Hovedinnhold

Venstre-Grande ber Norge bli med på dugnad mot nettmobbere

<p>ÅPEN TELEFON: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun fortsatt vil ha åpent telefonummer, selv om det innebærer at hun får sjikanøse meldinger.</p>

ÅPEN TELEFON: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun fortsatt vil ha åpent telefonummer, selv om det innebærer at hun får sjikanøse meldinger.

Foto: Trond Solberg, VG
TØNSBERG (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande tar et kraftfullt oppgjør med netthetsere og mobbere på nett og mobil. Hun har selv mobilen full av sjikanerende meldinger.

Denne saken handler om:

– Se på den her: Den fikk jeg for 15 minutter siden, sier hun og viser oss mobilen sin.

Der står følgende melding til henne som kom på twitter: «Er det noe jeg blir kvalm av er det deg! Fy faen for en råtten landsforæder du er. ta de jævla flyktningene hjem til deg selv».

– Sånne får jeg hele tiden. Den er langt fra den verste.

<p>SJIKANERES: – Sånne får jeg hele tiden, sier Trine Skei Grande om digitalhetsen.</p>

SJIKANERES: – Sånne får jeg hele tiden, sier Trine Skei Grande om digitalhetsen.

Foto:, FAKSIMILE

VG satte seg ned med Skei Grande under Venstres landsmøte i Tønsberg denne helgen, for å prate om netthetsen, som blant andre Ap-nestleder Hadia Tajik og Miljøpartiets Lan Marie Nguyen Berg har snakket om de siste ukene.

VG har lenge vært kjent med at også Skei Grande utsettes for grov hets, og nå velger hun å fortelle åpent om meldingene, telefonene og kommentarene hun får - og oppfordrer samtidig deg og meg til å bli med på en dugnad.

– Får du mange slike i løpet av en uke?

– Ja, jeg gjør dessverre det. Jeg har bevisst en åpen telefon, som gjør at alle kan kontakte meg. Jeg synes det er veldig viktig, fordi jeg vil at folk skal kunne komme i kontakt med meg. En av de negative sidene er at jeg får mange slike meldinger.

Hun prater ikke om det for å vise hva hun er utsatt for, men hun mener hetsen på nett og telefon er et så stort samfunnsproblem, at det må diskuteres.

Kjemper for de unge politikerne

– Jeg er en garvet politiker som ikke tar meg nær av slike ufyseligheter. Jeg har engasjert meg i asylsaken siden i høst og rasistene flommer over i usmakelige angrep på meg via sms, twitter og mail - og i kommentarfeltene til nettsaker, sier partilederen.

– Men det har jeg sluttet å ta inn over meg. Men det er mye verre når unge politikere blir hetset. Det er de jeg er redd for. Vi har vanligvis ikke noe støtteapparat for våre politikere, men vi har faktisk måtte lage et støtteapparat som hjelper unge politikere fordi de tidvis får så mye dritt og hets at det trenger å få backing, sier hun.

– Det kommer også drapstrusler?

– Ja, men det er ikke noe å prate om. De overlater vi til rette myndigheter.

– Hva er det mulig å gjøre?

– Vi må løfte debatter om nettrollene som plager alle. Etter 22. juli-terroren ble det en felles dugnad i Norge, som gjorde at debatten ble dempet og mer saklig. Dessverre er det glemt og vi trenger en ny felles dugnad.

Ni norske kvinner: Slik blir de hetset på nett 

<p>VINNER: Trine Skei Grande mener ytringsfriheten svekkes, fordi nettrollene er i ferd med å vinne kampen i kommentarfeltene. Her et eksempel fra Facebook.</p>

VINNER: Trine Skei Grande mener ytringsfriheten svekkes, fordi nettrollene er i ferd med å vinne kampen i kommentarfeltene. Her et eksempel fra Facebook.

Foto:, FAKSIMILE

Angriper kroppen hennes

Hun sier ytringsfriheten svekkes, fordi nettrollene er i ferd med å vinne kampen i kommentarfeltene. Hun sier at ulv/rovdyr og asylpolitikk er de evige og verste områdene, hvor hetsen sitter løst. Og for tiden også flyseteavgiften.

Her er av meldingene i kommentarfeltet til Facebook-siden «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift», hvor hennes kropp trekkes frem:

«Denne Grande-avgifta lik jeg dårlig. Hun som er grande kan gjerne betale trippel avgift for sin egen vekt & dumhet».

Denne tar også med seg vekten til statsminister Erna Solberg:

«Og skulle det bli innført, må hun betale for 2 flyseter + avgift 2 ganger, og det samme til Erna Solberg. god bedring».

Les også: - Tar ikke netthets mot kvinner på alvor

Kamp for ytringsfriheten

– Når du ser kommentarfeltene eksempelvis knyttet til en sak om hvor mange asylsøkere som skal få komme, så er det så så mange usaklige karakteristikker at du ikke orker. Jeg må innrømme at jeg har gitt opp. Jeg unngår kommentarfeltene. Men det går jo ikke, fordi da har vi tapt; da har ytringsfriheten og demokratiet tapt.

– Det er da også mange som leverer saklige kommentarer?

– Ja, det er det som er utfordringen; nettrollene er i ferd med å overta kommentarfeltene. Vi kan ikke godta det. Derfor må vi ha en ny dugnad.

– Hvordan få til det?

<p>BLE RINGTE OPP: Hetsen mot Venstre-politikeren er omfattende.</p>

BLE RINGTE OPP: Hetsen mot Venstre-politikeren er omfattende.

Foto:, FAKSIMILE

– Vi kan bli enige om at vi fra mandag 25. april klokken 1200 slutter å komme med karakteristikker når vi skriver i kommentarfelt, på Facebook, via sms og mail. Det er lov å være totalt uenig med meg og andre politikere/debattanter. Og det trenger vi å få vite; med det går an å ytre det uten å komme med karakteristikker, sier hun og gir en annen grenseoppgang:

– Når du skriver noe på Facebook, kommentarfelt eller andre formidlingskanaler, bør du tenke at det du skriver, det skal du også kunne fremføre hvis du står rett foran de du skriver om. Mange skjuler seg bak anonymitet og skriver ting som de ikke hadde turt å si rett opp i ansiktet til dem de skriver om, sier Skei Grande.

Dårlige mobbeforbilder

Hun sier ufinheter har forekomment i alle år, men at det har eskalert med alle de digitale formidlingskanalene.

– Da jeg var yngre, kom det i form av brev. Nå kommer det i alle kanaler, mye på nattestid: Dessverre er det mange som må drikke seg opp, før de ytrer seg.

Hun sier det er et tankekors at det på landets skoler jobbes kraftig for at de unge ikke skal mobbe, samtidig som de unge ser at voksne personer mobber på nettet.

– Endel politikere har fått seg hemmelig telefonnummer, for at hetsen ikke skal nå dem via telefonen. Hvorfor har ikke du det?

– Det dreier seg om en viktig prinsipp, som jeg legger til grunn, og det dreier seg om åpenhet. Det er en så stor verdi i det norske samfunnet, som vi må hegne om. Det må være lov til å si i fra til en politiker; jeg får mange gode ideer i kontakten med folk, sier hun og forteller om sin åpne hverdag:

– Jeg går forbi Frelsesarmeen på vei til trikken og prater hver dag med en som er der for å få seg litt mat. De følger med hva som skjer. Det er like viktig for meg å snakke med en rusavhengig som det er å prate med lobbyistene som banker på døren på Stortinget.

Les også: NRK-profilen Haddy N'jie utsatt for grov rasistisk hets

Ikke sikkerhetsvakter

Hun sier en bare skal bevege seg til Sverige for å oppleve et mer lukket samfunn.

– Vi hadde besøk av partilederen i vårt søsterparti i Sverige. Hun hadde med seg et koppel av livvakter. Her, sier hun, og lar armen sveipe rundt landsmøteområdet på hotellet i Tønsberg:

– Her har vi ikke engang Securitas på landsmøtet. Denne åpenheten er så viktig, at vi må leve med en viss risiko og at den kontakten det gir, gjør at vi får mye dritt. Men det er verdt det. Men nå har nettmobberne tatt så stor plass i det offentlige rom, at vi må gjøre noe. Derfor: Bli med på dugnaden om å droppe karakteristikker når du skriver noe på mobilen eller nettet. Fra mandag 25. april klokken 12.

Hun sier tidspunktet er tilfeldig valgt og at hun håper det kan bli fokus på denne dugnaden i dagene fremover til mandag.

– Jeg vil be alle partilederne og deres landsmøter om å støtte dugnaden, sier hun.

– Må forvente folkeskikk

<p>STØTTER SKEI GRANDE: AUF-leder Mani Hussaini</p>

STØTTER SKEI GRANDE: AUF-leder Mani Hussaini

Foto: Frode Hansen, VG

Trine Skei Grande får støtte fra andre politikere som opplever mye personangrep.

– Netthets skremmer mange fra å delta i demokratiet. Dette vet jo alle at er et problem, og spesielt for unge mennesker, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Han mener likevel at kommentarfeltet i seg selv er en god ting.

– Det gjør at debatten lever videre. Problemet kommer når de som kommenterer ikke diskuterer saken eller bringer inn nye argumenter, men bare sårer personen som ytrer seg. Da har vi et problem, mener han.

Selv har Hussaini opplevd mye netthets, blant annet med bakgrunn i at han opprinnelig kommer fra Syria.

Miljøpartiets Lan Marie Nguyen Berg har det siste halvåret blitt utsatt for mye hets. Hun synes Skei Grande kommer med et godt tiltak.

<p>SJIKANERES: Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Oslos nye miljøbyråd, har opplevd mye hets det siste halvåret.</p>

SJIKANERES: Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Oslos nye miljøbyråd, har opplevd mye hets det siste halvåret.

Foto: Therese Alice Sanne, VG

– Jeg tror det er sunt for debatten med alt som får fokuset vekk fra personer og over på politikken. Det håper jeg en slik kampanje kan bidra til, sier hun. Hun omtaler hetsen som et ekstra element i hverdagen, og det er noe hun synes er viktig å ta på alvor.

Finansminister og formann i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, er ikke sikker på om Skei Grandes forslag er veien å gå, og skriver følgende i en sms til VG:

«Jeg er helt enig i at netthets må bekjempes, men jeg tror ikke det finnes noen enkle og raske løsninger på å komme dette problemet til livs. Først og fremst må hver og en av oss være bevisste på hva vi skriver og hvordan vi uttrykker oss. I tillegg er det en god idé å gå gjennom egneprofiler i sosiale medier og si tydelig ifra dersom man mener noen ytrer seg på støtende og krenkende måter. Voksne bør spesielt være bevisste på hva de sier og skriver. Vi er rollemodeller for barn og unge og bør stå frem som gode forbilder.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks