beina inn i et tau, trolig et tau til en krabbeteine. Hun satt bom fast, men kom seg løs til slutt.

- For å unngå å vikle meg inn i andre tau, sluttet jeg å bruke beina. Det gjorde det enda tyngre.

Ingen kom ut da Elise ringte på det første huset. I neste hus var ingen hjemme, og dermed måtte 15-åringen løpe over et jorde og passere riksveien før hun kom seg til hus nummer tre og fikk varslet.


Underveis løp hun på et strømgjerde to ganger, og måtte livredd passere flere okser.

- Jeg fikk en styrke som jeg ikke har til vanlig, sier hun.

Karina Gamlem brakk kjeven i det kraftige sammenstøtet, og fikk slått ut fem tenner. Hun skadet også milten, og lå to uker på sykehus, den første i kunstig koma. Tor-Jonny pådrog seg et kutt over øyet og ble utskrevet etter et par dager.

- Hadde ikke Karina ikke hadde vært så tøff og utholdende, hadde ikke Tor-Jonny klart seg, sier Størk Huse.

- Stille sjø

Han mener et sett av heldige omstendigheter gjorde at redningsaksjonen fikk et lykkelig utfall.

- Sjøen var stille, og vi traff stedet med en gang. Vi hadde en god lyskaster, ekkolodd og en båtshake ombord. At båten har plattform bak, gjorde det enklere å dra de inn.

Han tror også det var avgjørende at de var to i skyssbåten.

- Jeg hadde ikke klart å redde begge alene, det er jeg sikker
på, sier han.

- Det var ikke noe stress, og vi pratet nesten ikke. Jeg husker jeg spurte Størk hvor livbøyen var. Alt klaffet, sier Myklebust.

Både han og losen er glade for at de var på rett sted til rett tid denne fredagskvelden.

- Det er en fin følelse å vite at man var i en sitasjon der man kunne hjelpe, sier Myklebust.

I tillegg til Janne Elise Jørgensen (37) og Holger Andrè Løkka (17), omkom båtføreren Bjørn Leif Flem (40) i ulykken. 37-åringen var også søster til Tor-Jonny Jørgensen.

- Jeg tenker mye på søsteren min og alle de som ble rammet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks