Hovedinnhold

Smarte mobiler fører til dumme ulykker

** Legevakten i Oslo: En trend vi ikke så for noen år siden
** Minst 1100 amerikanere skadet i 2011

(VG Nett) Har du gått på trynet etter å ha sjekket mobilen mens du har vært på farta? Du er langt fra alene.

Denne saken handler om:

I videoen over ser man tydelig hva som kan skje når man blir for oppslukt av mobilen, selv når man er langt unna nærmeste bil. Den distraherte mobilbrukeren i Philadelphia hadde hell i uhell, og kom seg opp fra skinnegangen før neste tog kom.

Men også i Norge er det en kjent sak at ikke alle er like gode på å gjøre flere ting samtidig. På Legevakten i Oslo ser de resultatet.

FORSIKTIG: Hold fokus i trafikken, råder seksjonsoverleger ved Legevakten i Oslo, Knut Melhuus. Foto: Aftenposten
FORSIKTIG: Hold fokus i trafikken, råder seksjonsoverleger ved Legevakten i Oslo, Knut Melhuus. Foto: Aftenposten

- Vi ser jo en ny trend med episoder der folk sklir ut på isen eller tryner på sykkel, fordi de har øynene og oppmerksomheten festet på helt andre ting enn hva som skjer under føttene deres, sier seksjonsoverlege ved skadeavdelingen, Knut Melhuus, til VG Nett.

- Det er flere skadegrunner og skader som vi ikke så for bare noen år siden.

Har du gått på en smell fordi du var distrahert av mobilen?  Fortell om det i VG Netts protokoll.

- Svarer på tekstmelding når de skulle svingt

VG Nett får av Norsk Pasientregister opplyst at deres statistikk ikke spesifikt viser skader i forbindelse med bruk av elektronikk og mobiltelefoner mens man spaserer.

Men om man trekker fra trafikkulykker, så viser statistikken at det i 2011 var 1928 nordmenn som skadet seg i en vei, gate, sykkelsti eller på et fortau.

- Det er vanskelig nok å sykle i denne byen, om du ikke i tillegg skal høre på musikk og sjekke eposten din. Det kommer folk inn her på Legevakten og har kjørt rett i fortauet fordi de har forsøkt å svare på en tekstmelding når de egentlig skulle svingt, sier Melhuus.

Legevakten har heller ingen mulighet til å registrere denne typen skader spesielt, og det dreier seg ifølge seksjonsoverlegen ikke om noe overveldende volum.

Men de distraksjons-relaterte skadene har definitivt kommet for å bli:

- Det er jo en generell trend i samfunnet at vi skal gjøre flere ting på en gang, hele tiden. Da er det helt naturlig at vi også ser det her på Legevakten. Det gjelder alt mulig av elektronikk og dingser. Spesielt musikk på ørene er jo livsfarlig i trafikken, sier Melhuus.

Les også: Overlege: - Legevakten kan fort bli en dødelig omvei

- Som mobil i bil var før

I USA viser tallene at antall distraherte fotgjengere som skader seg er firedoblet i løpet av de siste syv årene.

Tall nyhetsbyrået Associated press har innhentet viser at det i USA var 1152 mennesker som ble skadet mens de gikk og brukte en mobiltelefon eller annen elektronisk dings i 2011.

Det inkluderer en 24 år gammel kvinne som gikk rett i en telefonstolpe mens hun sendte sms, en 12-åring som ble sneiet av en bil mens han krysset veien og spilte et bærbart videospill, og en 53 år gammel kvinne som trynet av fortauet og fikk skrapt opp ansiktet mens hun skrev en sms.

Les også: Disse mobilene stråler mest

Ifølge nyhetsbyrået er det grunn til å tro at tallene egentlig er langt høyere, siden mange sannsynligvis ikke oppgir hvordan ulykken skjedde.

- Vi er det med mobiltelefon er og spasering nå, som vi var med telefoner og bil for ti år siden. Vi visste at det var et problem, men vi hadde ikke tallene, sier nestleder i den landsomfattende, amerikanske trafikksikkerhetsorganisasjonen «Governors Highway Safety Association», Jonathan Akins, til nyhetsbyrået.

Ga bøter for mobilbruk

Flere steder i USA tar lokale myndigheter problemene så seriøst at de har forsøkt å innføre egne lover i forbindelse med gåing og teksting.

I Salt Lake City i Utah begynte et jernbaneselskap å gi bøter om man brukte mobiltelefon eller øretelefoner mens man krysset skinnene deres.

I delstaten Delaware har de satset mer mot fotgjengeropplysning, med blant annet tydelig skrift på fortauene: «Se opp! Bilførere ser ikke alltid etter deg».

Les også: - Arizona er fortsatt Ville Vesten

Så langt har ingen delstater i USA klart å innføre lover som begrenser bruken av distraherende dingser for fotgjengere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks