Hovedinnhold

Vil straffe skoler som ikke tar mobbing på alvor

KJEMPER MOT MOBBING: Stortingets yngste representant Mette Hanekamhaug (22) var saksordfører i dagens mobbedebatt. Foto: Scanpix
KJEMPER MOT MOBBING: Stortingets yngste representant Mette Hanekamhaug (22) var saksordfører i dagens mobbedebatt. Foto: Scanpix
(VG Nett) Fremskrittspartiet vil ta sterk lut i bruk for å få skolene til å følge loven.

Denne saken handler om:

Mette Hanekamhaug (Frp) var saksordfører da mobbing sto på agendaen på Stortinget i dag.

- Det begås 50.000 lovbrudd uten at de ansvarlige blir ansvarliggjort. Vi mener det bør innføres sanksjoner for brudd på loven og at foreldre og elever har en reell rett til erstatning. Vi mener loven er svært god og at det er viktig at den blir ivaretatt, sa Hanekamhaug fra talerstolen.

Les også:- Derfor blir mange barn mobbet

Hun viser til en rapport der det kom frem at 50.000 norske barn mener seg mobbet ukentlig, og at det i dag ble klart at bare halvparten av skolene har laget rutiner for å håndtere mobbing, slik de er pålagt til i loven.

- Når skolen bryter med opplæringsloven på ett eller flere punkt og det ikke har noen konsekvenser, så stopper man ikke å bryte den heller. Vi tar til orde for at man er reelt strafferettslig ansvarlig, sier Hanekamhaug til VG Nett.

Hun er også opptatt av at mobberne blir ansvarliggjort.

Halvorsen starter tilsyn

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var også på plass i Stortinget og var svært fornøyd med engasjementet rundt temaet.

Hun tror derimot ikke at skoler nødvendigvis bryter loven med vilje, selv om hun ikke er fornøyd med at rutinene ikke er på plass mange steder.

ANTIMOBBE-MINISTER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var glad for engasjementet rundt mobbing og starter tilsyn for å få skolene til å følge loven rundt dette skikkelig. Foto: Robert S. Eik
ANTIMOBBE-MINISTER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var glad for engasjementet rundt mobbing og starter tilsyn for å få skolene til å følge loven rundt dette skikkelig. Foto: Robert S. Eik

- Det er uakseptabelt, for loven er slik at man skal ha en skriftlig beredskap - som et opplegg for brannøvelse - også for mobbing, sier Halvorsen.

- Bare å gå i gang!

Hun sier at et tilsyn skal iverksettes i løpet av året, og at dette er et strakstiltak for å hjelpe skolene å følge lovverket og kravet om skriftlige rutiner.

- Det er like før det begynner å gjennomgås, men det er mange skoler som ikke vet hva dette betyr. Nå er det helt tydelig for alle, så det er bare å gå i gang, det ingen grunn til å vente på tilsynet for å ta disse problemene på alvor, sier Halvorsen.

Hun understreker at hun tror skolene er opptatt av å drive etter den nye opplæringsloven fra 2003, men at manglende kunnskap er årsaken til svikt.

Hvorvidt man skal ha et eget sentralt mobbeombud var også oppe til debatt, og Halvorsen sa dette er noe de vurderer og har bedt om en utredning.

Dagens debatt ga også inntrykk av stor politisk enighet om at problemet med mobbing må løses og statsråden høstet også ros fra opposisjonen for å være lydhør for deres forslag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks