Hovedinnhold

54 prosent av norsk ungdom tekster på dialekt

... og Norsk språkråd er fornøyd!

Norsk ungdom er trofast mot dialekten sin. - Det har nok noe med identitet å gjøre, og at språk sier noe om hvem vi er, sier førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU, Berit Skog, til VG.

Denne saken handler om:

VENNDØL: Anne Kristine Lie (18) fra Vennesla skriver alltid tekstmeldingene på dialekt. Foto: LINDA MERETE LIE
VENNDØL: Anne Kristine Lie (18) fra Vennesla skriver alltid tekstmeldingene på dialekt. Foto: LINDA MERETE LIE
Hun utførte nylig en undersøkelse blant ungdom i Trondheim, hvor det kom frem at hele 74 prosent velger å skrive på dialekt. En tidligere, landsdekkende undersøkelse viste også at flertallet velger å tekste på denne måten.

Og Norsk språkråd gnir seg i hendene.

- Det er svært hyggelig at ungdom velger å skrive tekstmeldinger på dialekt. Å ha dialektvariasjon gjør oss til et sterkere språksamfunn, sier direktør Sylfest Lomheim til VG.

Kreative

Skog forteller at fenomenet er vanligst blant bygdeungdommen. Undersøkelsen viser at 88 prosent av bygdingene skrev på dialekt, mens «bare» 67 prosent gjør det i byene. Det viser seg også at flest jenter styrer unna bokmål:

- Det er nok fordi jenter vanligvis er mer kreative når det gjelder SMS-bruk, sier Skog.

Men selv om både hun og Lomheim i Norsk språkråd er fornøyd med ungdommens bruk av dialekt, er begge klar over at det også kan by på problemer.

- De fleste mener at ungdom klarer å skille mellom tekstsjangerne, men det kan være et problem blant de svakeste elevene at de begynner å blande dialekten inn i skolestilene, mener Skog.

Anne Kristine Lie fra Vennesla, en liten bygd utenfor Kristiansand, er ikke en av dem, selv om hun tviholder på dialekten sin og bruker den når hun skriver tekstmeldinger.

- Det er slik jeg snakker til vanlig, og da er det naturlig for meg å skrive sånn i tekstmeldingene. Jeg får alltid høre at jeg er «kav venndøl», uansett, forteller hun.

Hun innrømmer at hun skriver dialekt til absolutt alle, selv om de ikke er fra Vennesla.

- Bortsett fra de fra Kristiansand, da. De forstår jo ikke venndølsk i det hele tatt! sier hun og ler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks