Hovedinnhold

Snikbilder med mobilen utbredt

64 prosent har snikfotografert med mobilen

TRONDHEIM (VG) Kristine Rein (21) og Ida Røysi (21) synes sniknipsing med mobilen er avskyelig. Undersøkelser viser at det er utbredt.

Denne saken handler om:

FAKTA

** MMS er mest utbredt blant de unge, og jenter sender flere enn gutter.

** 75 prosent av foreldrene sier de har satt klare grenser for barnas mobilbruk.

** 35 prosent av foreldrene synes det er greit at 11-åringer bør få ha mobil, mens hele 75 prosent av 11-åringene faktisk har mobil.

Kilde: Telenor, data fra 2005

STERKT IMOT: Kristine Rein (21), t.v. og Ida Røysi (21) synes det er heslig med snikknipsing. Foto: Geir Otto Johansen
STERKT IMOT: Kristine Rein (21), t.v. og Ida Røysi (21) synes det er heslig med snikknipsing. Foto: Geir Otto Johansen

- Det er heslig, folk som gjør det, kan ikke ha mye å ta seg til, sier de.

64 prosent mellom 9 og 25 år innrømmer at de har sniktatt bilder av noen med mobiltelefonen. Det viser en upublisert NTNU-studie hvor 538 personer svarte på spørsmål om mobilvanene sine i fjor høst.

- Når det er så mange som tar bilder uten at fotoobjektet vet det, må man jobbe med etiske holdninger blant de unge, og gjøre dem bevisst på det ansvaret de har ved bruk av MMS (multimediemeldinger), sier forskeren bak mobilstudien, førsteamanuensis Berit Skog ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Oppfordrer

Nå oppfordrer Redd Barna unge til å vise mobilvett - for noen av mobilbildene havner på ville veier.

- Vi har fått flere henvendelser fra foreldre og skole knyttet til MMS-bilder tatt av 15-16-åringer i dusjen, gymmen eller av kjæresten som har havnet på avveie, sier spesialrådgiver Elisabeth Skogrand i Redd Barna til VG.

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor mener at foreldre bør engasjere seg i hvordan unge bruker mobilen og MMS. Ifølge ham har over 80 prosent av Norges 12-åringer mobiltelefon.

- Foreldrene må lære dem hvordan de ikke skal bruke mobilen. Problemene med MMS på avveie er sannsynligvis økende, sier Atle Lessum.

I fjor holdt Telenor og Redd Barna nettvett- og mobilchatting-foredrag til 11000 norske skolebarn, for å øke bevisstheten på ulike farer som lurer.

PS! Vil du lese mer om barn og unges mobilvaner? Klikk deg inn på: www.reddbarna.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks